Oulu

17-vuotiaat kärryjäbät Muhokselta rakensivat oman minivaunun – veturina tandempyörä

Joni Murto, ja Henri Mattila Muhokselta rakensivat oman miniasuntovaunun, jota vedetään tandempyörällä. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 12.7.2017 6:24
Taina Virolainen

Se oli hullu idea, joka piti vain toteuttaa. 17-vuotiaat Joni Murto ja Henri Mattila Muhokselta haaveilivat jo peruskoulun käsityötunnilla oman miniasuntovaunun rakentamisesta.

Koulun tunneilla homma ei onnistunut, mutta haave ei jäänyt siihen. Murto ja Mattila tekivät piirrokset ja suunnitelmat polkupyörällä vedettävästä vaunusta ja lähtivät hakemaan sponsoria haaveelleen. Vaunun budjetti oli 600–800 euroa.

Nuoret ottivat yhteyttä 15 firmaan, mikä vaati sinnikkyyttä. Viimein tärppäsi, karavaanaritalo lähti tukemaan nuorten unelmaa.

Muhoslaisten nuorten miniasuntovaunu kulkee lihasvoimalla: Joni Murto ja Henri Mattila vetävät yösijaansa tandempyörällä.

– Neljä kuukautta rakensimme vaunua autokatoksessa Muhoksella viime keväänä. Aika paljon siinä oli työtä, Joni Murto kertoo.

Kumpikaan nuorista ei ole käsityöalalla, Henri Mattila on lukiossa ja Joni Murto opiskelee kiinteistönhoitajaksi.

Juokseva vesi ja led-valaistus

120 senttiä leveä ja reilut 210 senttiä pitkä vaunu valmistui. Siinä mahtuu nukkumaan kaksi henkilöä. Vaunun painoa ei ole mitattu, mutta se kulkee kevyesti kahdenajettavan tandempyörän perässä. Tavalliselle pyörälle vaunu olisi ylämäessä raskaanpuoleinen.

Minivaunussa on hienouksia. Edessä on taso, jossa on hana ja akulla toimiva juokseva vesi. Ympäri vaunua on rgb-ledit, ne toimivat kaukosäätimellä.

Viime viikonloppuna nuoret polkivat minivaunun kanssa Muhokselta Kempeleeseen ja sieltä Nallikariin, jossa vilisi väkeä Summer Partyjen vuoksi.

– Veimme vaunun Nallikarin karavaanarialueelle. Monet katsoivat sitä ihmeissään ja ottivat valokuvia, Henri Mattila selittää.

Vaunussa on hyvä nukkua Mattilan mukaan. Vaunun pohjalla on patja, joka peittää melkein koko lattian.

Muhoslaisten nuorten mukaan samantyyppisiä minivaunuja ei ole myytävänä tehdasvalmisteisina. Netistä he olivat löytäneet kuvia omatekemistä vaunuista lähinnä Etelä-Euroopasta.

Minivaunun tulevia seikkailuja voi seurata Instagramissa hashtagilla #kärryjäbät.

Katso kuvia minivaunusta.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Mallisuoja hakemus, kunnon piirustukset, joita myyntiin tee-se-itse porukoille. Samaan tapaan kuin OPTIMISTI-jollat aikoinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nonii sitte ei muutaku ajoneuvo veroa maksamaan. Toivottavasti pojat saa kunnon mätkyt kuten kaikki muutkin suomalaiset tasa-arvon nimissä. Suomessahan ei saa liikenteeseen rakennella mitään ilman lupia ja veromätkyjä.. byrokratiaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samantapaista olen miettinyt,vain vähän monipuolisempaa! Tarkoitus olisi, että saman korin voisi irroittaa ja kiinnittää talvisin mootorikelkan rekeen! Aisa sellaiseksi, jotta sitä voi vetää myös mönkijällä! Hieno peli pojilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei edes uusi ideana. Mutta ei sillä.
Hienua että nuoriso tekee eikä vain haaveile.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuommoisen kun virittäisi mopon perään ja ajaisi reissun Lapissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hartsa. Ajattelin samaa tänään, että mopon perään voisi laittaa tämmöisen vedettäväksi, kun reissuun lähtee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saapa nähdä ryhtyykö Kela myymään tuollaisia työtömille, että liikkuminen työpaikkojen perässä helpottuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sääntö-Suomi iskee taas idioottimaisine pykälineen! Pikku virkamies-nilkit hierovat puntarilla hikisiä käsiään. Mitä!?! Tämähän painaa 50,1 kg? Linnareissu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Kyllä, juuri näin. Eli aloittaja on hyvä, ja miettii uudestaan ketkä täällä näitä taloustalkoita todella tekeekään. + pä... Lue lisää...
Taloudellisesti riip...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image