Kotimaa

Kerro meille: Vaasalainen tillimakaroni vai kainuulainen rönttönen – mikä on eksoottisin kokemuksesi pe­rin­ne­ruois­ta?

Tillimakaroni maistuu Vaasan seudulla. KUVA: Daniel Wallenius
Kotimaa 1.3.2018 17:51
Kaleva

Oletko maistanut rönttöstä tai vaasalaista tillimakaronia? Kerro kokemuksesi perinneruoista, jotka ovat tehneet vaikutuksen.

Vaasalainen tillimakaroni on valmistettu tillistä ja makaronista. Kainuulainen rönttönen on puolestaan leivottu ohra- tai ruistaikinasta, täytteenä on imellytetystä perunasta ja puolukasta tehty täyte.

Jos nämä herkut eivät ole tuttuja, oletko kenties maistanut muttia, kropsua, lörstsyä, mykyrokkaa tai karjalaista makeaa kauravelliä.

Kerro eksoottisin kokemuksesi perinneruoista alla olevaan kommenttilaatikkoon.

Rönttönen on kainuulainen herkku. KUVA: Kirsi Haapea
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

-Leipäjankki ...vois olla hyvää,mut miks leivät pitää liottaa yön yli ja silava, paistetaanko se erillään ja sitten yhdistetään leipämössöön

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karjalainen äitini oppi, ollessaan evakkona Lapualla, keittämään piimävelliä. Kirnupiimä keitettiin ja siihen lisättiin rusinalla maustettuja klimppejä ja kiehautettiin En oikein tiedä lisättiinkö sokeria vai siirappia mutta piimävelliin jäi koukkuun, niin hyvää se oli. Sitä syötiin kesäaikaan ja iltaseksi, ei koskaan päivällä. Pian 50-vuotias tyttäreni puhuu vieläkin mummon piimävellistä, jota hän sai kesäisin vähintään kerran viikossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käristystä valurautapannulla ,siis ruisleipä palasia uitetaan läskistä tirisevässä rasvassa. Ämmi teki tälläistä 1960 luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä tehtiin leipäjankkia, maitokeittoa (leipämaito), rössypottuja. Ja sitten äidin tekemä uunijuusto myös - nam.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulaisista kotoisin oleva anoppini keitteli 80-luvulla klimppisoppaa. Ns. tavallinen lihakeitto terästettiin vehnäjauhosta ja vedestä tehdyillä "mykyillä", klimpeillä.
Kuusamoon muuttaessani uusia ruokatuttavuuksia olivat perunamuusi ja mustikkasoppa yhtä aikaa syötyinä, ruisrönttönen (ruiskuoressa mustikkahilloa), kitkanviisaat päineen ja ruotoineen kokonaisina syötyinä, kampanisu.
Äitini teki lapsuudessani tuttua rössypottua, jälkiruuaksi pappilanhätävaraa tai leipäjuustoa lakkahillolla. Parasta oli äitini tekemä ohut ja sopivan sitkeä rieska, joksi täällä Etelä-Karjalassa kutsutaan vaaleaa hiivaleipää. Ohutta leipää kutsutaan täällä lepuskaksi; tehdään perunamuusista ja vehnäjauhosta. Ihan hyviä nekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mummuvainaa (s1901) kun läskipannun teki siantapon jälkeen ja siinä kun pikkunopot ja kotiruisleipä kastettiin siirtyi nälkä naapuritaloon ja
minustakin kasvoi tällainen yli 100 kg karju.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun lapsuudessa jos muuta ei ollut mude teki kuivasta leivästä keitettyynveteen paloja suolan kera jota nautittiin ruoaksi, sen nimi on
Leipäkeperrys. Kahviin laitettiin kuivat rinkelit,sen nimi on pullatoppelia. Hyvää on. Näin Kainuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paltamon kukko. Resepti on salainen, mutta löytyy vanhasta suomalaisesta kirjallisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maitopotut. Mummu sanoi tätä ruokaa "nivalaisiksi". 😁👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oo kunnon kuopiolaisen kalakukon (suoraan Partasen Hannan leipomosta) voittanutta !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Savossa myös tappaiskeitto eli sisäelimiä ja mykyjä, liemi paksua ja mustaa. Lisäksi perunoita ja porkkanaa - Nam!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joitakin vuosia sitten Oulussa oli ruokamessut jossa esiteltiin Ylikiimingin perinneruoka: pottuvoi ja mustikka soppa. Kokeiltiin ja hyvää oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sain joskus 80-luvulla Kuhmossa käydessäni kainuulaista rönttöstä. Oli eksoottinen kokemus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Tämä pääministeri ei tunnista tavallisen ihmisen arkipäivän tosiasioita suihkukoneen ikkunansa takaa zoomaillessaan. Ke... Lue lisää...
eroon tästä äijästä

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image