Talous

Mainos

Euroopan suurin ro­bo­tiik­ka­ta­pah­tu­ma kokoaa satoja eksperttejä Tampereelle, Oulun yliopistosta mukana on Mörri-robotti

Mörri-kulkurobotti toimii yhdessä dronen kanssa. KUVA: Antti Tikanmäki
Talous 13.3.2018 10:11
Arja Mikkola

Euroopan suurin robotiikkatapahtuma järjestetään Tampereella. Kolmipäiväiseen ERF2018-forumiin odotetaan tiistaista alkaen 800 tutkijaa, teollisuuden edustajaa, sääntelijää ja loppukäyttäjää kaikkiaan 40 maasta.

– Tämä on vuosittainen tarkastuspiste eurooppalaiselle robotiikkakehitykselle ja tutkimukselle, toteaa projektipäällikkö Jyrki Latokartano Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Parhaillaan panostetaan etenkin yhteistyörobotteihin, joita varten hyödynnetään ihmisen ja robotin parhaita puolia.

– Ihminen on näppärä ja hänellä on hyvä päättelykyky, robotti on väsymätön ja tarkka. Ihminen saa robotin avukseen keventämään hommaa, Latokartano sanoo.

– Turvallista ja joustavaa, siihen robotiikassa pyritään, sanoo professori Juha Röning Oulun yliopistosta. Tampereella Oulua edustaa myös yliopiston Mörri-kuljetusrobotti, joka toimii yhteistyössä kulkureittiä selvittävän dronen kanssa.

Esimerkiksi puheentunnistus helpottaa robottien ja ihmisten yhteiselämää vaikkapa kokoonpanolinjalla, kun robotille voi vain sanoa, että ota punainen kappale.

– Ihmiselle on luontevampaa kuulla kuin lukea näytöltä, Latokartano toteaa.

Tutkimusta tehdään myös sosiaalisten palvelurobottien kehittämiseksi vaikka kauppaa varten. Tavoitteena on, että robotit ottaisivat ihmisen huomioon, olisivat helppokäyttöisiä ja ystävällisiä.

– Miten niiden pitäisi kommunikoida, miten niihin pitäisi suhtautua eettisesti ja lainsäädännöllisesti. Näitä asioita pohditaan enemmän ja enemmän.

Lue lisää 13.03.2018 Kalevasta.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Joku vähän viisas kertoi, että robotit tekevät kaiken ikävän ja puuduttavan työn ihmisten puolesta. Mutta kun luovuus vaatii puurtamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokohan robotiikan verotus on alkanut muuallakin kuin Koreassa? Missä vaiheessa verotusta koskevien lakien valmistelu on suomessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laajennetaanko verotus koskemaan myös liukuportaita ja hissejä yms? Verotus on huono ratkaisu työpaikkojen säilyttämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kahvinkeitin, jääkaappi, kännykkä, läppäri, sähköhella, porakone, sorvi, polttomoottori, höyrykone.

Kalteva taso, pyörä, vipu, tuli.

Kielenkäyttö.

Mitä pahaa näissä on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka sanoo missä menee robottiveron raja ja mikä on robotti. Pitäisikö maatilojen lypsyrobotteja ja tulevaisuuden roskienkerääjärobotteja verottaa vai ei ?

Robotit voivat olla monella tavalla hyväksi. Sinä päivänä robotit korvaavat lääkärit niin silloin kaikki saavat lähes ilmaista lääkäripalvelua. Sensijaan kuin kansalaiset maksaisivat miljoonia euroja veroja ja muita maksuja joilla maksetaan lääkärien korkeat palkat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Eläkeläiset, Espanja ja verotus

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset, Espanja ja verotus

Kun puhutaan eläkkeistä ja 8eläkeläisistä, niin on aika mautonta väittää, että silloin puhutaan köyhyydestä ja köyhistä.... Lue lisää...
Nurinperin

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.3.

Naapurit

24.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image