1990-lu­vun lama vei Raija Tuo­mi­sel­ta an­sio­työn, joten hän ryhtyi mie­hen­sä kanssa yrit­tä­jik­si – "Onhan tämä yh­den­lai­nen elä­män­ta­pa meille mo­lem­mil­le"

Suomen Yrittäjänaisten vuoden yhdistysaktiivina palkittu Raija Tuominen kertoo, että läheiset ystävät ovat parasta, mitä hän on saanut yhdistystoiminnasta.

Raija Tuominen haluaa kannustaa yrittäjiä tutustumaan toisiinsa ja verkostoitumaan. Hän itse on saanut järjestötoiminnan kautta ystäviä ja yhteistyökumppaneita.
Raija Tuominen haluaa kannustaa yrittäjiä tutustumaan toisiinsa ja verkostoitumaan. Hän itse on saanut järjestötoiminnan kautta ystäviä ja yhteistyökumppaneita.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Läheiset ystävät ovat parasta, mitä yrittäjä Raija Tuominen on saanut yhdistystoiminnasta.

– Kaikkein pöljintä on ollut se sellainen yksinään puurtaminen!

Oululaisen valokuvaamo P.S.V.:n yrittäjä, toimitusjohtaja Raija Tuominen antaa heitollaan sapiskaa ennen muuta itselleen, kun hän muistelee yrittäjän taipaleensa alkuvaiheita.

Sellainen yksinään – tai pikemminkin miehensä Reijo Koirikiven kanssa kaksistaan – puurtaja Tuominen siis aluksi oli ennen kuin yksi yrittäjäkollega sai houkuteltua hänet tutustumaan yrittäjänaisten toimintaan runsaat kymmenen vuotta sitten.

Sen jälkeen Tuominen on ollut mukana monessa. Hän on toiminut kolme kautta sekä Oulun seudun yrittäjänaisten puheenjohtajana että Suomen yrittäjänaisten hallituksen jäsenenä. Hän on ehtinyt osallistua aktiivisesti yhdistyksen ja liiton toimintaan samalla, kun hän on johtanut menestyvää valokuvastudiota.

Lokakuun alussa pidetyssä liittokokouksessaan Suomen Yrittäjänaiset palkitsi Tuomisen vuoden yhdistysaktiivina.

Omalta yhdistykseltään Tuominen saa kehuja erityisesti kyvystään auttaa, neuvoa ja opastaa niin uusia kuin vanhojakin jäseniä. Ansiona mainitaan sekin, että hän kerta toisensa jälkeen tuo toimintaan mukaan yhdistyksen jäsenyydestä kiinnostuneita uusia yrittäjiä.

Aloitteleva yrittäjä saattaa olla niin kiireinen ja niin kiinni oman liiketoimintansa rakentamisessa, että koko elämä pyörii firman ehdoilla, Raija Tuominen pohtii omien kokemustensa pohjalta.

Vapaa-aikaa tällaisella yrittäjällä ei juuri ole, eikä ehkä liiemmin ystäviäkään.

– Ystävät ovat parasta, mitä itse olen yrittäjänaisten kautta saanut. Olen saanut monta rakasta ja läheistä ystävää. Olen tutustunut ihmisiin, joiden kanssa on ollut helppo jutella ihan kaikista asioista. On voinut jakaa iloja ja suruja. On tätä kautta tullut yhteistyökumppaneita ja asiakkaitakin.

Yrittäjänaisten kokoukset, järjestöillat ja muut tapahtumat ovat Tuomisen mielestä olleet kiireisen yrittäjän arjen keskellä tarpeellisia ja piristäviä hengähdystaukoja.

Järjestötoiminnassa mukana oleminen on hänen mukaansa antanut mahdollisuuden vaikuttaa moniin asioihin paikallistason koulutusten järjestämisestä laajempaan edunvalvontatyöhön saakka.

Esimerkkinä jälkimmäisestä Tuominen mainitsee vanhemmuuden työnantajakustannusten jakamisen. Yrittäjänaisten järjestö on pitänyt asiaa esillä vuosikaudet.

Parisen vuotta sitten toteutuneen lakimuutoksen jälkeen äidin työnantajalla on ollut oikeus 2 500 euron kertakorvaukseen perhevapaista aiheutuvista kustannuksista.

– Tämä on edes pieni edistys­askel asiassa.

Palataanpa vielä siihen, miten avojalkaisen oululaisen Raija Tuomisen taival yrittäjänä sai alkunsa. Valokuva-alan yrittäjä hänestä, valokuvaajan tyttärestä, tuli mutkan kautta.

Yrittäjyydestä voi syyttää tai kiittää 1990-luvun lamaa, joka vei paikallislehden toimittajana työskennelleeltä Tuomiselta ansiotyön. Piti keksiä vaihtoehto, jossa voisi hyödyntää koulutusta ja aiempaa työkokemusta.

Niinpä Tuominen ja hänen miehensä Reijo Koirikivi perustivat viestintätoimiston, Pohjois-Suomen viestinnän, vuonna 1994. Valokuvaamona yritys alkoi toimia pari vuotta myöhemmin Koirikiven kiinnostuttua erityisesti muotokuvauksesta. Studio aloitti Va­lion meijerin vanhoissa tiloissa Heinäpäässä.

– Ensimmäisenä kesänä oli muutama ylioppilas- ja muutama hääkuvaus. Nykyään niitä on jo sitten vähän enemmän, Tuominen naurahtaa.

Yrityksen nykyisessä toimipaikassa Lävistäjällä ovi käy tuon tuosta tämänkin haastattelun aikana.

Studio työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi kaksi vakituista työntekijää, ja kesäisin väkeä on enemmänkin. Erilaisten muotokuvausten ohella valokuvaamossa tehdään muun muassa yritys- ja mainoskuvauksia. Koirikivi ja muut studion kuvaajat ovat menestyneet toistuvasti myös alan kilpailuissa.

– Välillä pitkää päivää tehdessä on tullut mieleen, että voisi sen leivän varmasti helpommallakin saada, Tuominen myöntää.

Silti hän ei ole katunut yrittäjäksi ryhtymistä.

– Onhan tämä yhdenlainen elämäntapa meille molemmille. Enimmäkseen tästä nauttii, ja onnistumisista saa koko ajan uusia kiksejä.

Raija Tuominen

Syntynyt Oulussa 1960.

Yrittäjä, toimitusjohtaja. Perusti miehensä, valokuvaaja Reijo Koirikiven kanssa Pohjois-Suomen viestintä ky:n 1994, josta tuli vähän myöhemmin Studio P.S.V. Oy.

Koulutukseltaan suomen kielen maisteri, työskennellyt aiemmin toimittajana. Tekee edelleen lehtijuttuja sen lisäksi että johtaa yritystä ja hoitaa sen markkinointia.

Kuuluu Oulun seudun yrittäjänaisiin, on Oulun yrittäjien hallituksen jäsen.

Perheessä mies ja aikuinen poika, joka toimii myös yrittäjänä.

Rentoutuu saunaa lämmittämällä, saunomalla ja uimalla kesämökillä Utajärvellä sekä dekkareita lukemalla.