Talous

Oululainen Minima kehitti tehokkaan vir­ran­sääs­tä­jän – mik­rop­ro­ses­so­rin kulutus laskee jopa viiteen prosenttiin nykyisestä

"Me olemme oikeaan aikaan liikkeellä, IoT-markkina on nousemassa ja me ratkaisemme olennaista ongelmaa", sanoo toimitusjohtaja Toni Soini. Kyse on toistaiseksi prototyypistä, joka maksaa 10 000 euroa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Talous 7.10.2017 10:53 | Päivitetty 7.10.2017 12:06
Arja Mikkola

Oululainen Minima Processor Oy on onnistunut pienentämään merkittävästi mikroprosessorien virrankulutusta. Yrityksen innovaation ennakoidaan ilmaantuvan verkkoon kytkettäviin laitteisiin parin kolmen vuoden kuluttua.

– Me olemme oikeaan aikaan liikkeellä, IoT-markkina (esineiden internet) on nousemassa ja me ratkaisemme olennaista ongelmaa, sanoo toimitusjohtaja, yrityksen perustajiin kuuluva Toni Soini.

Piin ongelmiin pureutuvaan innovaatioon on tarvittu 30 miestyövuotta VTT:ssä, Aalto-yliopistossa ja Turun yliopistossa.

Tuloksena on maailmanennätys. Teknologian avulla pystytään vähentämään mikroprosessorin virrankulutusta parhaimmillaan vain viiteen prosenttiin nykyisestä.

Etenkin kuvadataa tuotetaan yhä enemmän. Kaikki verkossa liikkuva digitaalinen tieto vaatii jossakin vaiheessa laskentaa, joko laitteessa tai myöhemmin. Mitä enemmän dataa, sitä enemmän toiminnot tarvitsevat virtaa.

– Esimerkiksi ideovalvontajärjestelmien laskenta voitaisiin tehdä jo kamerassa, Soini toteaa virransäästäjän tuomasta hyödystä.

Minima on perustettu vuonna 2016. Se on onnistunut keräämään lyhyessä ajassa reilusti yli viisi miljoonaa euroa rahoitusta.

– Tämä ei ole halpaa, Soini toteaa. Jo työkalut maksavat isosti, samoin prototyypit.

Käynnissä on neuvottelut valmistuslisenssistä muutaman puolijohdevalmistajan kanssa. Tavoitteena on useampi asiakas ja miljoonan euron liikevaihto alkaneella tilikaudella. Työntekijöiden määrä on tarkoitus tuplata ensi kesään mennessä.

 

Juttua muokattu kello 12.05: Korjattu kuvatekstissä ollut nimivirhe.

Lue lisää 07.10.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

mitenhän lienee. Yleensä, jos joku vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei sitä olekaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on vanha juttu, Minimani on perustettu jo muistaakseni 30 vuotta sitten ja sillä on myymälöitä monessa kaupungissa kuten Jyväskylä, Kokkola, Vaasa jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskeeko myös kuluttajahinnat 5 %:iin?

No ei... Hyvä homma suomalainen, toivottavasti pysyy myös suomalaisena?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuo lehtiartikkeli pitää paikkansa, niin kyseessä on todella arvokas keksintö.

Tälaisen uuden tuotteen kehittämiseen ja valmistukseen tulisi myöntää reilusti investointitukea. Yrityksen keräämä noin viiden miljoon rahoitus on pikkuraha verrattuna esim. Nokialle makettaviin yritystukiin.

Tällaista liikeideaa ei kannata myydä ulkomaille mistään hinnasta. On hyvä, että Minima Processor Oy puhuukin valmistuslisenssistä. Tuote toki pitää saada heti markkinoille. Maailmanlaajuisen patentin oikeudet on järkevintä pitää Suomessa. Tätä puoltaa sekin seikka, että tuotekehitykseen on osallistuneet VTT, Aalto yliopisto ja Turun yliopisto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa ! Laskee myös prosessorin lämpötilaa ja sitä kautta lisää siis kestävyyttä.
Toivottavasti tuotanto pysyy suomessa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä noille taida mitään Suomen tuotantoa tulla, vaan myyvät lisenssiä maailman isoille pelureille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei kilpailukyky riitä valmistamaan juuri mitään. Hädin tuskin maksalaatikkoa kannattaa tehdä täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näitä Suomessa valmisteta. Tuollaisia tuottavan tehtaan perustamiskustannuksen ovat vähintään miljardi euroa. Lista maailmalla toimivista tehtaista: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_semiconductor_fabrication_plants

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan eteläosassa.

Sadevaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjois-Savon, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pride

Marssia voi heterokin ei siinä tarvitse olla homoseksuaali. Kuten "sifferi" sanoi "marssi on ihmisoikeustapahtuma." Lue lisää...
olio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image