Oulu

Oulussa asuvalta britti-isältä kovat moitteet Suomen ter­vey­den­hoi­to­jär­jes­tel­mäs­tä

Lapsen kanssa odottaminen oli brittimiehelle liikaa. KUVA: Vuoma Laura
Oulu 24.2.2016 17:37 | Päivitetty 24.2.2016 19:16
Kaleva

Oulussa asuva britti-isä Ed Dutton antaa The Guardian -lehdessä kovat moitteet suomalaiselle terveydenhoitojärjestälmälle. Hän sanoo, että Suomen järjestelmä on yksi huonoimmista koko Euroopassa.

Duttonin omat kokemukset eivät ole mairittelevia. Hän toteaa jutussa, että sairaan tyttären kanssa lääkärin vastaanotolle on mentävä jonottamaan aamuvarhaisella, koska aikaa ei voi varata puhelimitse.

Duttonin mukaan odotusaika vastaanotolla on kohtuuton. Sairaan lapsen kanssa odottaminen muuttui Duttonille itselleen liian pitkäksi, ja hän lampsi yksityislääkärille.

Dutton sanoo myös, ettei Suomen julkinen terveydenhuolto suinkaan ole maksuton.

Britti-isä toteaa, että Suomen korkealla verotuksella kerättävät varat näyttävät menevän koulutukseen ja päivähoitoon.

Lännen Median haastattelemat asiantuntijat ovat samoilla linjoilla pitkien odotusaikojen ja lääkärin pääsyn hankaluuden kanssa.

Kaupunki pyrkii lyhentämään jonoja

Oulun kaupunki on kertonut pyrkivänsä lyhentämään akuuttivastaanottojen jonoja kehittämällä sähköisiä palveluja.

Suunnitelmissa on tuoda akuuttivastaanotolle itseilmoittautuminen ja mahdollisuus varata ja perua aikoja netissä.

Akuuttivastaanoton arviointiraportin mukaan jonot ovat yhä paikoin liian pitkiä, ja asiakkaille tulee kehittää joustavammat mahdollisuudet päästä ajanvarausvastaanoton puolelle.

Britti-isän mielipiteistä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (184)

Kokkeilkaapa kempeleen terkkaria. Saatatte yllättyä.
Ei kerkee kissaa sanomaan, kun on jo otilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... miksi Ed Dutton on tänne nurkille eksynyt ... ja jos noin polttelee lapsen terveys, niin laittaa Guadianin toimittaja vähän euroja tiskiin, niin saa parempaa palvelua ....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britti-isä kertoi millä aikataululla täällä pääsee lääkäriin ja miten yhteydenotto ajanvaraukseen ja vastaanotossa toimii eli ei toimi, ja lisäksi kertoo kuinka hyvä terveydenhuolto järjestelmä Suomessa on hänen mielestään. Jos se on kovasti sanottu niin silloin Suomen terv.huoltojärj ON huono.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..kyllä ne rahat menevät se ISO:n organisaation pyörittämiseen joka on julkisen terveyenhuollon takana...on pomo...sen päällä pomo...pomoja pomon perään...hirvee hierarkkia....itse suorittava porras nääntyy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asun Lontoossa, jos hän luulee,että täällä asiat paremmin, viimmeiksi sain ajan lääkärille 4viikon päästä, jos on emergency jonottamall pääset samana päiväna. Sairaalassa saat myös jonottaa tuntikaupalla. X-rayhin saa jonottaa 6 viikkoa, ainoa plussa puoli NHS on maksuton kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Ed Duttonhan on sama tyyppi, joka on kirjoittanut kirjan siitä, kuinka suomalaiset eivät ole eurooppalaisia, vaan inuiitteja. Just sayin'

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nämä kommentit olisi kirjoittanut suomalainen eläkkeellä oleva vanhus , tuskin olisi jukaistu. Ulkolaisen pitää puuttua asiaan ennen kuin noterataa. Itse en saanut edes aikaa vastaanotosta jonottamalla kun kävin Kiimingin terveyskeskuksessa, kun hemikuun päivät oli lääkärillä varattu ja uusia maaliskuun aikoja ei ollut mahdollisuus varata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime keväänä 6 tikkiä yksityisellä 89€ ja jouluna tk:ssa 4 tikkiä 41€ ja 3h jonotus...Laskeskelin tuossa, että käyköön halvemmat miehet teekoossa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britti puhuu täyttä asiaa ja vaikka asia ja ongelmat ovat olleet kaikkien tiedossa jo todella pitkän aikaa, keskittyy Sipilän hallitus sote-uudistuksessa maakuntahallinnon moninkertaistukseen vastoin asiantuntijalausuntoja. Sipilän hallituksen sotetaival terveyspalvelujen kehittämisen osalta näyttää edellisiäkin hallituksia kivikkoisemmalta niin pysähdyksissä tuntuu soten kehittäminen olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuta Kajaaniin. Eipä tarvitse jonottaa lapsen kanssa terveyskeskukseen. Kerran oli lääkäri tunnin myöhässä aikataulusta, hoitaja kertoi tämän puhelimessa, ja suositteli ottamaan välipalaa varalle mukaan. Aika oli myöhässä 40 minuuttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ylettömästä jonoilusta vastuussa olevat päättäjät älyäisivät edes hävetä että heidän aikaansaannoksiaan esitellään nyt ympäri maailmaa. Paras olisi että jutussa olisi vielä mainittu asiasta vastuussa olevien johtohenkilöiden nimet jotka eivät saa jonotusta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska viimeksi Suomessa on terveydenhoito ollut maksuton???
Viime vuonnakin jo eri lääkärimaksuja maksoin melkein 500e. Siihen päälle lääkkeet ja hoitotarvikkeet omasta pussista 3000-5000e josta on Kela-korvaukset jo otettu. Päälle vielä matkat ja muut kustannukset niin hyvin on kallista tässä maassa terveydenhoito. Kelalta saan ihan 62e avustusta koko paskaan kuussa. On työtapaturmasta vammat kaulalla ja alaselässä, säärihaavoja lääkkeiden aiheuttamisesta nesteen kertymisestä raajoihin, nivelreumaa, selkärankareumaa, verenpainetauti(sukurasitus), sokerit heittelee jne... Vähintään kuukausi menee jotta pääset omalle lääkärille, akuuttiin pääset jonottamaan tuntikausiksi jos ei jopa seuraavana päivänä uudelleen kun edellisenä päivänä ei ehtinyt ruuhkan takia ja istu siellä pitkät päivät jonottamassa... Vitut sano vatanen ja makso satasen mennessä yksityiselle, mutta ei meikäläisellä ole varaa enää pienestä sairaseläkkeestä sellaiseen, kun ei ole ruokaankaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oi, että oikein kun ulkomaalainen sanoo niin uskotaan ja pidetään totena, mutta kun yksinhuoltaja -äiti valitta, niin pidetään psyykkisesti sairaana. Kääntäkää joku englanniksi tämä, niin viranomaiset säpsähtää, itse osaan vain ranskaaja ruotsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa näin some-aikana pyytää ulkomaalaisia facebook-kavereita tekemään asialle jotain.
Julkinen terveydenhuolto on todellakin luokattoman surkeaa, ja tämä mahdollistaa sen, että yksityinen ei juurikaan ole parempaa, ainoastaan nopeampaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän ei kannata enlantilaisen puheita noteerata. enlannissa lapset tekkee lapsia nyt yritetään eu; kautta yritetään muilla mailla maksattaa kaikki omat etuudet. tosi vanhanaikainen maa ja turhan aikaisia kuninkaallisia elättävät

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiireettömiäkään vastaanottoaikoja ei ole varattavissa. Kehotettiin menemään akuuttiin. Minulle käy sekin, mutta jonojahan se lisää akuuttivastaanotolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ottanut ambulanssi leikkauksesta kotona toipuvaa henkilö yöllä kyytiin ja lasta ei otettu lainkaan OYS:ssä vastaan kun oli poskiontelotulehdus epäily, siinä sitä "terveydenhoitoa" a'la Suomi tänä päivänä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmeessä poskiontelotulehduksen takia olisit lasta OYS:iin viemässä - ei mitään järkeä. Ensinnäkin se on yleensä viruksen aiheuttama, joka helpottaa 2-3 viikon aikana, jos on vaikea olo, särkylääke auttaa. Jos tuo 2-3 viikkoa jatkuu, sitten voi mennä terveyskeskukseen - en ole kuullut että kukaan olisi koskaan ollut välittömän hoidon tarpeessa eli OYS:in tarpeessa sellaisen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö tajua että OYS:iin mennään silloin päivystykseen kun terveyskeskus EI OLE AUKI, esim. illalla ja viikonloppuna?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun tosi huonosti toimivan systeemin on luottamushenkilöt hyväksyneet. Eli heihin heti yhteyttä ja vaatimus nopeasta korjaamisesta.
Mitään selittelyjä ei kannata ottaa vastaan, niitä kyllä politikoilla riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (184)

Uutisvirta

65
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
49
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
36
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
32
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ei pelastanut, vaan EU ja maailman talous. Lue lisää...
Sipilällä ei osaa ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image