Kotimaa

Sakkoja aiotaan taas nostaa rajusti – jopa poliisi pitää kohtuuttomina

Arkistokuva. KUVA: Matti Heikura
Kotimaa 4.2.2016 6:01
Susanna Kemppainen

Sakkoihin suunnitellaan jälleen rajuja korotuksia.

Oikeusministeriössä on valmisteltu sakkojen korottamiseen tähtäävää hallituksen esitystä, jossa päiväsakkoja, rikesakkoja ja yhteisösakkoja korotetaan.

Esitysluonnoksen mukaan päiväsakkojen rahamäärät korotetaan noin kaksinkertaisiksi, rikesakkoja korotetaan noin puolitoistakertaisiksi ja yhteisösakon suuruus peräti kolminkertaistetaan.

Korotusten on kaavailtu astuvan voimaan jo tämän kevään aikana.

Esitystä on määrä käsitellä valtioneuvoston yleisistunnossa tänään torstaina. Päivän mittaan selvinnee, onko oikeusministeriö tehnyt esitykseen lausuntokierroksen jälkeen muutoksia vai lähdetäänkö niitä toteuttamaan siinä ehdotetulla tavalla.

Jopa poliisi pitää kohtuuttomina

Toteutuessaan uudistukset kurittaisivat etenkin tieliikenteen käyttäjiä, sillä suurin osa sakoista määrätään tieliikenteen rikkomuksista.

Poliisihallituksen mielestä ehdotetut korotukset ovat osin jopa kohtuuttoman kovia.

Erityisesti ylinopeussakkojen koetaan kohoavan suhteettoman korkeiksi verrattuna muihin rikkomuksiin ja teon moitittavuuteen.

Siitä jatkossa mahdollisesti saatava korotettu rikesakko saattaisi olla alimmillaankin suurempi kuin esimerkiksi näpistyksestä, lievästä pahoinpitelystä tai pahoinpitelystä saatava, tuloista riippuvainen päiväsakko.

”Mikäli valvontaa suorittavan viranomaisen usko rangaistusten oikeutukseen menetetään, putoaa pohja koko järjestelmältä”, Poliisihallitus toteaa lakiesityksestä antamassaan lausunnossa. Esitys herätti laajalti kovaa arvostelua.

Lue lisää 04.02.2016 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (231)

Omalla kohdallani kahden perättäisen ylinopeus sakon saaminen muutti liikenneturvallisuuskäyttäytymistä huonompaan suuntaan. Alituinen nopeusmerkkien ja nopeusmittarin seuraaminen ja alamäissä jarruttelu vei aiempaa enemmän huomiota. Muun liikenteen seuraaminen ja tasaisen ajonopeuden säilyttäminen tuotti vaikeuksia lisäksi perässäajavien määrät alkoivat kasvaa samoin muun liikenteen ohitukset, äänimerkit, kansainväliset käsimerkit ja valojen räpsyttelyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täähän on aivan älytöntä...

Ja kaikille alla oleville lakia noudattaville pyhimyksille: nyt kun kerran olemme aiheessa, niin miltä maistuisi tällaiset sakot?:

Kävely ilman heijastinta - 500€
Pyöräily ilman kypärää / valaisinta / kelloa - 600€
Pyörällä ajaminen muualla kuin niille erikseen sallituilla alueilla - 700€
Pyörän pysäköiminen muualle kuin pyörätelineeseen - 500€
Purukumin / tupakan / yms. roskan heittäminen kadulle - 1000€

ja miksei sitten myös:
"Verovapaan" pitsan ostaminen / hallussa pitäminen - 3000 - 5000€ täytteistä riippuen
Asiaton oleskelu julkisilla paikoilla - 500€
yms. yms...

Alkaa pyhimysten määrä vähenemään aika nopeasti..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne jotka täällä nyt eniten älähtelevät sakonkorotusehdotuksista ovat mitä suurimmalla todennäköisyydellä niitä jokseenkin järjettömiä joiden on pakko päästä ohi, meni edellä ajava 'tientuke' sitten kuinka suurinta sallittua nopeutta hyvänsä. Vaarantavat oman turvallisuutensa, ohitettavan turvallisuuden ja hengen puhumattakaan kaikista muista joiden kanssa samaan aikaan liikennöivät. Tekevät törkeitä ohituksia ihan keulan eteen tunkien. Sikailevat surutta kun 'ei siitä kuitenkaan mitään seuraa'. Onko niin mahdotonta varata tarpeeksi aikaa matkaa varten, ettei tarvitse sillä kaasupolkimella koko matkaa seistä? Onko mahdotonta ottaa toisia ihmisiä huomioon eikä vain tuijottaa ja taputella sitä omaa napaa? Ajakaa tieliikennesääntöjen mukaan, ei tarvitse mitään tutkanpaljastimia, härpäkkeitä, kikkoja tai kepulikonsteja koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää hankkiko niitä sakkoja niin ei tarvitse purnata ja valittaa kuin vanhat tädit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polkupyörä hurjastelijoille niin oppivat ajamaan tiellä muita kunnioittavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakin poliisia työllistävistä tehtävistä voitaisiin huoleti työllistäjää laskuttaa . Majoitus valtion hotelliin satanen yöltä ei olis paha eikä valtion taksikyydistä viis kymppinen .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen kaikkia tilaamaan ulkomailta tutkanpaljastimen jota poliisiautot ei varmasti havaitse, maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti heti,alkaa menemään nii pelleilyks koko touhu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä ei ole mitään tekemistä liikenneturvallisuuden tahi lainkuuliaisuuden parantamisen kanssa. Pelkkää bisnestä jolla pyritään rahoittamaan hienompien ihmisten pakolaisharrastus ja -fantasiat. Väärä suunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisiköhän rikesakosta tehdä yleveronkaltainen? jokaiselle ajokortin omistajalle napsahtaisi vuoden alussa rikesakko tai pari maksettavaksi, siinähän tasapuolisuus toteutuisi kun vielä ottaa huomioon isänmaan edun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näihin korotuksiin sentään voi itse vaikuttaa, kun vain sääntöjä noudattaa. Minusta ihan ok

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs tässä nyt kummaa on? Rajoitukset on tehty kaikille ja laki sanoo selvästi, että merkki tarkoittaa suurinta sallittua nopeutta (ei alinta ajettavaa nopeutta). Jos rikot rajoitusta, tulee siitä seuraamus. Et riko, et saa sakkoja. Sama hommahan se on varastamisessa. Älä varasta, niin ei tule seuraamuksia. Ainoa mikä tässä mättää on se, että eri rikkeden (varastaminen, liikennerikkomus, kavallus, raiskaus, jne.) seuraamukset pitäisi olla keskenään sopusoinnussa. Varsinkin suurempia liikennerikkeitä, kuten punaisia päin ajaminen, vaarallinen ohitus ja reilu ylinopeus (> 20km/h) saakin sakottaa reilummin. Niillä riskeerataan aina muidenkin turvallisuutta ja jopa henkeä. Pieni näpistys ei riskeeraa muiden henkeä, joten sakko voi olla tuntuva, mutta reilusti pienempi kuin liikennerike. Toki max. kympin ylitys esim. yli 60 km/h alueella ei pitäisi olla kovin suurella sakolla muistutettava. Ja tietenki tarvii muistaa, että sakotuksen tarkoitus ei ole itse sakko, vaan muistuttaa siitä että teit väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän nuo korotukset on ihan mielivaltaisia, kuten täälläkin on jo mainittu. Ne eivät perustu mihinkään faktaan tai tutkimukseen, ainoastaan valtion kassan täyttöön. Kyllä on surkeat ja alhaiset konstit, kun kansalaisten virheillä ja vahingoilla rahastetaan. Tällainen on omiaan rapauttamaan uskoa oikeudenmukaisuuteen...oikeastaan nythän valtion kannalta olisi toivottavaa, että kansalaiset rikkoisivat lakia oikein urakalla.??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näilllähän se talous pannaan kuntoon: sakot, vapaa viinan myynti ja pelikasinot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En edelleenkään ymmärrä tätä valituksen määrää, kun toimii lakien ja asetusten mukaan niin ei "hätiä mitiä".
Mielestäni sakot voi vaikka kymmenkertaistaa, en aio hankkia niitä jatkossakaan (ps. ajan aina 10km/h ylinopeutta, eikä sakkoja).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärtäkää nyt ihmiset että näillä korotuksilla ei ole mitään tekemistä liikenneturvallisuuden kanssa. Tämä on veron keruuta eikä mitään muuta. Jos ihmiset lopettavat ylinopeuksien ajamisen valtio siirtyy jonkun muun toiminnan sakottamiseen. Se voi olla vaikka auton pesu pihalla, roskaaminen, tai kadulle sylkeminen. Rahat on kerättävä, keinoja kaihtamatta. Autoilijat on helppo kiristyksen kohde, maksa tai auto valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä menee taas tavallisen työssäkäyvän kansalaisen lompakolle. Tavalliset rikolliset ja rikkaathan eivät sakkoja maksa, kun ei niillä ole tulojakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (231)

Uutisvirta

65
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
49
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
36
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
32
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ei pelastanut, vaan EU ja maailman talous. Lue lisää...
Sipilällä ei osaa ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image