Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Luitko jo tämän: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

134 kiloa ja leuka rekin päälle toi MM-prons­sia – leuan­ve­to vie työ­asiat sai­raan­hoi­ta­ja Arto Immosen mie­les­tä

Rekki on 2,6 metrin korkeudella. Kilpailija nousee telineelle, joka nostetaan sellaiselle korkeudelle, että kilpailija saa otteen tangosta.

Arto Immonen osallistui leuanvedon MM-kisoihin ja nappasi pronssimitalin.
Arto Immonen osallistui leuanvedon MM-kisoihin ja nappasi pronssimitalin.
Arto Immonen osallistui leuanvedon MM-kisoihin ja nappasi pronssimitalin.
Kuva: Janne Körkkö

Rekki on 2,6 metrin korkeudella. Kilpailija nousee telineelle, joka nostetaan sellaiselle korkeudelle, että kilpailija saa otteen tangosta. Sitten ladataan painot vyötärölle: lavaa lasketaan ja tarkistetaan, että kilpailija varmasti roikkuu kyynärnivelet suorina.

– Päätuomari komentaa: "vedä". Sitten vedetään leukaa niin, että tankotuomari näkee leuan varmasti olevan kokonaan tangon päällä. Videotuomari on varalla, jos menee tarkistukseen.

Oululainen Arto Immonen, 55, kävi pokkaamassa leuanvedon ensimmäisistä MM-kisoista pronssimitalin. Laji on lisäpainoleuanveto.

Merkillepantavaa on, että kaksi ensimmäistä sijaa napanneet nuorukaiset eivät yhdessäkään pääse samoihin ikävuosiin.

Lisäpainoa roikkui vyötäröllä 75 kiloa. Immosen kisapaino oli 59,1, joten nostettavaa oli yli 134 kiloa.

Nopeuslajien urheilija

-
Kuva: Janne Körkkö

Immosen urheilutausta on karatessa (musta vyö), pikajuoksussa ja pituushypyssä.

– Jostain syystä nopeuslajit ovat aina sopineet minulle paremmin kuin kestävyyslajit. Leuanvetoinnostus tarttui, kun huomasin, että jossain on kisat ja kävin kokeilemassa.

Ensimmäisessä leuanvetokisassaan Immonen kävi 2008, lajina toistoleuanveto omalla painolla. Tulokseksi tuli 33 kertaa. Suomen mestaruuksia Immosella on yhteensä kahdeksan, SM-hopeamitaleja kaksi ja SE-tuloksia kahdeksan.

– Lisäpainoleuanveto tuli kilpailuihin 2014, silloin kävin ensimmäisessä kisassa. Se on viimeiset kolme vuotta ollut päälajini.

Arto Immonen työskentelee Oysin teho-osastolla sairaanhoitajana.

– Treenaaminen on loistava vastapaino työlle. Viimeiset vuodet olen mennyt urheilu edellä, työ on vain välttämättömyys, Immonen naurahtaa.

– Olen aina ollut kilpailuhenkinen. Voittaminen on tietysti parasta, mutta olennaista on, että kehitystä tapahtuu. Valmentajani, jyväskyläläinen Tuomas Rytkönen valmentaa myös nuoria keihäslupauksia. Hän sanoi, että ikäni huomioon ottaen suunnan pitäisi olla jo laskeva. Mutta kun kehitystä tapahtuu, jaksan jatkaa.

Halpa laji sopii kaikille

Laji on edullinen, kalliita erikoisvälineitä ei tarvita.

– Suomessa on kilpailuissa juniorisarjat. Vanhimmat ovat yli seitsemänkymppisiä.

Kilpailevia, lisenssin lunastaneita leuanvetäjiä on Suomessa nelisensataa.

– Laji sopii kaikille, vaikka ei olekaan helppo. Tekemällä kaikki muuttuu helpommaksi.

Arto Immonen on kouluttautunut työn ohella personal traineriksi ja erikoistunut voimavalmennukseen.

– Leuanveto on aivan kuningasliike esimerkiksi yläselän harjoittamiseen.

Espoossa pari viikko sitten pidetyt MM-kisat olivat ensimmäiset.

– Joka maassa varmasti vedetään leukoja. Kansainvälisen liiton perustamisen jälkeen säännöt ovat tulleet yhtenäisiksi, joten kilpailuja aletaan järjestää enemmän. Nytkin oli mukana kilpailijoita kymmenestä maasta. Nyt odotellaan, että muut maat ottavat kopin hyvin järjestetyistä kisoista ja järjestävät seuraavat.

Lisäpainoleuanvedon lisäksi kilpaillaan toistoleuanvedossa: vedetään omalla painolla leukaa niin monta kertaa kuin jaksaa.

– Toistosarjaankin olen osallistunut joskus, ennätykseni on 33 kertaa.

– Ennen armeijassa sadasta varusmiehestä noin kaksi ei saanut vedettyä leukaa lainkaan, nyt tilanne taitaa olla päinvastainen, Immonen epäilee.

Leuanvedossa kaksi kisalajia

Toistoleuanvedossa kilpailija vetää leukaa yhtäjaksoisesti mahdollisimman monta kertaa omalla kehonpainollaan. Kilpailijalla on käytössään yksi kilpailusuoritus. Kilpailijan tulos on hyväksyttyjen toistoyritysten lukumäärä.

Lisäpainoleuanvedossa kilpailija vetää leukaa yhden kerran leuanvedon mahdollisimman suurella lisäpainolla. Kilpailijalla on käytössään kolme kilpailusuoritusta sekä voittajalla mahdollinen ylimääräinen SE-yritys. Kilpailijan tulos on suurin hyväksytyn kilpailusuorituksen lisäpainon määrä.

Suomen Leuanveto ry:ssä on 52 jäsenseuraa. Arto Immosen seura on Team Classic Gym Oulu.

Lajin kansainvälinen liitto World Pull-up Organization on perustettu 2018.

Nettisivuston mukaan jäsenmaita ovat toistaiseksi vain Suomi ja Venäjä, vaikka Espoon MM-kisoissa kilpailijoita oli kymmenestä maasta.