Kulttuuri

Silmukka tukee kuuloa Oulun musiik­ki­juh­lil­la – "Lakia kuu­loes­teet­tö­myy­des­tä ei aina noudateta"

Induktiosilmukka ei ole tekniikkana uusi. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kulttuuri 4.3.2018 8:16
Eleonoora Riihinen

Vuoden alusta voimaan tulleen maankäyttö- ja rakennuslain asetuksen mukaan uusissa rakennettavissa äänentoistojärjestelmällisissä kokoontumistiloissa on oltava induktiosilmukka tai muu vastaava äänensiirtojärjestelmä. Sama määräys löytyy myös Suomen rakentamismääräyskokoelmasta yli kymmenen vuoden takaa.

Laatukuuluu Oy:n toimitusjohtaja Ari Törmän mukaan näistä asetuksista ei aina olla tietoisia tai niitä ei noudateta rahapulaan vedoten.

Laatukuuluu Oy vastaa QLU Oy:n kanssa Oulun musiikkijuhlien teknisestä toteutuksesta. Oulun musiikkijuhlilla tehdään pioneerityötä kuuloesteettömän festivaalikokemuksen osalta. Musiikkijuhlat ovat osa hanketta, jolle Taiteen edistämiskeskus (Taike) on myöntänyt avustusta.

Ari Törmän mukaan kuuloesteettömyys on tahtokysymys.

– Rahakysymys se ei voi olla.

Noin 80 neliön suuruisen luokkahuoneen induktiosilmukkajärjestelmä kustantaa rakennusvaiheessa noin kahden neliön hinnan, Törmä laskeskelee. Kalliimpaa on asentaa laite jälkikäteen.

– Toivoisin, että valtio ja kunnat itse noudattaisivat lakeja, joita on asetettu. Silloin yksityiset toimijat tulevat perässä.

Induktiosilmukka ei ole tekniikkana uusi. Järjestelmiä on ollut käytössä 1950-luvulta lähtien. Sen sijaan silmukoiden säätämiseen käytettävä kartoitustekniikka on kehittynyt kunnolla vasta viime vuosikymmenen aikana, mistä voidaan kiittää myös oululaista osaamista, Törmä kehuu.

– Takavuosina induktiolla on ollut vähän huono maine. Ennen vahvistimen säädöt tehtiin enemmän tai vähemmän korvakuulolla, myös vahvistimet ovat olleet usein alitehoisia. Nykyaikaisella kartoitusmenetelmällä pystytään säätämään silmukat optimitasolle.

Oulun musiikkijuhlien konserteissa käy vapaaehtoisia kuulorajoitteisia, ja projektista kerätään tietoa kyselytutkimuksella. Tavoitteena on löytää mahdollisimman toimivat ratkaisut kuuloesteettömyyden toteuttamiseksi erilaisissa konserttiympäristöissä.

– Halusimme saada aikaan jotain konkreettista esteettömyyden edistämiseksi, Oulun musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Maija Perola sanoo.

Perolan mukaan hankkeesta on jo nyt tullut runsaasti hyvää palautetta. Toiminnanjohtaja iloitsee myös Oulun kaupungin positiivisesta suhtautumisesta projektiin.

Musiikkijuhlien yhteydessä asennettiin uusi pysyvä induktioratkaisu Valvesalin katsomoon. Lisäksi Madetojan salin silmukan säädöksiä korjailtiin. Muihin konserttitiloihin on rakennettu tilapäiset silmukat: Vanhalle Paloasemalle, Galleria Harmajaan, Seurahuoneelle sekä kaupungintaloon, jonne kiinteää induktiota ei kannattanut vielä asentaa tulevan remontin takia.

Oulun musiikkijuhlat ei muutu pysyvästi kuuloesteettömäksi tapahtumaksi, sillä väliaikaisten silmukoiden asentaminen olisi tapahtumalle liian iso kustannus ilman hankevaroja.

– Yritämme kannustaa tilojenhaltijoita, että he lähtisivät itse rakentamaan pysyviä silmukkaratkaisuja keikka- ja konserttipaikkoihin, Perola sanoo.

Lue lisää 04.03.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Hyvä hyvä! Kaverukset keksivät yhteisen pisnesidean, ammattitaito huipussaan. Tämä on parasta Suomessa! Ei ole hyvä veli -verkosta tietoakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26
Lassintalon laitospaikkojen alasajolle sinetti – 44 pitkäaikaishoidon paikkaa lakkautetaan
22
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vahvistaa Pohjois-Euroopan turvallisuutta – tärkeä puheenvuoro julki molemmissa maissa
14
24 vinkkiä karavaanareille – Millaisella ajokortilla saa ajaa minkäkinlaista vaunua?
11
Oulun lautakunnilta tukea lapsiperheille: syksyllä kokeilu maksuttomasta kotipalvelusta, subjektiivinen päivähoito-oikeus halutaan palauttaa
5
Hammashoitoon tulee muutoksia Oulussa – aukioloaikoja on tarkoitus pidentää
4
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
4
Turvapaikanhakijoiden mielenterveyspalveluille huomattava tarve – "Palvelut eivät ole riittäviä kantasuomalaisillekaan"

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

195 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image