Talous

Mainos

Hallitus: Maa­ta­lous­tu­kiin kohdistuvia leikkauksia pienennetään

Luonnonhaittakorvauksen alenema vuonna 2018 olisi viisi euroa hehtaaria kohti vuoden 2017 tasoon verrattuna. KUVA: Joel Karppanen
Talous 31.8.2017 14:12
Kaleva

Hallitus kertoo puolittavansa maatalouden kriisipaketin loppuosalla vuodelle 2018 maataloustukiin kohdistuvat leikkaukset ja panostavansa viljelijöiden jaksamiseen sekä biokaasun tuotantoon.

Ratkaisuun päädyttiin, koska maatalouden kriisi ei ole hellittänyt ja alkutuotannon kannattavuus on edelleen heikolla tasolla.

Vuoden 2018 luonnonhaittakorvauksiin siirretään tukineuvotteluiden hengen mukaisesti kymmenen miljoonaa euroa ja lisäksi 3,5 miljoonaa euroa kohdennetaan elintarvikeviennin ja menekin edistämiseen.

Osana kriisipakettia on jo aikaisemmin päätetty siirtää 11 miljoonaa euroa luonnonhaittakorvaukseen vuodelle 2018. Siirtojen jälkeen luonnonhaittakorvauksen alenema vuonna 2018 olisi viisi euroa hehtaaria kohti vuoden 2017 tasoon verrattuna. Aiemmin kaavaillun mukaan edessä oli isompi leikkaus.

Muutokset toteutetaan vuoden 2017 kolmannen lisätalousarvion yhteydessä.

– Maatalouden pitkään jatkunut kannattavuuskriisi on vienyt monet maatilat taloudellisesti heikkoon kuntoon ja vaikea markkinatilanne jatkuu edelleen. Elintarvikkeiden vienti on saatu vihdoin kasvu-uralle, mutta kasvu ei vielä näy tiloilla parempana kannattavuutena. Siksi on tärkeää, että sitomattomia määrärahoja kohdistetaan luonnonhaittakorvauksen kautta suoraan viljelijöille, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) toteaa valtioneuvoston tiedotteessa.

– Keskimääräisen 42 hehtaarin tilan kannalta maatalouden kriisipaketti kerryttää yhteensä 420 euroa enemmän luonnonhaittakorvausta ensi vuonna, Leppä jatkaa.

Maatalousyrittäjien jaksamisen tukemiseen on luvassa resursseja vuodelle 2018. Lomituksen sijaisavun maksujen huojennukseen varataan miljoona euroa. Lisäksi hallitus panostaa miljoona euroa sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaan Välitä viljelijästä -hankkeeseen.

– Olen helpottunut siitä, että saimme vallitsevassa taloudellisessa tilanteessa kaksi miljoonaa euroa lisärahoitusta näihin viljelijöiden jaksamisen kannalta tärkeisiin hankkeisiin, kertoo Leppä.

Lisäksi hallitus päätti tukea täyssähköautojen hankintaa sekä kaasu- ja flexfuel-autojen konvertointia yhteensä kuudella miljoonalla eurolla vuosittain. Biokaasutuotannon lisäämiseksi maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena on lisätä maatilatason biokaasulaitokset Makeran varoihin perustuvan takausjärjestelmän piiriin.

– Kannattavuuden kannalta keskeistä on saada ruokamarkkinat toimimaan oikeudenmukaisemmin. Tämän osalta valmistelu maa- ja metsätalousministeriössä jatkuu.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos on luvattu merkittävä tukiaisleikkaus niin täysimääräinen tukiaisleikkaus täytyy tehdä tai hallitus on pettänyt äänestäneitä . Lupaukset täytyy pitää muistakaa se ennen seuraavia vaaleja .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraava innovaatio lie pakottaa työttömät ilmaistyönä tekemään lomitusta 9e päiväpalkalla.

PS: Kamalaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä kannattamattoman viljelytoiminnan tukirahat voisi ohjata kannettavien yritysten kehittämiseen.
Minusta oli suuri virhe valita viljelytoimintaa harjoittava maanviljelysteknikko ministeriksi. Siinä voi olla oma lehmä aina ojassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä kannattamattoman viljelytoiminnan tukirahat jätetään veronmaksajilta perimättä ja tukijärjestelmä puretaan säästyy veronmaksajien euroja huomattavasti ja talouskasvu lisääntyy.Talouskasvusta pääsee taluskasvun tuottajille investointi euroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keinottilijat pois maataloustukiaisista,järkiperäistäkää vihdon tuet oikeisiin kohteisiin,ei keinottelijoille tukeja,
Onko järkeä ja tässä lainkaan,otetaan tukeja ja kynnetään sekaan syksyllä,onko tämä sitä oikeaa maalalouden pitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haha! Tässä puhutaan siis nyt alle 1% osuudesta maataloustuessa. Aika kosmeettiset vaikutukset näillä päätöksillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juuh kaikille vaan hernekeittoa, piimää ja ruisleipää evääksi niin jo alkaa biokaasun tuotanto hipoa katonrajaa.

PS: Kamalaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskas niitä on leikattu, kriisi tukia toisensa perään niin viljalle kun sianlihan tuottajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai landepaukuille lisää rahaa.
Sitähän saa vuolemalla palkansaajien selästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep jep. Onhan tämä suomen EU jäsenyys vienyt aika paljon muitakin kuin maajusseja taloudellisen ahdinkoon. Näiltä kyllä on varaa leikata. EU on syypää maajussien ahdinkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvää itsenäisyyspäivää Viro!

Kyllä harmittaa idiootteja, kun Viro on turvassa rosvovaltiolta. Lue lisää...
UMA

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image