24,5 mil­joo­naa euroa ener­gia­tu­kea Haa­pa­ve­del­le bio­ja­los­ta­moa varten – "On erit­täin hienoa, että tämä alueel­le mer­kit­tä­vä hanke sai ra­hoi­tuk­sen", kan­san­edus­ta­ja iloit­see

Työ- ja elinkeinoministeriö puoltaa 24,5 miljoonan euron energiatuen NordFuel Oy:lle Haapavedelle suunniteltua biojalostamoa varten.

Biojalostamon raaka-aineena käytettäisiin puuta. Kuvituskuva.
Biojalostamon raaka-aineena käytettäisiin puuta. Kuvituskuva.
Kuva: Timo Marttila

Työ- ja elinkeinoministeriö puoltaa 24,5 miljoonan euron energiatuen NordFuel Oy:lle Haapavedelle suunniteltua biojalostamoa varten. Se käyttäisi raaka-aineenaan puuta.

Kajaanilainen kansanedustaja Raimo Piirainen (sd.) pitää hallituksen raha-asianvaliokunnan torstaista päätöstä hyvänä linjauksena.

– Biojalostamossa tuotettu bioetanoli ja biokaasu vähentävät hiilidioksidipäästöjä lähes 190 000 tonnia vuodessa. Laitoksen rakennusaikainen työllisyysvaikutus on arvioitu 300 henkilötyövuodeksi. Valmistuttuaan laitos työllistää vakituisesti 70–80 henkilöä. Puun hankintaketjuun arvioidaan syntyvän parhaimmillaan 200 uutta työpaikkaa, Piirainen luettelee tiedotteessaan.

Myös keskustan kansanedustajat, ylivieskalainen Juha Pylväs ja reisjärvinen Mikko Kinnunen tiedotteessaan kertovat olevansa tyytyväisiä puoltamispäätöksestä.

– On erittäin hienoa, että tämä alueelle merkittävä hanke sai rahoituksen, Pylväs iloitsee.

– Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) päätös tuesta tarkoittaa merkittävää työntöä alueen elinvoimalle, Kinnunen toteaa.

Biojalostamon kokonaisinvestointi on 300 miljoonaa euroa, sisältäen myös nykyisen voimalaitoksen arvon ja muutosinvestoinnit.

Biojalostamo tuottaisi valmistuessaan noin 65 000 tonnia bioetanolia liikenteen käyttöön vuodessa ja 250 gigawattituntia biokaasua. Lukujen valossa se tekisi jalostamosta Pohjoismaiden suurimman biokaasun tuotantoyksikön.