Oulun kaupunginjohtaja: Katso Oulun kau­pun­gin­joh­ta­jan paikkaa ha­ke­neet

Pääkirjoitus: Valtion ener­gia­re­mont­ti­ta­kaus­ten ulo­tut­ta­va myös syr­jä­seu­duil­le

18 päivää kes­tä­nyt pe­las­tus­ope­raa­tio päättyi – Kaikki Thai­maas­sa luo­las­sa olleet 12 poikaa ja val­men­ta­ja on saatu pe­las­tet­tua

Thaimaan luolastosta saatiin tiistaina pelastettua viimeisetkin veden saartamat pojat ja heidän jalkapallovalmentajansa.

Thaimaan pääministeri Prayut Chan-o-cha tapasi poikien perheitä maanantaina.
Thaimaan pääministeri Prayut Chan-o-cha tapasi poikien perheitä maanantaina.
Kuva: THAI GOVERNMENT SPOKESPERSON'S OFFICE HANDOUT

Thaimaan luolastosta saatiin tiistaina pelastettua viimeisetkin veden saartamat pojat ja heidän jalkapallovalmentajansa.

– 12 villisikaa [joukkueen nimi] ja valmentaja ovat tulleet ulos luolasta ja he ovat turvassa, kerrottiin Thaimaan erikoisjoukkojen sukeltajien Facebook-sivulla.

Tiistaina pelastustyöt Tham Luangin luolalla olivat selvästi nopeammat kuin aiempina päivinä. Pelastustöitä kiirehdittiin tänään, koska sateet alueella alkoivat uudestaan.

Ensimmäinen poika saatiin ulos puoliltapäivin Suomen aikaa tiistaina, ja kolmen maissa viimeisetkin oli pelastettu. Operaatiossa on edetty kaksi tuntia nopeammin kuin edellisenä päivänä.

Sateen nostattaman tulvan luolaan saartaman joukkueen pelastustyöt ovat olleet jättimäinen ponnistus, joka on kestänyt 18 päivää. Kahdeksan poikaa saatiin ulos jo aikaisemmin ja loput pojat sekä heidän valmentajansa tänään.

Luolaston liepeillä päivystävän kansainvälisen median mukaan pelastusoperaatioalueelta on lähtenyt ambulansseja ja helikoptereita, joiden arvioidaan kuljettavan pelastettuja sairaalahoitoon.

Sadevesi tukki reitin

Jalkapallojoukkueeseen kuuluvat 12 poikaa ja heidän valmentajansa joutuivat jäämään luolaan kaksi viikkoa sitten, kun sadevesi täytti ulos johtavan reitin. Brittiläiset sukeltajat löysivät heidät viime viikolla.

Yksi sukeltaja sai aiemmin surmansa pelastustöissä.

Luolassa oli tiistaina alkuperäiseen ryhmään kuuluneiden lisäksi kolme Thaimaan erikoisjoukkojen sukeltajaa, jotka menivät luolaan useita päiviä sitten ryhmän seuraksi.

Pelastusoperaation johtaja Narongsak Osottanakorn sanoi aiemmin tiistaina, että viimeinen operaatio olisi aiempaa "haasteellisempi" tämän vuoksi.

Viranomaiset ovat kertoneet, että ainakin kaikki ennen tiistaita luolasta pelastetut ovat terveitä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Kahdelle heistä oli annettu antibiootteja sen jälkeen kun heidät oli testattu keuhkokuumeen varalta.

– Kaikki (pelastetut) ovat hyvässä psyykkisessä kunnossa, terveysministeriön edustaja Jesada Chokedamrongsuk kertoi toimittajille Chiang Rain sairaalan luona.

Pojat hyvässä kunnossa

Ulkomaiset ja Thaimaan erikoisjoukkojen sukeltajat ohjanneet poikia ulos neljä kilometriä pitkää luolakäytävää pitkin, joka osin on veden alla.

Sunnuntaina ja maanantaina pelastetut kahdeksan poikaa ovat hyvässä kunnossa. Osa heistä on pyytänyt suklaapäällysteisiä lepiä aamiaiseksi.

Kahdella pojista epäillään tulehdusta keuhkoista.

Poikia pidetään yhä eristyksessä, koska riskinä on infektioiden saaminen. He eivät ole tavanneet vanhempiaankaan muuten kuin lasin läpi.

Poikia pidettäneen sairaalassa seuraavan viikon erilaisten testien vuoksi.