Ulkomaat

Mainos

Tanska lähetti so­ti­las­par­tiot kaduille - leviääkö malli seuraavaksi Ruotsiin?

Sotilaat vartioivat muun muassa synagogaa Kööpenhaminassa. KUVA: Mads Claus Rasmussen / EPA
Ulkomaat 29.9.2017 19:48
Rami Nieminen

Kööpenhaminan kaduilla on näkynyt perjantaiaamusta lähtien aseistettuja sotilaspartioita turvaamassa kaupungin rauhaa. Tanskan armeija on määrätty avustamaan poliisia tiettyjen kohteiden vartioimisessa. Muun muassa mahdolliseksi terrori-iskun kohteeksi luokiteltu synagoga on tästä lähtien sotilaiden vartioinnissa. Armeija avustaa myös rajavartiotehtävissä.

Tanskan mallia seurataan mielenkiinnolla myös Ruotsin puolella. Malmön poliisimestari Stefan Sintéus antoi perjantaina Ruotsin yleisradiolle haastattelun, jossa hän väläytti sotilaiden käyttöä myös Ruotsissa.

- Seuraan mielenkiinnolla mitä Tanskassa tapahtuu. Kaikki mitä voimme turvallisuuden parantamiseksi tehdä on hyvästä, Sintéus lausui.

Tanskassa päädyttiin armeijan virka-apuun, koska Kööpenhaminan poliisi on ylityöllistetty. Terroriuhkien vuoksi kaupungissa vartioidaan jatkuvasti useita kohteita. Samaan aikaan poliisin aikaa vaatii lisääntynyt jengirikollisuus.


Salmen pohjoispuolella Malmössä poliisi on samanlaisten paineiden alla. Sintéuksen mukaan sotilaat voisivat ottaa vastuun esimerkiksi Juutinrauman sillan rajavalvonnasta. Ruotsi aloitti rajatarkastukset Juutinrauman sillalla vuonna 2015 pakolaisaallon vuoksi. Viime keväänä jokaisen matkustajan tarkastamisesta luovuttiin, mutta normaalia tiukempaa rajavalvontaa jatkettiin edelleen.

Ruotsissa armeijan antama virka-apu on hyvin rajoitettua. Säännöksiä on kuitenkin lievennetty muun muassa terrorismitapausten varalta.

Suomessa Puolustusvoimat antoi poliisille virka-apua esimerkiksi vuonna 2015 pakolaistilanteen vuoksi. Tuolloin sotilaspoliisit avustivat poliisia Tornion järjestelykeskuksen turvaamisessa ja järjestyksenvalvonnassa. Lain mukaan poliisi voi pyytää Puolustusvoimien apua muun muassa henkilöiden ja omaisuuden tilapäiseksi suojaamiseksi.

---

Lue Kalevasta kiinnostavimmat jutut Oulusta ja kauempaa. 🗞
Tilaa nyt alk. 9,90€/kk!

---

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Olisikoaika rehellisesti myöntää tehdyt virheet? Eikä vain toistaa ruotsin tekemiä virheitä ja kuvitella että me onnistumme siinä missä kaikki ovat epäonnistuneet...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leviää valitettavasti Suomeenkin sitten kun siihen on tarvetta. Parasta olisi jos muiden virheistä otettaisiin opiksi hyvissä ajoin mutta kun ei. Täällä halutaan lyödä päätä seinään ihan itse muiden perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei rajavalvonta vaikutta. Silloin kun pakolainen on rajalla, ja ilmoittaa hakevansa turvapaikkaa, ollaan pahasti myöhässä! Sellaisiin sopimuksiin on suomipolitikot panneet nimensä jo vuosia sitten! Ainoa oikea tapa olisi tasainen tulonjako jo lähtöalueella, mutta siihen ei haluta mennä! Eikä muualla ole vielä halukkuuta talous- ja muihin pakotteisiin. Vaan voipa olla, että halukkuus vielä löytyy, kun oma tuoli heiluu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen voi tulla vain turvallisiksi luokiteltujen maiden läpi, joten Dublinin sopimuksen mukaan ei ole pakko ottaa maahan vaikka huutaisi keuhkojen pohjasta turvapaikkaa. Huutajalla on ollut useampia maita matkan varrella mistä pyytää turvapaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä alkaa olla ihanan värisevä ja monikirjava tunnelma, kun oikein aseistetut sotilaat saadaan kaduille partioimaan pohjoismaissakin.
Ja kukaanhan ei uutisoi tai muutoin saa sanoa ääneen mistä tämä johtuu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se niin on että Ouluun varuskunnat palautettava heti takaisin. Mitä armeija tekee korvessa piilossa asutuskeskuksista. Oulun IT alan työpaikat ovat lisääntyneet 400 henkilöllä viime aikoina entisistä huippuvuosista, joten Etelän politikkojen mielestä ei valtion työpaikat lisäänny täällä, kuten Helsingissä ja Rovaniemellä. Itsestään selvää ja historian näkökulmasta, että Oulu on strategisesti vihollisille hyökkäyksen ykköspaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Historiallisesti sotilaspartiot kaduilla eivät yleensä kerro erityisen hyvästä tilanteesta kaupunkilaisten kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos haluatte nähdä ja kokea "Vanhan iloisen Tanskan" tunnelman - tai edes rippeet siitä - käykää siellä nyt! 10 vuoden kuluttua saattaa olla jo myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanan eurooppalainen tunnelma ja tulee lähi itä mieleen. Suomen kaupunkien kaduille myös olisi mahtavaa saada poliisit ja sofilaat. Olisihan se mahtavaa kun media ympäri maailmaa uutisoisi asiasta. Olisi vahva viesti valtiolta, että kansalaisista välitetään ja kansalaisia halutaan suojellä. Nyt halutaan vain ministerit suojella ja kansasta ei välitetä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tila johon on tie taputeltu peruuttamaton ja eskaloituva. Onko joku looginen selitys olemassa sille, miksi pohjolan rauhalliset kansat on järjestetty kärsimään islamilaisesta terrorismista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Sipilän ja kumppaneiden sama on tulossa Suomeen. Tietenkin kivapuhujoiden vikaa tämäkin 😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä kumma noihin tanskalaisiin ja ruotsalaisiin on nyt oikein mennyt? Ainakin kaikki minun tuntemani henkilöt Tanskasta ja Ruotsista ovat olleet erittäin leppoisaa ja rentoa porukkaa, ja tuollainen mukavan välitön ilmapiiri on vallinnut yleisimminkin noissa maissa muutama vuosi sitten matkustellessani. Mutta ilmeisesti ihmisten luonne on muuttunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Partioinnin tarve olisi vältetty perinteisellä rajavalvonnalla. Niin tekee itsenäiset maat, jotka päättävät omista asioistaan. EU:ssa on hyvin vähän sellaisia maita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä vasta nyt on herätty siihen, että kallista maanpuolustusta voi käyttää hyväksi myös ihan oikeassa elämässä, eikä juoksuttaa sotilaita kuvitelluissa taisteluissa pitkin pusikkoja? Tuollainen partiointihan on juuri sitä maanpuolustusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä vasta nyt on herätty siihen, että kallista maanpuolustusta voi käyttää hyväksi myös ihan oikeassa elämässä, eikä juoksuttaa sotilaita kuvitelluissa taisteluissa pitkin pusikkoja? Tuollainen partiointihan on juuri sitä maanpuolustusta.

Koska sotilaita ei saa suomessa käyttää kadulla partiointiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

295
Kaupunki tekee selvityksen raitiotien rakentamisesta – äänestä: Pitääkö Ouluunkin saada ratikka?
58
IS: Niinistö harmittelee ideologista työttömyyttä – "Ei pidä laiminlyödä velvollisuutta olla mukana"
53
"Tietysti olen oppositiosta hallitusta vastaan ja myös oppositiota vastaan" - Väyrysen paluu eduskuntaan keväällä siirtäisi Mikko Kärnän sivuun
35
Mopovalvonnan tulos: Traktorimönkijääkin viritetty hurjasti – Oulussa valvonnan kohteina Talvikangas ja Ritaharju
22
Nuoret syyslomalla ilmaiseksi bussin kyytiin
20
Oulun yliopistossa koulutetaan ohjelmistotuotannon maistereita työvoimakoulutuksena
19
Junttila ja Leskinen tulittivat Kärpät sarjakärkeen, katso huippuhetket videolta – ”Joukkueessa ei ollut yhtään heikkoa lenkkiä”

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono seuraavissa Lapin kunnissa: Kolari, Muonio, Kittilä ja Enontekiö lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan maakunnissa kuuraisten teiden ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ossin tarina

110 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harjoittelijan nolaaminen

Ilkeä, vanhempi työntekijä voi pilata harjoittelijan innostuksen työelämään tai ainakin kyseiseen firmaan tai kauppaliik... Lue lisää...
Ukko kaupungista

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.10.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image