Kotimaa

Vuok­ra­tur­val­ta kova ehdotus: Syrjäseutujen huonosti kaupaksi menevistä kodeista pitäisi maksaa omistajille ro­mu­tus­palk­kio

Vuokraturvan Timo Metsolan mukaan asuntojen romutuspalkkioon löytyy valmis malli vanhoille autoille maksettavasta romutusporkkanarahasta. Kuvituskuva. KUVA: Voitto Mäntyniemi
Kotimaa 27.1.2018 16:38
Minna Akimo

Valtion pitäisi maksaa syrjäseutujen huonosti kaupaksi menevistä asunnoista "romutuspalkkio", jotta työn perässä muuttaminen helpottuisi.

Näin ehdottaa Vuokraturvan Timo Metsola lauantain blogikirjoituksessaan.

– Jos hyväksyisimme sen, että toivottomimmat tapaukset asuntomarkkinoilta purettaisiin ja valtio osallistuisi vaikeaan päätökseen maksamalla romutuspalkkion, se tervehdyttäisi asuntomarkkinoita ratkaisevasti koko valtakunnan tasolla, Metsola kirjoittaa.

Metsola ottaa kirjoituksessaan kantaa presidenttiehdokas Sauli Niinistön esitykseen, jonka mukaan asuntojen arvon laskusta kärsiviä ihmisiä voitaisiin tukea rahallisesti. Asia nousi esille torstai-illan Ylen järjestämässä vaalitentissä.

Metsolan mukaan asuntojen romutuspalkkioon löytyy valmis malli vanhoille autoille maksettavista romutuspalkkioista.

– Valtio maksaa romutuspalkkion vanhan auton romutuksesta. Muuttotappioalueiden asuntoihin kannattaisi ehkä soveltaa samaa logiikkaa, ja tämä voisi olla yksi ratkaisu presidentti Niinistön torstaina Ylen vaalitentissä torstaina esiin ottamaan pulmaan, Metsola toteaa.

Asuntojen romutuspalkkio tervehdyttäisi myös muuttotappiopaikkakuntien asuntokauppaa, koska asuntojen ylitarjonta vähenisi.          

– Täytyy pitää kirkkaana mielessä, että muuttotappiopaikkakuntien asuntokaupan halvaannuttava ylitarjonta on ongelma, joka ei odottamalla poistu. Jos mitään ei tehdä, ongelma vain pahenee pahenemistaan.

Metsola ei ota kantaa romutuspalkkion suuruuteen, vaan tämän asian pohtiminen sopisi hänen mielestään asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralle.

– On yhteiskuntafilosofinen kysymys, pitääkö laskevien asuntohintojen muuttopaikkakunnilla asuntoja omistavia tukea. Minusta sen voi nähdä osana yhteiskuntarakenteita tervehdyttävän rakennemuutoksen tukemista.

Asuntojen hinnat laskevat erityisesti muuttotappioalueilla ja syrjäseuduilla, joissa asuntoja on myös vaikea saada myydyksi. Asuntojen arvonlasku vaikeuttaa muun muassa työn perässä muuttamista toiselle paikkakunnalle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (229)

Omaisuus jenkkikassissa muutin kaupunkiin leivän hankintaan nuorra miessä. Sinne jäi kotitalo autioksi niin minulta, kuin muiltakin sisaruksilta. Ei maksettu romutuspalkkiota, ei muuttoavustusta, ei ensiasunnon ostoon verotukia, eikä asumistukia vuokra-asuntoon. Toisten nurkista alkoi asuminen uudella kotipaikkakunnalla, mutta hyvin meni ja tyytyväinen olin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi vuokraturva , Helsingissä, on kiinnostunut syrjäseutujen talojen romuttamisesta?
Miettikää sitä.
Oma napa on aivan liian lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän lukuisia ihmisiä jotka ovat korjanneet vanhoja taloja kesäasunnoksi ja jopa vakituiseen asumiseen. Vuosia vuosia myöhemmin nousevat sukupolvet ovat halunneet kunnostaa mummolan kesäasunnoksi. Ei todellakaan asuntokauppaa piristä jos ne puretaan, sillä uudemmalla ei ole sitä Mummola arvoa. Tssa niitä tietämättömien kotkotuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulustakin 300 innokkainta luonnonsuojelijaa muuttaisi nuihin asuntoihin vuokralle,niin ei tarvitse purkaa.Muuta käyttöä en keksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisessä vaiheessa pistetään sanktioiden uhalla ihmiset muuttamaan työn perässä pois kotiseuduiltaan, ja nyt sitten ehdotetaan vaihetta kaksi: aletaan maksaa tapporahaa kehitysalueilla olevista asunnoista. Voiko enää tehokkaammin edistää maaseudun tyhjentymistä. 1970-luvulla sentään yritettiin aktiivitoimin pitää maa asuttuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maapallo menossa kohti tuhoa luonnonvarojen tuhlauksen, ala-arvoisten tuotteiden ja kaiken uusimismanian keskellä ja siltikin tämä yksi reaalimaailmaa ymmärtämätön kehottaa haaskaamaan lisää. Kantsis monen uudistusvimmaisen miettiä kokonaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työ kannattaa viedä sinne missä ihmiset asuvat eikä siirrättää ihmisiä kasvukeskuksiin ja Helsinkiin. Yhteiskunnan kannattaisi harkita tuntuvaa verotuksellista tukea yrityksille, jotka perustetaan muuttotappioalueille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko ne purkaa ja siirtää eteläsuomeen? Siinäpä voisi muhia bisneksenpaikka. Jalasmökki ideaa voisi myös kehitellä ja jalostaa, esim liikkuvatmökit jotka olisi hydraalipyörien päälle rakennettu, olisi helppo kulkea tarjolla olevan työn perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

maksettais työttömille muuttorahaa näille syrjäseuduille, niin jäis asunnot työssäkäyville, eikä tarvis rakennella niin hirveästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä idea. Ja kauan olen sanonut että ne Helsingin asunnottomat jotka joka vuosi valittaa ettei ole asuntoa. Täällä pohjoisessa ja vähän etelämmässäkin on asuntoja. Eikö se olis sama minne Helsinki ne elättää. Vaan eihän ne lähe metropolista pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen lapihan on jo kiinalaset vallaneet toki eivä jätä tänne veromarkkoja tuovat omat tuöntekijänsä tämän pitäs suomaisten osata hyödyntään itse puhdas luonto ruoka ilma ja hiljaisuus metsät suot järvet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomeen jätä kukaan veromarkkoja, ei edes lappiin.
Ei se luonto enää mikään puhdas ole ja ruoka on huonoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tällä halutaan vain keinotekoista talouska se nykyinenkin bruttokansantuoton kasvu rakentamisen ansiota ja kuinka ollakkaan nämä rakennusfirmat sattuu olemaan suurelta osin erään uskonlahkon omistuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noniin! Pian sekin nähdään, että syrjäseudun köyhälistö saadaan tienpäälle kerjuulle etelä-Suomeen asti kun töllit on "romutettu" ihan lain nojalla ja työvoimareservi (ylijäämäväestö) alkaa pakotetun taipaleensa kohti etelässä odottavia paskaduuneja ja kaupunkien köyhälistöslummeja.. ..ollaan pian vuoden 1918 tunnelmissa siinäkin suhteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei haloo. Onkohan nyt menossa torppien tuhoamisjuttu kun pitää ihmiset kammeta asuinsijoiltaan pois. Tämä on vaarallista politiikkaa. Minä sanoisin tällaista ehdotusta sata vuotta sitten tapahtuviksi häätöratkaisuksi silloin ihmisiä piinattiin rahattomuuden nimissä, nyt työnperässä juoksemisella ,niin että tuhotaan asunnot siksi on pakko muuttaa. Historia toistaa itseänsä. Missä on ihmisten moraali kun tätä ehdotetaan. Vai tehdäänkö näistäkin biojalostetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Syrjäseutujen huonosti kaupaksi menevistä kodeista pitäisi maksaa omistajille ro­mu­tus­palk­kio."
Hei haloo mitä tuossa sanotaan? Mistä revit tarinasi, että ihmiset ollaan kampeamassa pois asuinsijoiltaan?
Kannattaisi harjoitella sitä luetun ymmärtämistä, vai onko nykyään muotia esittää ymmärtämätöntä ja typerää, vai onko se ihan synnynnäistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se nimenomaan sitä ajamista on: ei ehkä ihan vielä yhtä häikäilemätöntä kuin mitä kansalaissodan alla torpparien kohdalla, jolloin "niskuroivien" torpparien tavarat ja perhe heitettiin hankeen ja tuli nurkan alle. Tämähän on vain askel kohti sitä, että jos ei voi muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle, pistetään talo palamaan. Pakko hakea suojaa jostain, joten sama muuttaa sitten sinne "kasvukeskukseen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsellista alkaa nillittämään jostain 100 v sitten tapahtuneesta kansalaissodasta. Torpparit pistettiin pihalle, koska omistajat eivät hyväksyneet torpparien toimia ja omistaja määrää mitä taloilaan ja maillaan tekee.
Koittaisit sinäkin ymmärtää lukemaasi, niin loppuu nuo harhat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (229)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

122 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image