Kotimaa

Ul­ko­maa­lais­ten opis­ke­li­joi­den opin­to­tah­dil­ta vaaditaan aiempaa enemmän

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan kansainvälisten asioiden asiantuntijan Varpu Jutilan mukaan ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden opintojen etenemisen valvonta on tiukentunut. KUVA: Elias Lahtinen
Kotimaa 12.8.2017 9:00 | Päivitetty 15.8.2017 14:03
Elina Vironen

Ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden opintojen etenemisen valvominen on tiukentunut. Oleskelulupien käsittely siirtyi vuodenvaiheessa poliisilaitoksilta Maahanmuuttovirastoon, eikä vuoden opintojen jälkeen jatkolupaa heru yhtä helposti kuin ennen.

- Jatkolupien saamista on kiristetty muun muassa sillä tavalla, että Migri on alkanut edellyttää 45 opintopisteen suorittamista per lukuvuosi, kuten Kela. Käsittääkseni poliisille on riittänyt 35 opintopistettä, kertoo Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan kansainvälisten asioiden asiantuntija Varpu Jutila.

Tulosalueen johtaja Anu Tarén maahanmuuttovirastosta myöntää, että linjat voivat tuntua aiempaa tiukemmilta.

- Kun opiskelijoiden jatkolupahakemukset siirtyivät maahanmuuttoviraston käsiteltäviksi, linjoja on yhdenmukaistettu. Poliisilaitosten käytännöt jatkolupavaatimuksissa ovat voineet vaihdella, vaikka lainsäädäntö on kaikille sama, Tarén selittää.

Täysipäiväisestä opiskelusta vaaditaan selvityksiä

Opiskelija jonka opintopisteet jäävät uupumaan erityissyistä, saa entistä raivokkaammin todistella Migrille olevansa täyspäiväinen opiskelija.

Jutila ottaa esimerkiksi tapauksen, jossa gradu-vaiheen tutkinto-opiskelijan opintopisteet jäivät uupumaan terveyssyistä, ja hän sai jatkolupahakemukseensa hylkäävän päätöksen.

Migrin lisäselvityksessä opiskelijalta pyydettiin toimeentuloselvitys ja opistorekisteriote.

Lisäksi ohjelmakoordinaattori kirjoitti selvityskirjeen, jossa kerrottiin terveyssyistä ja todettiin, että opiskelijan tutkinto-ohjelma ja yliopisto puolsivat opintojen loppuun saattamista ja jatkoluvan myöntämistä. Ennen säännöt olivat löysemmät.

- Oppilaitoksen puoltokirje ja opiskelijan oma selvitys riitti kyllä poliisille. Nyt uudistus, josta ei ole selväsanaisesti ja ajoissa edes tiedotettu korkeakouluja, aiheuttaa paljon lisätyötä, byrokratiaa ja turhaa hätää opiskelijoille, Jutila sanoo.

Suomalainenkaan opiskelija ei aina saa opintoja edistymään ajallaan. Kela voi lakkauttaa opintotuen takautuvasti tai periä sen takaisin, jos opintosuorituksia on edeltävänä lukuvuotena alle yksi opintopiste tukikuukautta kohti, ja jos tarkoitus ei ole ollut opiskella vaan olla esimerkiksi töissä. Ulkomaalainen sen sijaan saa lentää paluulennolla takaisin kotimaahansa.

Juttua korjattu 14.8. kello 10.40. Migri ei vaatinut opiskelijalta lääkärintodistusta, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Juttua muokattu 15.8. klo 13.50: Poistettu maininta siitä, että Kela voisi periä takaisin opintotukia, jos opinnot eivät etene ajallaan. Kela voi lakkauttaa opintotuen takautuvasti tai periä sen takaisin, jos opintosuorituksia on edeltävänä lukuvuotena alle yksi opintopiste tukikuukautta kohti, ja jos tarkoitus ei ole ollut opiskella vaan olla esimerkiksi töissä.

Lue lisää 12.08.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Kiinassa ja Intiassa on yli 2000 miljoonaa potentiaalista, Suomesta todennäköisesti kiinnostuvaa opiskelijaa kunhan kuulevat että stipendin saa ja kulut maksetaan. Jos Suomen luottokyky kestää ottaa lisää velkaa, esimerkiksi 100 miljardia lisää, niin maailman hyväntekijän ja sossun roolia voi jatkaa. Opettajille töitä ja rakentajille myös kun opiskelija-asuntoja pääsevät tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikein että ulkomaalaisilta edellytetään samaa opiskelutahtia kuin suomalaisilta. En tiennytkään että suomalaisia opiskelijoita on kohdeltu eriarvoisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reipasta meininkiä! Mahtaa keskeyttäneiden määrä kasvaa kohisten niin suomenmaalaisilla kuin ulkomaisilla tutkinto-opiskelijoilla. Isänmaan etuko kyseessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaalaiset opiskelijat koulutetaan valtion piikkiin jne. huutelijat eivät taida ymmärtää kaikkia puolia asiasta. Korkeakoulutetut osaajat palaavat kotimaahansa siten, että heillä on verkostoissaan suomalaisia osaajia. Tämä hyödyttää kaikkia suhdetoiminnan, yritystoiminnan ja innovaatioiden myötä. Yliopistot ovat paras tapa nuorille verkostoitua globaalisti. Mutta vain niin kauan kuin on vaihtoopiskelijoita. Samoin myös meidän nuoret pääsevät käymään maailmalla haistelemassa uusia tuulia vaihtoopiskelun myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palaavat kotimaahansa vailla päivänkään työkokemusta elettyään täällä veronmaksajien piikkiin vailla minkkäälaisia verkostoja pelkkä ilmainen koulutus taskussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opintosisällöt ovat nykyään niin laajat ja monimutkaiset, että niiden oppimiseen menee laskettua enemmän aikaa. Kun vielä ottaa huomioon, että opintoja edeltänyt elämä ei aina kovin hyvin tue opintoja, on opintojen eteen tehtävä työ hyvin suuri. Opintoajat vaan pakkaavat venymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

koska valtio mittaa Yliopistoa vain tehtyjen tutkintojen määrällä, Oulun Yliopisto pääsääntöisesti myöntää lukukausimaksua vastaavan stipendin kaikille EU:n ulkopuolisille opiskelijoille. eli jatkossakin Linnanmaan kampus pysyy monikulttuurisena, hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ulkomaalaisten kouluttaminen Suomessa tulee maksamaan veronmaksajille n 300 miljoonaa/vuosi. Suomi lienee ainut maa maailmassa, joka kouluttaa ulkomaalaisia opiskelijoita veronmaksajien rahoilla !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairasta touhua! Muutama veronmaksaja kustantaa mammuttikansojen opiskelijoita!! Ei missään muussa maassa makseta sekä omia että ulkomaalaisten opiskelua!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopisto irtisanoi kesän alussa kymmeniä meitä tukipalvelujen henkilökuntaan kuuluvia, vedoten kustannussäästöihin. Saman aikaisesti yliopisto jakaa satoja tuhansia stipendeinä ulkomaalaisille opiskelijoille lukukausimaksun kattamiseksi. Työttömyyskortisto pysyy jatkossakin melko monokulttuurisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tuon takia en moista järjettömyyttä tuekaan! Kerjätköön yliopisto rahansa hölmöiltä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen maine maailmalla voi kärsiä, jos emme tue kaikkia opiskelijoita. Ei kai sillä opiskelijan kotimaalla ole niin väliä, olkaamme humaaneja! Kyllä meillä on varaa. Otetaan lisää velkaa, nostetaan kaikkia veroja, poistetaan kaikki lomarahat, pekkasvapaat, arkipyhät jne. Yhdessä olemme vahvoja auttajia, jos vain tahdomme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se ole opiskelun tarkoituksena että hoidetaan nopeasti ja valmistutaan ammattiin. Hyvä että on valvontaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näistä nyky opiskelijoista suurin osa on saamattomia, vikiseviä ja valittavia vellihousuja, jotka eivät saa opintojaan ajallaan suoritettua. Jos opintoja ei saa ajallaan suoritettua, niin nämä pitäisi heti erottaa tai jatkakoon opiskelua omilla rahoillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, täysin oikea suuntaus. Veronmaksajien tehtävä ei ole maksaa Eu:n ulkopuolelta tulevien opiskeluja ja oleskelua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän se on. Siitä on tullut maahanmuuton tie, jonka Migri ymmärtää. Jos opiskelu on näennäistä, ja tarkoituksena on vain päästä maan palveluverkoston piiriin, asiaa on varmasti seurattava. Mikä tässä on väärin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo 45 op per lukuvuosi ei ole mitenkään mahdoton saavutus. Sairaudet toki ovat hyväksyttävä syy, mutta niitäkään ei voi käyttää tekosyynä. Jos opiskelija itse lykkää suorituksiaan viime tinkaan ja sitten sairastuu, niin on osin oma vika.

Suomalaisetkin pitäisi potkia pois yliopistosta, jos opinnot jumittuvat. Yliopistoon ei edes pitäisi ottaa opiskelijoita, joiden ei odoteta suorittavan tutkintoaan määräajassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image