Talous

Ravintoloiden yli­jää­mä­an­nok­sia välittävä ResQ toimii hyvin Oulussa – "Helsingin jälkeen vilkkain kaupunki"

Ravintoloiden lounasruokaa jää usein yli. ResQ välittää ravintoloiden ylijäämäannoksia asiakkaille. Arkistokuva. KUVA: Pekka Peura
Talous 15.9.2017 14:27
Anna Leinonen

Ravintoloiden ylijäämäannoksia välittävä ResQ on vahvistanut asemaansa Oulussa.

– Oulussa on todella hyvä meininki. ResQ otti hyvin tuulta alleen, ja Oulu on Helsingin jälkeen toiseksi vilkkain kaupunki, aluejohtaja Joonas Kaski kertoo.

Verkko- ja mobiilipalveluna toimiva ResQ välittää esimerkiksi ravintoloiden lounastarjonnasta ylimääräiseksi jäänyttä ruokaa asiakkaille. Ruoka-annokset olisivat muuten päätymässä roskiin.

ResQ aloitti toimintansa Oulussa kesäkuussa 2016. Sen jälkeen palvelu on välittänyt kaupungissa reilut 37 000 annosta. Palvelussa on mukana hieman yli 40 oululaisravintolaa, joista noin 25 välittää ruokaa viikoittain.

– Tarjonta ja valikoima on Oulussa hyvää. En ole löytänyt yhtä tekijää, miksi palvelu toimii Oulussa hyvin. Näyttää siltä, että kaupungista löytyy ennakkoluulotonta porukkaa, joka uskaltaa lähteä kokeilemaan uusia asioita. Pyrimme lisäämään tarjontaa kaupungissa pikimmiten, Kaski sanoo.

Oulussa noin 80 prosenttia ResQ:ssa ilmoitetuista annoksista päätyy asiakkaille. Ravintoloiden lisäksi myös yhä useampi kahvila on tullut mukaan palveluun.

– Kahvilatuotteet ovat nostaneet päätään. Yli puolet annoksista on silti yhä ruoka-annoksia, Kaski sanoo.

ResQ:n palvelu hiljenee usein juhlapyhien ympärillä, mutta kesäaika oli Kasken mukaan yllättävän vilkas.

– Kaupunkiin tuli muun muassa kesäterasseja ja kesäkahviloita, jotka halusivat mukaan palveluun. Laajempi tarjoajakunta myös tasapainotti tänä vuonna kesän tarjontaa.

Helppokäyttöinen palvelu

ResQ on perustettu vuonna 2016. Se välitti ensimmäiset annokset Helsingissä helmikuussa 2016. Nyt toimintaa on 16 suomalaiskaupungissa. Lisäksi palvelu on löytänyt hyvin käyttäjiä muun muassa Ruotsissa. Se toimii myös muutamissa kaupungeissa Alankomaissa ja Saksassa.

– Ulkomailla on paljon markkinoita, joissa tämänkaltaiselle toiminnalle on kysyntää. Ruokahävikki on maailmanlaajuinen ongelma, jota olemme lähteneet ratkomaan. Tarvitsemme siihen vielä paljon lisää oululaisten esimerkillisesti osoittamaa aktiivisuutta, sillä maailmanlaajuisesti noin kolmannes tuotetusta ruuasta päätyy hävikiksi, Kaski toteaa.

ResQ toimii mobiilisovelluksen sekä internetin kautta. Kuluttaja voi etsiä palvelusta ravintoloiden ilmoitettamia ruoka-annoksia. Annos maksetaan verkkosovelluksessa, ja annokset voi hakea paikan päältä ravintolan ilmoittaman aikavälin puitteissa.

ResQ:ssa ruoka-annoksen hinta vaihtelee yleensä 3-6 euron välillä.

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa. Se tavoitteena on kiinnittää huomiota syntyneen ruoka-hävikin määrään. Lue lisää ruokahävikin tylyistä luvuista sekä hyviä reseptejä ruokahävikin pienentämiseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Vaikka vetää jonkun prosentin välistä niin mieluummin maksaa sen kuin (muutaman edellisen ehdotuksen mukaisesti) kiertelisi lounasajan jälkeen eri ravinteleiden ovilla kyselemässä että jäikö jotain yli.
"Reskutista" tarkastaa nopsasti työpäivän päätteeksi josko jostain saisi maukasta ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muualla maailmassa tämä ylijäämäruoka myydään varsinaisen sesonkiajan jälkeen tai seuraavana päivänä halvemmalla turistiannoksen nimellä (Hollannissa Toeristentallrik). Kaikki voittavat eikä hävikkiä tule. Ainut häviäjä on turha välistävetäjä ja puhelinlaitos.
Kokeilkaapa, ravintelit, tällaista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei vain ravintola voisi itse myydä ylijäämäruuan vaikka puoleen hintaan varsinaisen tarjoiluajan jälkeen? Ilmoitus ovelle ja se oli siinä: Ravintola voittaa ja välistävetäjäfirma ja puhelinlaitos häviävät. Ja asiakkaat kiittää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pannussa vois sitten ilmottaa siitä salaattiin tulleesta perusmaksusta. Ja oma annoskin ois kiva juttu saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätetään omat lounaseväät kotiin ja käydään lounaalla syömässä ao. paikoissa. Ei jää hävikkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palvelu on toimiva, mutta ravintoloiden määrä ja annosten tarjonta ovat Oulussa kovin vähäisiä. Artikkelissa mainittujen 40 tai 25 ravintolan sijasta tavallisena arkipäivänä tarjontaa on 10-15 paikasta ja useissa paikoissa sama toistuva pullapussi tai sushilajitelma. Muutoin kyllä erinomainen konsepti.

Olen käyttänyt palvelua muutaman kerran ja toivoisin lisää ravintoloita mukaan pelastamaan ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:00
Oulun yliopiston tutkimus: Geenivirhe voi aiheuttaa nuoria tappavan sydänlihasfibroosin
7:23
Puuskaiset tuulet voivat tänään kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja
7:00
Reipas reissunainen Tanja todistaa, että kuuro voi – Pariisista alkava Euroopan-kiertue jää postikorttikliseiden tasolle
7:00
Agenttipelin tunnelma on jäätävää – Harrison Fordin tähdittämässä tarinassa vaarassa on myös sankarin perhe
7:00
Perustuslain jälkivalvontaa tehostettava - useimmissa EU:n jäsenvaltioissa on perustuslakituomioistuin tai tehtävää hoitaa valtion ylin tuomioistuin Lukijalta
7:00
Suomen Tivolin laite jumiutui kesken käytön, onko tivolissa turvallista? – Laitteet koeajetaan päivittäin, johtaja vakuuttaa Tilaajille
6:17
"Huumaava miljöö" - Väyläfestivaali ulottuu nyt Torniolta aina Kilpisjärvelle asti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski, Kuusamo, Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi, Enontekiö ja Inari. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Pohjois-Karjalan maakuntaa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ei missään nimessä kieroilijaa jatkoon. Lue lisää...
Ei todellakaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image