Kotimaa

Sarjakuvien suosio laskee – vain Aku Ankka pyristelee lasten suosikkina

Kotimaa 2.6.2018 10:09
STT

Jos 20 vuotta sitten sarjakuvalehti oli tyypillinen näky koululaisen käsissä, tilanne on nyt toinen. Lapset eivät enää lue sarjakuvia siinä määrin kuin ennen – eikä lapsille enää tarjota sarjakuvia samaan tapaan kuin ennen.

Nyt on jäljellä lähinnä Aku Ankka, sanovat sarjakuvatoimittaja Ville Hänninen ja sarjakuvatutkija Katja Kontturi.

– Ja sitä lukevat kaikenikäiset, lapsista vanhuksiin, kertoo Aku Ankkaa Jyväskylän yliopistossa tutkinut Kontturi.

Pelkästään lapsille kohdennettuja sarjakuvia ei juuri julkaista. Kontturi kertoo selailleensa kirjaston lastenosaston sarjakuvahyllyjä ja todenneensa, että vaihtoehdot ovat vähissä.

Hännisen mielestä Aku Ankka on toisaalta ajaton tuote – toisaalta ei. Sen maailmankuva ei välttämättä vastaa nykylapsen tai -nuoren käsitystä.

–  Aku Ankka on poikkeuksellisen rakastettu sarjakuva, mutta kaikilla asioilla on elinkaarensa. Nyt sen levikki on laskenut kymmeniä prosentteja muutamassa vuodessa.

Kontturi toivoo lisää valikoimaa ja harmittelee sitä, ettei uusia hittisarjiksia ole viime vuosina syntynyt.

–  Edellinen oli 15 vuotta sitten, kun W.i.t.c.h.-sarjakuva alkoi ilmestyä.

Fantasiahenkinen W.i.t.c.h. kertoi viidestä teinitytöstä, joilla on supervoimia. Se oli aikansa suosituin tyttöjen sarjakuva.

Aikuisten suosikit eivät pure

Jotta sarjakuvaharrastus pääsisi uuteen kasvuun, lasten pitäisi löytää tuotteita, joita aikuiset eivät kuluta.

–  Lapset ovat kiinnostuneita siitä, mistä heidän omat kaverinsa intoilevat, Ville Hänninen toteaa.

Hänestä sarjakuvien tarjonta on heikentynyt merkittävästi viime vuosikymmeninä. Sarjakuvan erikoisliikkeitäkin on Suomessa paljon vähemmän kuin aiemmin.

– Silloin, kun olin itse penska, tarjolla oli kaikenlaista juuri minulle, Hänninen sanoo.

Sen sijaan monissa isoissa Euroopan maissa tarjontaa riittää ikäluokasta toiseen. Esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa julkaistaan paljon erilaisia sarjakuvia, Kontturi kertoo.

Sarjakuvasukupolvi aikuistui

Hänninen muistuttaa, että laskusuhdanne ei koske vain sarjakuvia: lukeminen harrastuksena on ylipäätään laskussa.

–  Himolukijoita on kaikissa lajeissa vähemmän kuin aiemmin.

Mitä lapset sitten sarjakuvien lukemisen sijaan tekevät?

Ainakin pelaavat mobiilipelejä.

Sarjakuvaseuran opettajan Saara Pirhosen mukaan kursseilla huomaa, että lapset poimivat aiheita sarjakuviinsa juuri mobiilipelien maailmasta. Mutta ei paperinen sarjakuva kuollut ole.

Ville Hänninen uskoo, että sarjakuvan aika koittaa vielä. Hän arvioi, että nyt eletään suvantokautta paperilehtien ja kirjamaailman murroksen vuoksi.

Kenties on käynyt niin, että 20 vuoden takainen sarjakuvasukupolvi on kasvanut aikuiseksi.

–  Ennen ajateltiin, että sarjakuva on nimenomaan lasten juttu, mutta nyt lukijat ovatkin aikuisia, ja heille tehdään aikuisten sarjakuvaa, Katja Kontturi sanoo.

Se on sääli, sillä sarjakuva opettaa erästä nykymaailmassa oleellista taitoa: kuvallisen kerronnan lukemista. On tärkeää oppia tulkitsemaan esimerkiksi internetissä tapahtuvaa viestintää, jossa kuvalla on entistä suurempi merkitys.

–  Tieto välittyy kuvien ja symbolien avulla, ellei yhteistä kieltä ole käytössä, Kontturi sanoo.

–  Lentokoneiden turvallisuusohjeetkin ovat sarjakuvia ilman tekstiä.

MAINOS

Kommentoi

Surullisen vähänhän ihmiset tietävät sarjakuvatarjonnasta. Jopa videopeleistä tuli lopulta koko kansan viihdettä, mutta sarjakuvaa ei oikein osata lukea kun se on... no, sarjakuvaa. Sama kuin olisi koko elokuva- ja TV-sarjatuotanto käytössä, mutta ihmiset tietäisivät vain pari sotaelokuvaa ja Simpsonit ja muuta ei sitten katsottaisi. :/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunhan rupeaisivat julkaisemaan Aku Ankasta sitä "aikuisten" versiota, Paska-ankkaa, niin johan alkaisi lukijoita löytymään. On muuten aikas hyvä sarjakuvaksi, mm. homssuinen iines ja muut ankkalinan asukkaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä oo nykyiset Aku Ankat niin kuin vielä -70 luvulla. Uudempia eivät voi aikuiset lukea, on mennyt niin höpöksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Tilasin Akua parikymmentä vuotta aikuisenakin, mutta kun jutut alkoivat olla pelkästään halvalla helpolla tehtyä hömppää, lopetin tilauksen. Eipä paljoa jännitystä herätä jutut, joissa Mikki pelastuu pintelistä soittamalla taskustaan ottamallaan kännykällä Simolle tai veljenpojat juoksevat pokemonien perässä.
Kun lehti yrittää epätoivoisesti kosiskella jotain ihmisryhmää, se samalla karkoittaa osan yleisöstään. Tämä kannattaisi Kalevankin muistaa, kun sen sisältö on klikkiotsikoita ja helppoja tarinoita arjen ihmisistä väärällään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikusena olen löytänyt Tex Willerin uudelleen. Mahtavia tarinoita ja erinomaista piirrosjälkeä, kuin taidetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Muistatteko vielä, kun Sipilä, Stubb ja Lindström juhlivat kilpailukykysopimuksen syntyä tv-kameroiden edessä ja tekivät... Lue lisää...
Oikeistolainen nyrkk...

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image