Kotimaa

Mainos

”Somessa kiusaaminen on räjähtänyt” – opettajien mukaan uusi tekniikka näkyy kiusaamisessa

älypuhelin, puhelin, kännykkä KUVA: Essi Puuri
Kotimaa 15.1.2017 5:00
Kaisa Hahto

Opettajille tehdyn kyselyn mukaan etenkin yläkoulussa oppilaat kiusaavat toisiaan yhä enemmän sosiaalisen median tai esimerkiksi kännykän kautta.

– Sosiaalisessa mediassa oleva kiusaaminen on räjähtänyt, arvioi kyselyyn vastannut yläkoulun opettaja.

Viime vuoden lopulla uutisoitiin helsinkiläiskoulusta, jossa oppilaat yrittivät saada opettajia suuttumaan ja kuvasivat sitten reaktioita videolle. Videot julkaistiin sosiaalisessa mediassa. Mediassa syntyi keskustelua kurinpidosta ja kiusaamisesta.

Lännen Media teki joulukuussa yhdessä OAJ:n kanssa opettajille kyselyn kiusaamisesta ja koulumaailman ajankohtaisista aiheista. Siihen vastasi 382 opettajaa eli 7,8 prosenttia kyselyn saaneista.

 

OAJ:n työelämäasiamiehen Riina Länsikallion arvion mukaan tulokset ovat suuntaa-antavia, vaikka vastaajamäärä jäi melko pieneksi. Ne ovat samansuuntaisia kuin OAJ:n aiemmissa selvityksissä.

Kyselyyn vastanneiden opettajien mukaan yläkoulussa somekiusaaminen on lähes yhtä yleinen kiusaamisen muoto kuin ulkopuolelle jättäminen.

Kaikkein yleisimpänä kiusaamisen muotona vastanneet opettajat pitivät nimittelyä ja huutelua.

47 prosenttia vastanneista opettajista kertoi olleensa itse epäasiallisen kohtelun tai kiusaamisen kohteena viimeisen vuoden aikana.

Kurinpitokeinoja kaivattiin lisää

68 prosenttia kyselyn vastaajista kaipasi lisää keinoja kurinpitoon. Avoimissa vastauksissa toistui esimerkiksi toive siitä, että määräaikainen erottaminen koulusta olisi nykyistä helpompaa.

– Opettaja on melko kädetön varsinkin fyysisissä tilanteissa ja oppilaiden luokasta poistamisessa, totesi kyselyyn vastannut yläkoulun opettaja.

– Kännykän käyttö oppituntien aikana EHDOTTOMASTI kielletty. Opetustarkoituksessa siitä erikseen ilmoitetaan oppilaille ja kännykkä otetaan esiin, vastasi toinen.

Kyselyyn vastanneet opettajat suhtautuivat kriittisesti siihen, miten erityislasten integrointi tavalliseen opetukseen on onnistunut. Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että se on onnistunut huonosti tai erittäin huonosti.

Peruskoululaisista 16 prosenttia eli lähes 86 000 saa erityisopetusta. Oppimisen ja koulunkäynnin tuki jaetaan yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen. Erityistä tukea sai vuonna 2015 noin 40 000 oppilasta.

Lue opettajien kuvauksia kiusaamistapauksista.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tavallaan hyvä että nyt kiusaajien jäljille päästään helposti ja todistusaineisto on kiistatonta. Suomalaiset ovat kiusaajakansaa, joten uutta kiusaamisessa ei ole. Harva on selvinnyt elämästään kiusaamatta tai joutumatta kiusatuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdoton vastuu on vanhemmilla. Heidän kuuluu opettaa lapselleen kuinka käyttäydytään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä opettajakin osaa kiusaamisen taidon. Taloyhtiössämme asuu koko asuinalueemme tietotoimisto. Millainenhan hän on koulussa oppilailleen, kun missään asiassa eikä puheissa voi luottaa edes aikuisten kesken. Kun kuka tahansa selkänsä kääntää niin tämä blondi haukkuu ja arvostelee kaikki ja kaiken. Emme vain lakkaa ihmettelemästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulujen kurinpito on retuperällä.
Kännyköitä ei tarvita koulussa muuten kuin tunneilla jossa opetetaan kyseistä ainesta.
Punavihreät vasureiden aikaan saannokset on purettava ja tehtävä uudet säännöt.
Jos Opetushallinto on vastoin vanhempien toiveita vastustamassa kurinpalautusta, niin sinne on vaihdettava ihmisiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiusaaminen somessa on räjähtänyt - siellä kiusaavat jo ihan tuikituntemattomatkin! Ihan iholle henkilökohtaisuuksissa käyvät, vaikkeivat edes tunne, niin syytellään ad hominem ja myrkytetään kaivoja viimeisen päälle. Aika monelle on pitänyt laittaa someen esto, kun menee vauhti mahdottomiin. Onko ihmisillä niin paha olla, että pitää purkaa tuntemattomiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian suuret luokkakoot ala-asteella ja erikoisluokkien pois jättäminen tuovat ongelmat ylä-asteelle.

Toinen luku on opettajakunnan naisistuminen, nuoret naisopettajat haluavat olla nuorekkaita ja suosittuja sen sijaan, että otettaisiin ankara ja tiukka ote asioihin.
Työyhteisöt ovat näin ollen riitaisia ja kumppikuntaisia kerhoja missä odotetaan vain pitkiä lomia.
Normaalit perheet alkavat olla isoissa kaupungeissa vähemmistöä, joten "normaalit" lapsetkin alkaa olla vähemistöä,
Oma lukunsa on vielä tämä monikulttuurisuus ja kolmannenpolven köyhyys.
Opettajilla ei oikeuksia puuttua tai valvoa järjestystä, osa lapsista niin heikolla hapella että oikea paikka olisi lastenkoti ei koulu.

Nyt viimeistään olisi haudattava nämä unelmat jätti kouluista ja isoista kasvottomista keskuksista.
Turhat aineet kuten pakko-ruotsi lisäävät syrjäytymistä ja häiriköintiä. Nuoret on fiksuja ja osaavat
Enemmän mitä antavat ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiusaalalasten kotioloissa olisi varmaankin tarkistamisen paikka sosiaaliviranomaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään uutta auringon alla. Osattiin sitä jo 60 luvulta lähtien hermoheikompia helposti provosoituvia opettajaksi itseään kutsuvia härnätä niin että luokka tyhjeni pian; opettajasta.
Jos ei opettajan virkaan kykene, parempi vaihtaa alaa. Ennenkaikkea pitää olla lujat hermot koska nuoret kyllä osaavat vetää oikeasta narusta jos osaamaton ihminen laitetaan opettajaa leikkimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän tultiin kun punavihreät tuhosivat koulujen kurinpidon. Nyt lymyilevät tahoillaan ottamatta ja kantamatta vastuuta töidensä tuloksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entisajan kokoomuskauden kouluissa oli paljon enemmän kiusaamista. Se vain pidettiin piilossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeriöiden helsinkiläisvirkamiehet tuntevat vain oman ultraliberaalin kuplansa ajatusmaailman. Sen mukaan mitään eikä ketään saa rajoittaa mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Savukoski lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

306 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eri ikäluokkien kulutusmahdollisuudet ja -tottumukset

yli 50% eläkeläisistä saa eläkettä alle 1500€/kk. Yli 50% työttömistä yksinhuoltajista saa erilaisten tukien myötä rahaa... Lue lisää...
Älä lässytä

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image