Oulu

200 miljoonan euron investointi varmistui – Oulun Energian bio­voi­ma­lai­tos nousee Laanilaan

Havainnekuva Laanilan teollisuusalueelle Ouluun tulevasta biovoimalaitoksesta, joka tuottaa sähköä ja kaukolämpöä. KUVA: Oulun Energia
Oulu 5.1.2018 8:27
Kaleva

Oulun Energia rakentaa Laanilan teollisuusalueelle Ouluun uuden biovoimalaitoksen, joka tuottaa sähköä ja kaukolämpöä.

Yhtiö tiedotti asiasta perjantaina aamulla.

Biovoimalaitos korvaa Oulun Energian kesällä 2020 tuotannosta poistuvan Toppila 1-voimalaitosyksikön, joka on tuottanut sähköä ja kaukolämpöä jo vuodesta 1977 lähtien.

Uusi voimalaitos on energiatehokkuudeltaan ja päästöiltään selvästi parempi kuin käytöstä poistuva Toppila 1, joka ei enää täytä 2020-luvun ympäristövaatimuksia, yhtiö kertoo.
 
Uusi biovoimalaitos rakennetaan Laanilan teollisuusalueella vuonna 2012 käyttöönotetun ja jätteitä energiaksi jalostavan ekovoimalaitoksen läheisyyteen.

Sen polttoainetehoksi tulee 215 megawattia, sähkötehoksi 70 megawattia ja  kaukolämpötehoksi 175 megawattia.

Uuden laitoksen käyttöiäksi arvioidaan 40 vuotta.

Uuden laitoksen suunnittelussa on huomioitu mahdollisuus, että sen ympärille voidaan tulevaisuudessa integroida voimalaitoshöyryä käyttäviä biojalostamoita tai muuta teollisuutta. Investointi uuteen biovoimalaitokseen avaakin uusia mahdollisuuksia myös biotaloudelle.

Oulun Energian toimitusjohtaja Juhani Järvelän mukaan yhtiössä on selvitetty useita erilaisia toteutusvaihtoehtoja.

Ympäristöystävällinen ja asiakkaille kustannustehokas kaukolämpö on ollut suunnittelun yksi tärkeimmistä tavoitteista.
 
– Biovoimalaitos tuottaa yhteistuotantomenetelmällä sekä sähköä että lämpöä, ja on kokonaistaloudellisesti paras vaihtoehto varmistamaan oululaisten kotien ja rakennusten  lämmitys pitkälle tulevaisuuteen, Järvelä toteaa Oulun Energian tiedotteessa.
 
Laanilan voimalaitos on saanut ympäristöluvan joulukuussa 2017 ja investointipäätös on tehty 4.1.2018. Rakennuslupa haetaan keväällä ja rakentaminen alkaa kesäkuussa 2018. Voimalaitos valmistuu marraskuussa 2020. 

Vuonna 1995 valmistunut Toppila 2-voimalaitosyksikkö jatkaa energiantuotantoaan elinkaarensa loppuun, arviolta vuoteen 2035 saakka.

Lisää uusiutuvaa energiaa
 
Teknisesti biovoimalaitos suunnitellaan niin, että laitoksen kattila voi hyödyntää monipuolisia polttoainekoostumuksia ja niiden suhteita voidaan helposti muuttaa.

Tekniikka ei rajoita esimerkiksi puun käyttöä, kuten vanhassa Toppila 1:ssä.

Biovoimalaitos nostaakin Oulun Energian mukaan uusiutuvan energian osuutta huomattavasti tuotantotehokkuudellaan ja uusiutuvan polttoaineen osuuden kasvulla.
 
Polttoaineiden saatavuuteen perustuvien arvioiden mukaan voimalaitoksen polttoainejakaumasta 70 prosenttia voi olla puuta.

Loppuosa on kiertotaloudesta saatavaa kierrätyspolttoainetta ja huoltovarmuuden varmistavaa turvetta. Tällä jakaumalla Oulun alueen kaukolämmöstä kaksi kolmasosaa tuotetaan jatkossa uusiutuvalla energialla.

Polttoaineet pyritään hankkimaan voimalaitoksen läheltä ja paikallista työtä hyödyntäen, yhtiö lupaa.

Oulun Energian polttoainehuolto työllistää maakunnassa yli tuhat henkilöä.  Rakennusprojekti taas työllistää rakennuspaikalla enimmillään noin 400 henkilöä.
 
Tarkoitus on, että vuoteen 2050 mennessä Oulun Energian koko energiantuotanto on täysin hiilineutraalia.
 
– Turve on tärkeä osa polttoainehuoltoamme parinkymmenen vuoden ajan, mutta sen käyttö vähenee asteittain ja poistuu kokonaan polttoainevalikoimastamme 2040-luvulla. Uusi biovoimalaitos tukee hiilineutraalisuustavoitettamme, Juhani Järvelä toteaa tiedotteessa.
 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Ei lisää merkittävästi kustannustehokkuutta eikä tuotantomäärää, maksaa 200 miljoonaa. Millä tässä yhtälössä kustannetaan investointi? Tätä voi kaukolämpöasiakkaana miettiä hiljaa mielessään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhat kattilat eivät vastaa ympäristölupia ja siksi ne pitää sulkea. On pakko rakentaa uutta. Kaukolämpöasiakas voi siirtyä esim. sähköön, jos kaukolämpö ei kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaisille ei kelpaa mikään. Ihan sama, vaikka ukkoylijumala toisi taivaalta ilmaista saasteetonta energiaa, niin oululainen vaan kitisee ja valittaa. Käsittämätöntä sakkia, jolla ei tunnu olevan mitään käsitystä energiantuotannosta millään raaka-aineella. Biovoimalaitos tulee olemaan huipputekniikka ja kaikkia tulevaisuuden kommervenkkejä noudattava laitos. Hieno asia kaikin puolin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi ostettu vanha venäläinen ydinsukellusvene ja sillä lämmitetty kaukolämpövesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti kaukolämpöasiakkaita ei taas rahasteta kun investointeja rahoitetaan. Turhan paljon asiakkaita sai kaukolämpöyhtiö kun jälkeenpäin laittomaksi todetulla menettelyllä kaupunki kytki tontit ja rakennusluvat pakolliseen kaukolämpöliittymään. Suorastaan rikollista toimintaa, liekö ketään saatettu asiasta vastuuseen. Maalämpö oisi tullut paljon halvemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedä nyt siitäkään kun vehkeitä pitää uusia kymmenen vuoden välein ja sähkön siirtohinta nousee koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vetäkää lämmitykset kaikkiin kevyen-liikenteen väylien alle
säästyy auraukselta,Ja auraaja kiittää kun saa ilmaista rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä uutinen, itseasiassa kaikilta osiltaan - energiantuotannon, työllistämisen, talouden ja ympäristön osalta.
Seuraava askel on tutkia seuraavaa sukupolvea (pienydinvoimaa?) olevia vaihtoehtoja Toppila 2:sen korjaajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkäsortin taikuudella tämä laitos muuttuu viimeisenä käyttövuosikymmenenään hiilineutraaliksi? Olisi mukava kuulla mitä pimeitä voimia on käytettävissä jolla se temppu tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän yksittäisen laitoksen tarvi olla hiilineutraali, riittää että laskennallinen kokonaisuus on sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Buahaahaaa, siinäpä se taikatemppu onkin. Pannan bio -eteen ja lasketaan sopivalla kertoimella. Hopsan, kaikki on kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espoossa tehdään selvitystä pienydinvoimasta. Olisiko kannattanut odottaa selvityksen tulosta? Ydinvoimalathan eivät saastuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aikoinaan saksalaiset poltti lappia ja nyt oululaiset hoitaa homman loppuun eli polttaa loput.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se oli väärinkäsitys se lapin poltto. Juna tuli asemalle niin tuli käsky "Saa polttaa". Tarkotus oli polttaa tupakit, mut kundit ymmärsi väärin ja polttivat koko kylän. Se oli siis väärin ymmärrys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen metsät kasvaa huomattavasti enemmän mitä niitä hakataan. Metsien avulla on rakennettu nykyinen Suomi. Hoidetaan metsiä hyvin ja hyödynnetään niitä järkevästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hienoa että ihan kohta meillä on kaksi erillistä yksikköä päästelemässä keskellä kaupunkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piipusta tulee lähinnä vesihöyryä. Kannattaa ensin huolestua liikenteestä ja nelostiestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

7:36
CNN: Vaarallisten siirtolaisnuorten pidätyskeskuksia syytetään epäinhimillisistä oloista USA:ssa
7:00
Kesä on hyvässä ja pahassa uusintojen aikaa – Ola, Topi ja Tapsa 300 vuotta -konsertti kallistuu paremmalle puolelle
7:00
Hitchcock on elokuva, jonka nimen pitäisi olla Alma – ohjaajamestari kuvaa Psykoa, mutta keskiössä on suhde vaimoon
7:00
Näin sujuu Mirja Vehkaperän perheen muutto Brysseliin – "Viimein äiti ehtii töistä illaksi kotiin" Tilaajille
7:00
Tavoitteena 17 metrin rutiinisuoritus – kolmiloikkaaja Simo Lipsanen kuuluu Suomen harvoihin mitalitoivoihin yleisurheilun EM-kisoissa elokuussa
7:00
Kultarannan keskustelut – yteisten asioiden hoitajat ovat hyviä keskustelijoita silloin, kun asiat ovat tarpeeksi suuria Lukijalta
6:30
Kokoomusnuorten vetäjä ottaisi vihreät hallitukseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Ahvenanmaan maakunnassa pohjoistuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan maakunnassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

264 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image