Kotimaa

Pus­ka­park­kee­raa­vat so­me­ka­ra­va­naa­rit saivat löylyn – pu­heen­joh­ta­jal­ta raju ryöpytys

Hämäläisen mukaan karavaanareiden etu olisi mahdollisimman hyvä maine kansalaisten ja politiikkojen silmissä. Arkistokuva.
Kotimaa 11.9.2017 14:10
Kaleva

Karavaanarijärjestö SF-Caravan ry:n puheenjohtaja Juha Hämäläinen ei sanojaan säästele, kun hän kirjoittaa yhdistyksen kotisivuilla niin sanotuista puskaparkkeeraajista.

Hämäläinen toteaa, että viime vuosina karavaanereiden kesken sosiaalisessa mediassa on keskustelut paljon puskaparkkeeraamisesta.

– Puskissa ”rymyämistä”, leirintäalueiden ja muiden luvallisten majoituspaikkojen ulkopuolella leiriytymistä, pidetään jopa ainoana oikeana tapana harrastaa leirintämatkailua, Hämäläinen kirjoittaa.

Puheenjohtajan palstalla Hämäläinen antaa kunnon löylyn puskaparkkeerauksesta. Hän sanoo, että tätä ideologiaa tuodaan esille somessa rehvastellen ja elämöiden puskaparkin ilmaisuudella ja vapaudella.

– Leiriytymistä harrastetaan jopa paikoissa, missä se on erityisesti maanomistajan tai kunnan toimesta selkeillä opasteilla kielletty. Pidän ilmiötä vastuuttomana ja vastenmielisenä.

Hämäläinen intoutuu kutsumaan kuvaamiaan elämöitsijöitä "puskaparkkitalebaaneiksi".

– Puskaparkkitalebaanien sometermistössä ovat viralliset pysäköintipaikat, yön yli paikat, huoltoasemat ja jonkun maanomistajan luvattomat paikat menneet suloisesti sekaisin.

Hämäläisen mukaan karavaanareiden etu olisi mahdollisimman hyvä maine kansalaisten ja politiikkojen silmissä.

– Vastuullinen karavaanari muun muassa huomioi toiset liikenteessä ja leiriytyy vain paikoissa, missä leiriytyminen on maanomistajan luvalla sallittu. Luonnollisesti hyväksymme yöpymisen matkailuajoneuvossa tien varsilla ja P-paikoilla väsymyksen yllättäessä, mutta leiriytymiseen suosittelemme virallisia leirintäalueita ja matkaparkkeja.

Hämäläisen kirjoituksesta uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Ovatko puskaparkkeeraajat häirinneet sinua? Tai harrastatko itse puskaparkkeja? Kommentoi alla olevaan kommenttilaatikkoon.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (163)

Karavaanarit tulee autollaan mökkitontin nurkille, harrastaa ja viihtyy luonnossa poimien mökkiläisen mailta marjat, sienet ja vetoaa jokamiehen oikeuksiin. Suomen laki oikeuksista on p..tä. Ei minkäänlaista toisen mökkialueen/pihan kunnioitusta. Lähellä noin 2 km päässä leirintäalue ilman asiakkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan tuskin tunkee itseään toisten pihaan ja se on luonnollisesti laitonta, mutta mikä on sinun mielestä se metriraja mihin voi marjasta autonsa laittaa? Ja on aivan sama onko se auto asuntoauto tai henkilöauto. Tästä asiasta purnaaminen on silkkaa kateutta mökkiläisten ja huom! moottoripyöräilijöiden taholta. Mökkiläisiä tympäisee kun joku voi nauttia vaihtelevista "mökkimaastoista ilman hirveää mökin ylläpitoa, maksuja ja investointeja, Moottoripyöräilijää tympäisee maksaa joka yö majapaikastaan kun telttaan ei viitsi kömpiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdäänkö kärpäsestä härkänen. Meidän matkailu ainakin on ollut antoisaa, vaikka emme aina olekkaan virallisella leirialueella, mutta emme myöskään merkein kielletyksi alueeksi luokitelluissa paikoissa. Väsymyksen iskiessä kelpaa leiripaikaksemme viralliset P-alueet (niitäkin kutsutaan puskaksi) . Pyrimme jaksottamaan matkan niin että tyhjäystä, täydennysta kunnon peseytymispaikkaa tarvittaessa yövymme leirialueilla. Hyvin harvoin vietämme samalla alueella kahta perätttäistä yötä, siksihän meillä on kulkuneuvo jossa on pyörät

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erään tunnetun kirjailijan kommentti, "Suomalainen tietää kaiken hinnan, mutta ei minkään arvoa"

Caravaanari ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi karavaanari puskaparkissa kuin tienpäällä tientukkeena ja ruuhkantekijänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja niin lähti SFC tarra autosta Hämäläisen lausunnon jälkeen. En halua olla tälläisesssa järjestössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokeilin vuoden karvanaamailua. Voiton vei puskaparkit. Nuo leirintäalueiden touhuilut eivät kyllä napanneet perhettämme yhtään mitenkään.
Aamulla ylös haravoimaan sorapihoja ja illalla 21:00 nukkumaan. Muutenkin ahdasmielistä porukkaa, ihan ympäri suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsekun ei juoda,niin humalaisten örveltämistä on tympeä lapsi perheen katsoa..saunavuoroissakin juoma liikkuu,vaikka lapsia samaan aikaan pesulla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä harrastan puskaparkkeilua. Lastenhoitajan palkalla ei makseta 30-40€ yö leirintämaksua kovin usein. SFC alueet on hitusen edullisemmat, mut niin sisäänpäin kääntynyttä porukkaa, et muutama kokemus riitti meille. Joka kolmas yö ollaan reissussa isolla leirintäalueella ja siinäkin todettu, et ei mennä enää SFC alueille 😉

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo leirintäalueella yöunta on häiritsee joka kerta humalaiset tai kova musiikki. Siitä olemme viisastuneet ja yövymme vain metsätienvarsilla tai isoilla p-alueilla. Laittakaa alkoholinkäyttökielto leirintäaluieille niin siellä kehtaa majoittua. Toki siellä voi suihkussa käydä mutta jatkaa sitten matkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoastaan muutaman kerran on "puskaparkissa" joutunut jättämään roskia poimittavaisi. Pari kertaa niin että roskis ollut täynnä jolloin olen nostanut roskat roskikseen viereen. Jonkun kerran olen joutunut jättämään roskapussin myös jos siellä on ollut jotain haisevaa (vaipat) ja pöytä kuusen alla paikoissa ei jätehuoltoa ole ollut järjestetty! Yleensä olen näissäkin tapauksissa polttanut jätteet jos mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo olemme vain niin monesti pettyneet kun olemme leiriytyneet lasten kanssa viralliselle leirintäalueella. Joka ikinen kerta yöunta häiritsee joko humalaiset, kova musiikki tai muu toisista leiriytyjistä johtuva HÄIRIÖ. Siksi olemme vahingosta viisastuneina parkkeeranneet yöksi joko isolle levennykselle tai metsäautotien varrelle. Koskaan emme ole jättäneet jälkeemme yhtään roskaa tai muutenkaan olleet turmelemassa luontoa. Vaunussahan on wc eli ei tule niitäkään saasteita kenenkään haitaksi luontoon. Tuo solvaus on vain markkinamiesten löpinää tottakai he haluavat rahat pois leirintämaksuista. Laittakaa alkoholinkäyttö kielto leirintäalueille niin kyllä sielläkin sitten saattaa majoittua. Vieläkin lapsemme muistavat vuosien takaisen hokeman joka kuului viereisestä vaunusta: Anna se pullo, anna se pullo...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mitä helvettiä? Eihän karavaanarialueet koskaan ole siellä minne minä olen menossa? Eikä kukaan rupea ajamaan kymmeniä kilometrejä jonnekin hevon kuuseen maaseudulle (joo, 99% alueista on jossain helvetin korvessa) vain saadaksesi ruudun mihin parkkeerata. Eihän karavaanarialueilla koskaan ole *mitään* mitä minä tarvitsen tai mistä haluaisin maksaa. Ainoa asia mitä sieltä löytyy on paljon metelöiviä ihmisiä joihin en samaistu mitenkään.

Pysäköin normaalisti kaupunkien puistojen laidassa, satamissa, rautatieasemilla tai muussa paikassa missä löytyy sopivan kokoinen pysäköintiruutu ja ravintola/kauppa jne palvelut läheltä.

Pysäköiminen ja autossa yöpyminen ei ole nyt eikä koskaan ollutkaan leiriytymistä. Vasta jos rupeat levittelemään telttoja ja pöytiä grilleineen ympäristöön niin se voidaan luokitella leiriytymiseksi.

Eli kyllä tässä haiskahtaa kovasti se että jollain on nyt oma lehmä ojassa ja yritetään ajaa ihmisiä huonosti tuottavien leirintäalueiden asiakkaiksi kun ne eivät olemattomalla lisäarvollaan itse pysty houkuttelemaan ihmisiä vapaaehtoisesti sinne.

OJ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en mene lomalla etsimään meluhaittoja vaan hiljaisuutta ja omaa rauhaa. suomen suvi on niin lyhyt että siitä täytyy nauttia niin sanotusti puskassa. ilman kiirettä ja turhaa hössötystä. aivan luonon helmassa kuunnellen lintujen laulua aamuisin ja nauttia aamukahvi ilman ihmisten puheen säestystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö nämä vaunut ja autot ole tarkoitettukin matkailuun ja majoittumiseen ilman asemakaavaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvoin yövyn leirintäalueella. Minun jäljiltäni ei milloinkaan jää roskia enkä yövy alueella missä se on kielletty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asuntoautomatkailu on vaivatonta, ruokailu ja yöpyminen hoituu kompaktisti. Hotellimajoittuminen on energian tuhlausta siivouksineen ja liinavaatevaihtoineen. Karavaanialueelle houkuttelee ainoastaan mahdollisuus saunomiseen ja yöpyminen varsinaisen lomakauden ulkopuolella, jolloin etukäteisvarausta ei tarvitse tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On yövytty puskissa, ihan laillisesti. Ei haluta mennä leirintäalueille kuuntelemaan juoppojen örvellystä. Nautitaan luonnonrauhasta ja hiljaisuudesta. Suomalaisuuden peruselementeistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hämäläisen puheet osoittavat hänen huolensa älyttömän suureksi paisuneen kravaanijärjestön aivan turhaa byrokratiaa ja henkilöstön määrää kohtaan. Hämeenlinnassa on porukkaa töissä joilla ei ole edellytyksiä eikä taitoa ko. tehtäviin. Tällainen organisaatio saadaan yritysmaailmassa pyöriittäämään vähintään viisinkertaista budjettia. Edellyttää tietenkin, että johto on osaavaa. Tässä tapauksessa ei näytä olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harrastan puskaparkkeillen, asiallisilla paikoilla ketään häiritsemättä usein vain yön yli. Nuotiota tai grilliä en käytä, enkä ota muutakaan leiri rekvisiittaa esille, en jätä roskia. Samoin katson olevan oikeuden kuin telttailijoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (163)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

285 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

mölisevät lapset linja-autoissa

Eikös ne lasten äänet ole niitä elämisen ääniä aidoimmillaan? Pipo kiristyy ja naama muuttuu norsun takapuoleksi vasta ... Lue lisää...
mirko

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image