Talous

Olisiko tämä mies voinut auttaa Nokiaa? – oululaisen Johannes Väänäsen tarina pääsee val­ko­kan­kaal­le

Johannes Väänäsen kehittämässä myDevice-laitteessa on muun muassa kosketusnäyttö. Nokia ei kiinnostunut Väänäsen puhelimen ominaisuuksista. KUVA: Filmikamari
Talous 13.9.2017 9:22
Sami Suojanen

Tammikuun 9. päivä vuonna 2007 muutti Nokian matkapuhelinliiketoiminnan suunnan. Silloin Apple esitteli ensimmäisen versionsa iPhone-älypuhelimestaan.

Nokia yritti vielä vastata Applen haasteeseen. Nokian tuote- ja ohjelmistokehitys sai käskyn, että vuoden päästä sillä pitää olla Applen tappaja.

Nokian pääkonttoriin Keilaniemeen tuli pikakyytiä säkillinen Applen uutuuksia johdon tutkittavaksi. Eräs johtoryhmän mies otti kilpailijan laitteen kotiin. Hänen viisivuotias tyttärensä oppi heti käyttämään iPhonea. Kun tytär vielä pyysi sitä illalla nukkumaan mennessä unileluksi, johtaja tiesi pelin olevan menetetty.

Nokia yritti tehdä Meego-käyttöjärjestelmästä Applen tappajaa, mutta sitä ei koskaan ehditty hyödyntää kunnolla ennen kuin Nokia luisui Microsoftin syliin.

Syyskuun 29. päivänä ensi-iltaan tuleva Arto Koskisen ohjaama dokumenttielokuva Nokia Mobile – Matkapuhelimen tarina on yksi yritys ymmärtää ja selittää Nokia-ilmiötä.

Elokuvassa on paljon tuttua matkapuhelinliiketoiminnan alkuvaiheista, kommunikaattorin kehittämisestä, optioista ja yhteistyöstä Microsoftin kanssa ja lopulta myynnistä Microsoftille.

Tekijät äänessä

Uutta aiempaan on se, että elokuvassa puhuvat yhtiön entiset työntekijät, päälliköt ja tuotekehittäjät. Johtoryhmästä mukana on lakimies Anna-Liisa Palmu. Palmu ei ole uusi löytö haastateltavaksi, sillä hän on aiemminkin kritisoinut muun muassa Nokian optiojärjestelmiä, mutta toisaalta johtoryhmätason haastateltavat näissä yhteyksissä ovat hyvin harvassa.

Yritysjohdon tapana on selittää yrityksensä vastoinkäymisten johtuvan markkinoista, lainsäädännöstä, kilpailijoista tai mistä tahansa muusta kuin yrityksen sisäisistä syistä puhumattakaan johdon omista ratkaisuista. Kun Stephen Elopista tuli Nokian toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila viimein myönsi, että johtamisessa on korjattavaa.

Siinä vaiheessa oli yleisesti tiedossa, että tekemisen henki yhtiön sisällä oli muuttunut. Innostus oli kadonnut. Teekkariotteella uutta luonut yhteisö muuttui työpaikaksi.

Yhtiö kasvu maailmanlaajuiseksi teki toiminnan hallitsemisesta haastavaa. Optioista tulleet miljoonat olivat muuttaneet niistä nauttimaan päässeitä ihmisiä ja kun maailman suurimman johtajat tunsivat olevansa suurimpia ja parhaita, he eivät kuunnellut asiakkaidensa tarpeita. Ei, vaikka tuotekehitystiimit yhtiön sisältä ja innovaattorit talon ulkopuolelta toivat hopealautasella jälkikäteen oikeaksi osoittautuneita ideoita.

Inhimillistä kieltäytyä

Yksi heistä oli oululainen Johannes Väänänen, joka tarjosi kosketusnäytöllistä myDevice-puhelinta Nokialle vuosina 2002–2003. Väänänen saa elokuvassa pitkän osuuden kertoa omaa tarinaansa.

Johannes Väänänen esittelee myDevice-puhelinta. Väänänen oli 2000-luvun alussa MyOrigon teknologiajohtaja, joka kehitti myDevice-puhelinta Oulussa.

Osuus päättyy toteamukseen, että ison yrityksen johdossa on hyvin inhimillistä tyrmätä ulkoa tulevat yhden innovaattorin ideat, kun yrityksessä on tuhansien insinöörien tuotekehitysvoimaa.

Koskinen pyrkii löytämään opetuksen Nokian tarinasta. Hänen mielestään yksi sellainen on aikakin se, että luovuus tarvitsee vapautta ja pitkäjänteisyyttä.

Lue Kalevassa vuonna 2014 julkaistu reportaasi Älypuhelimen keksijä, joka kertoo laajasti Johannes Väänäsen tarinasta.

Elokuva

Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina

Ohjaus ja käsikirjoitus: Asko Koskinen.
Tuottajat: Marianne Mäkelä ja Jouko Aaltonen.
Kesto: 90 minuuttia.
Tuotantoyhtiö: Illume Oy.
Ensi-ilta: 29.9.2017, kotimainen elokuvateatterilevitys.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (86)

Fysiikan lait ovat edelleen voimassa.Ollila vanhani ja väsyi ja ote karkasi mukavuusalueella oleville ns johtajille joilla oli jo liikaa rahaa eikä tekemisen nälkää, eikä taitoa.Alkoi lumipallo efekti joka ruokki itseään kohti katasrofia. Managerit ajatteli että näillä pärjää. Sääli vain että niitä imuroitiin vielä tukiasemapuolelle jatkamaanmukavuuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliitto ja Kiina ovat näyttäneet, että mtn innovaatioita tarvitse itse tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää unohtako, että liiketoiminnassa on aina läsnä yksi hyvin aliarvostettu elementti ja se on - säkä. Nokialla kävi ensin säkä, ja siitä pääsivät nauttimaan monet ihmiset lähes ilman omaa ansiotaan. Senkun surffasi mukana. Sitten kun säkä loppui, siihen piti löytää syyllinen, ja se oli Eeloppi ja muu silloinen ja aikaisempi johto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaikki jälkiviisaat olisi saatu Nokian johtokuntaan jo viime vuosikymmenen puolivälissä niin koko maailman talouselämä olisi nyt Nokian hallussa ja suomalaiset eläisivät kaikki osinkotuloilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä kaikessa on kysymys viihteestä ja sirkushuveista ja usein isommissa tai pienemmissä porukoissa? Ne vetoaa aina jossakin paketissa jokaiseen sukupolveen. Pitää vaan aina keksiä keinot päästä kiinni siitä, mikä esim. teknillinen hupatus milloinkin puhuttelee laajoja ihmisjoukkoja kussakin eletyssä ajassa. Ehkä kaikkien firmojen johtajien henkilökohtainen maailmankatsomus ei sovi yhteen edellisen ajatuksen kanssa. Halutaankin etsiytyä muualle, pois "viihdeliiketoimintaa" tukevasta tekniikasta ja sen sovellutuksista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Jälkiviisaus on turhinta viisautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku viisas johtaja oli saanut kuningasajatuksen, että näyttöön ei pidä missään tapauksessa käpälöidä, koska siitä jää jälki. Siksi puhelimessa piti ehdottomasti maailman loppuun asti olla erillinen mekaaninen näppäimistö.

Sitten tuli yksi, joka ei uskonut tuota, vaan toi markkinoille näppäimettömän puhelimen. Nyt niitä tekevät kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Ollila '' kehittää '' viimestä teräsyhtiötämme Outokumpua - kenenköhän omistukseen Ollila sen romuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä elokuva on syytä viedä kaikkiin kouluihimme opetusmateriaaliksi täydennettynä reportaasilla älypuhelimen keksijästä opettamaan kansainvälisestä liiketoiminnasta ja sen - täysin puuttuvasta - moraalista.

Suomalaisten ei missään tapauksessa kannata myydä innovatiivisia uusyrityksiään millekään pääomasijoittajille vaan kasvattaa toimintaa itse omistamalla se vaikka sitten hitaasti omalla tulorahoituksella.

Kannattaa ottaa mallia vaikka Kone Oy:stä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunsin 2000 luvun alussa muutamia Applen työntekijöitä, heillä oli Palm Pilot PDAt. Oli puhetta kuinka niihin pitäisi saada puhelin samaan ja yksi hemmoista sanoi:"Niin, olihan siittä jo Newton'in aikoihin puhetta, mutta menee ainakin viisi vuotta ennen kuin teknologia on kehittynyt niin pitkälle, että radiot saadaan sovitettua sisään. Meinasivat, että Sony saattaisi olla se joka sen voisi toteuttaa, mutta toisaalta myönsivät sen, että Apple voi kutistaa käyttiksen sopimaan kännykkään ja se on varmaan ratkaiseva tekijä. Kysyin vielä 2005 kesällä onko mitään suunnitteella, vastaus oli:"Ei tuotetta, mutta perustutkimusta kyllä tehdään, niin kuin varmaan muutkin tekevät. Täällä on nyt semmoinen huhu liikkeellä, että Apple tulee tekemään iPodin jota voi käyttää puhelimena." Ja miten sitten kävi, ei siinä ollut Nokialla osaa eikä arpaa, kun Apple kutisti tietokoneen taskuun meneväksi, jätti ne ominaisuudet pois jotka eivät mahtuneet ja teknologian kehittyessä lisäili niitä takaisin.

Nyt on menossa vastaava Apple/Nokia kisa Teslan ja autotehtaiden kanssa. Eli on yhtiö joka osaa softan, on rakentanut latausinfran, akkutehtaan, ja huippuautomatisoidun autotehtaan ja on nyt alkanut laajentaa tuotantoa. Kilpailijat vielä miettivät miten nykyisiin autoihin saadaan soviteltua akut paikalleen ja mistä niitä voisi ostaa halvalla, vaikka pointti on että omat akkutehtaat ja latausinfra pitäisi olla jo valmiita, jotta rahaa säästyy ja latausten muodossa rahaa tulee myös kassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missään muussa firmassa ei toimitusjohtaja mene haukkumaan omia tuotteitaan, ennen kuin on tarjota vaihtoehtoa tilalle.

Mersullakin oli ruosteongelmansa vuosituhannen vaihteen vesivärikokeilujen takia, mutta moniko mersun johtaja haukkui julkisesti tuotteensa? No ei yksikään.

Siksi moni mersukuski kuvittelee edeleenkin ajavansa laatuautolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Premiun elämäntapa ei kuulu nörteille. Ajakoot tesvisioillaa. Tehdasvwebasto on tarpeen pakkasella akku autoissakin. Eikä niitä voi optimoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pidin minäkin aikoinaan kädessä jotain mydevicen prototyyppiä. Idea hyvä, toteutus huono. Mutta kun ei sitä ideakaan saatu myytyä niin sitten loppui firmalta rahat kunnon toteutuksen tekemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsekin pääsin aikoinaan yhtä protoa käpistelemään. Minusta se toimi yllättävänkin hyvin, ja käytön logiikka oli helppo omaksua.
Jos rahoitus olisi saatu kuntoon, mydevicestä olisi tullut hyvä tuote. Harmi että kävi niin kuin kävi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainut mielenkiintoinen kysymys tässä on millainen merkitys myDevicen suunnitelmilla oli Iphonen alkutaipaleelle vai oliko minkäänlaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ehkä iphonen alkutaipaleelle merkitystä, mutta varmaan tässä haetaan sitä että nokia ei halunnut tai osannut lähtä mukaan uuteen tuntemattomaan kosketusnäyttöön, josta tulikin sitten tulevaisuuden tuote. Eli nokian johto tyri aikalailla. Nokia kyllä tunki rahaa siihen aikaan sellaisiin tuotekehityksiin joista ei tullut minkäänlaista jatkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaketsun kommentti viitanne jobsille tehtyyn esittelyyn ja iphoneen ilmestyneisiin ominaisuuksiin. Legendaa kuullut..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (86)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Kyllä, juuri näin. Eli aloittaja on hyvä, ja miettii uudestaan ketkä täällä näitä taloustalkoita todella tekeekään. + pä... Lue lisää...
Taloudellisesti riip...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image