Kotimaa

Sipilä Ylellä: Hallituksen politiikka osunut eniten pie­ni­tu­loi­siin

Pääministeri Juha Sipilä toivoo, että pa­ko­lais­kiin­tiön nosto olisi mahdollista kahden vuoden päästä. KUVA: Tiina Wallin
Kotimaa 13.9.2017 22:03 | Päivitetty 13.9.2017 22:47
STT

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myönsi Ylen A-studiossa, että hallituksen toimet ovat iskeneet eniten pienituloisiin ihmisiin.

– On totta, että näin on käynyt.

Sipilältä kysyttiin haastattelussa syytä, miksi pienituloisten tulot ovat hallituskauden aikana vähentyneet, vaikka hallitus nimenomaan on puhunut pienituloisimpien ja eriarvoisuuden vähentämisen puolesta.

Hän totesi, että pienituloiset ovat usein yhteiskunnan tukien varassa, joten pienetkin leikkaukset vaikuttavat heidän tulojensa suuruuteen.

– Kun kasvu lähtee liikkeelle, niin kyllä kasvusta työssä olevat ja hyvätuloiset hyötyvät kaikkein eniten, mutta se on se seuraava vaihe, kun saamme julkisen talouden tasapainoon, niin kyllä meidän pitää pitää koko yhteiskunta mukana.

Sipilä otti vastuun siitä, että pienituloinen joutuu käymään leipäjonossa

Sipilälle esitetyssä yleisökysymyksessä kysyttiin, mikä on pääministerin vastuu, kun pienituloinen joutuu käymään leipäjonossa, kun hänen lomarahojaan on leikattu ja palkkaa alennettu.

– Ensinnäkään ei hallitus ole leikannut kenenkään palkkaa. On virheellinen käsitys, että me hallituksena olisimme jossain palkkaneuvottelussa tai budjetissa päätetty. Lomarahatkin ovat työmarkkinajärjestöjen sopimia. Se mitä itse ehdotin kiky-sopimukseksi on, että olisimme lisänneet työaikaa, jolloin se olisi kohdellut kaikkia tasa-arvoisesti, Sipilä sanoi ensin.

Häneltä kysyttiin uudestaan, että kieltääkö hän vastuun siitä, että palkansaaja joutuu käymään leipäjonossa.

– En minä siitä vastuuta kiellä, kyllä tätä kilpailukykysopimusta olen ajanut, koska tiesin ja olen edelleen sitä mieltä, että ilman sitä Suomen tilanne olisi nyt aivan toinen niin moni työtön on saanut kilpailukykysopimuksen takia töitä. Että minusta se on ollut se palkansaajan osuus tässä yhteisessä talkoossa.

"Pakolaiskiintiön nosto mahdollista toivottavasti kahden vuoden päästä"

Pakolaiskiintiön nostaminen nykyisestä 750:stä kahteen tuhanteen voisi olla mahdollista kahden vuoden kuluttua, Sipilä arvioi. Hänen näkemyksensä mukaan moni asia ei vielä toimi, joten päätöstä nostosta ei ihan heti voida tehdä.

– Toivottavasti kahdessa vuodessa päästäisiin siihen, että meillä kaikki toimii kunnolla ja voidaan sitten hallitusti siirtää painopistettä YK:n kanssa yhteistyössä tehdyn kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta tuleviin pakolaisiin.

Sipilä totesi myös pitävänsä pakolaiskiintiön nostoa osana Euroopan unionin laajuista ratkaisua.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (95)

Myös suomalaiset isoimmat kaupungit ovat kärsimässä vääryyttä hallituksen takia, jos HELSINGIN pormestari Vapaavuorta on kuuleminen.
Perustaako Vapaavuosi 21 suurimpien kaupunkien "kaupunginjohtajien juntan" johtamaan maata?
Hs.fi ; (lainaus): "Vapaavuori lietsoo isoja kaupunkeja yhteen rintamaan ajamaan etujaan – ”Nykyinen hallitus ei ymmärrä, mihin tämä maailma on menossa”."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En voi ymmärtää miten työajan pidentäminen lisää työpaikkoja. Asiahan on päinvastoin, sillä sama työmäärä voidaan jatkossa tehdä vähemmällä väellä.
Koskeekohan tämä työajan pidennys myös kansanedustajia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö työajan pidentäminen ole palkan laskemista? Näin ihan maalaistollon aivoilla pidempi työaika samalla kurjalla liksalla tarkoittaa pienempää tuntiliksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä voi olla tyytyväinen kun ainakin yhdessä tavoitteessaan voi todeta hallituksensa onnistuneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei Sipilä, leikataanpa seuraavaksi yritystuista! Suomessa jaetaan vuosittaen satojen miljoonien edestä yritystukia, jotka on todettu täysin tehottomiksi. Varsinkin kun niissä ei ole minkäänlaista investointipakkoa - että ne sijoitettaisiin esimerkiksi tuotekehitykseen, markkinointiin tms. liiketoimintaa edistävään yritystoimintaan - niin nehän valuvat suoraan pomojen bonuksiin. Ei minua kiinnosta verotuksestani maksaa jonkun ökylassen rahalahjoja.

Mutta eihän sitä nyt kavereiden lompakkoa passaa käydä laihduttamassa, eihän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meikäläinen on pienituloinen ja ilman mitään tukia kolmen hengen perhettä elättävä eläkeläinen, jonka eläke on alle 2000€ kuukaudessa. Juuri meikäläisiä kaikki nuo hallituksen leikkaukset ja korotukset koskevat kaikkein eniten, lääkekorvaukset, kiinteistöverot ja mitä kaikke niitä onkaan. Eläke ei nouse koskaan, vaikka työssäkäyvien palkkoihin tulee korotuksia. Jospa edes eläkkeitten indeksien leikkaukset poistettaisiin. Ketä eläkeläisten pitäisi äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sipilä otti vastuun siitä, että pienituloinen joutuu käymään leipäjonossa". Niin, suurituloinen harvoin joutuu....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikkaamalla lisää köyhien tuloista jotta köyhä joutuu poikkeamaan useammin leipäjonoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin oma valuutta Suomeen ja kunnon devalvaatiot niin köyhien tulonsiirrot kuihtuisi vielä entisestään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on niin suuri virkamiesten määrä,että sillä hoidettaisiin 20miljoonaisen kansan tarpeet ja Suomessa on asukkaita reilu 5miljoonaa,niin mistähän olisi syytä leikata??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kaikille ole tärkeintä oma elämä? Kuka siihen voi vaikuttaa eniten? Kyllä kaikilla kannattaa ensin kattoa peiliin ja miettiä, olenko varmasti tehnyt kaikkeni pärjätäkseni elämässä niinkuin haluaisin? Esimerkiksi tämä nettiin kirjoittaminen ei ikinä hyödytä ketään, tälläkin ajalla voisi tehdä jotain, mistä on puutetta eli vaikka tienata rahaa, puolukat on kypsiä!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin mutta nämä pieni tuloiset ovat melkeimpä juuri niitä jotka eivät ole koskaan olleet töissä, on paljon ihmisiä jotka ovat tehneet töitä 15 v asti ja heidän eläke on alle 1000e/kk. takuueläkkeellä olevat saavat yli 800e ja siihen vielä asumistuet jne. Kyllä näillekkin ihmisille jotka ovat jaksaneet tehdä töitä 40-50v pitäisi olla joku takuueläke, saisivat edes vähintään 1200-1300e/kk. Kun niitä eläkkeitä ei kertynyt kuin 23 v jälkeen ja osa ihmisistä sai olla töissä vain osa-aikaisena. lisäksi jos oli esim. maanviljelijä niin ei sitä pientilallinen pystynyt eläkettä maksamaan , nyt sitten saa kitua 1000e eläkkeellä ja onneksi on oma mökki missä asua, asumistukeahan siihen ei saa, joten minusta kela ja valtio antaa liikaa tukeja, ja kun niitä vielä osataan käyttää väärin monin eri tavoin. voidaan omistaa asunto, mutta se on vuokralla ja itse asuu vuokralla ja saa tuet jne. lisäksi nämä jotka tänne ovat vaeltaneet nykivät älyttömät summat rahaa, ja saavat vielä kaiken ilmaiseksi uusista huonekaluista lähtien, tukeja pois ja paljon saadaan suomen talous kuntoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meitä pienellä työeläkkeellä ja kansaneläkkeellä olevia emme koskaan saa takuueläkkeenkään tasoista eläkettä jos ovat ottaneet kelan eläkkeen lisäksi 63 vuotiaina. Eläke jää pysyvästi alle takuun. Turhaan tuli töitä tehtyä, koska töitä tekemättömätkin saavat takuueläkkeensä. Tämä on kait sitä oikeudenmukaista. Pienimmät eläkkeet eivät ole niin sanotut takuueläkkeet. Kumpa sen päättäjätkin jo hoksaisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki joiden eläkä jää alle takuuelääkken rajan voi hakea takuueläkettä, koska valtio takaa takuueläkkkeen suuruisen eläkkeen kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata enää turhia puheita lupailla ja kalastella ääniä, vaihtopenkki kutsuu ja sinne olisit joutanut jo ajat sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monikohan näistäkin kommentin kirjoittajista on edunsaaja? Kun puhutaan palkkatulon tai pientuloisen veroista ei puhuta edunsaajien tuloista; eläkelläiset, sairauspäivärahan, äitiyspäivärahan, vammaistue, peruspäivärahan tai työttömän tuloista, nekun ovat etuja? Tämä on johtanut siihen että nämä ryhmät tarkoituksellisesti jätetään kaikista tuloveron laskelmista pois koska ne ryhmitellään eduiksi. Mikään poliittinen ryhmä tai edustaja ei heitä puolusta.

Pienten eläkelläisten tai edussaajien tuloista viedään vielä jopa 20% veroa vaikka kk-tulot jäävät alle 1000€. Tällaiset edut/tulot pitää olla verovapaita. Esimerkkinä mainnittakoon että Tanskassa pienin eläke tai kansalaispalkka on 2100€.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (95)

Uutisvirta

40
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
25
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
6
Miksi tietokoneiden teho vain kasvaa kasvamistaan? Vastauksen tietää suomalaismies, jonka presidentti juuri palkitsi miljoonan euron Millennium-palkinnolla
5
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti
5
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
3
Oysissa kehitetty diabeetikoiden jalkahaavojen hoitoa, tavoitteena vähentää amputaatioita
3
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image