Kotimaa

Mainos

Poliisi on aloittanut kas­vo­jen­tun­nis­tus­tek­no­lo­gian testauksen: "Ei voida Suomessa jäädä kivikaudelle tässä asiassa"

Suomen poliisi testaa uusia työkaluja rikostorjuntaan. Koekäytössä on sovelluksia, jotka tunnistavat ihmisen kasvojen perusteella esimerkiksi valvontakameran kuvista. KUVA: Eljas Sallmén
Kotimaa 12.1.2018 5:00
Susanna Kemppainen

Suomen poliisi testaa uusia työkaluja rikostorjuntaan. Koekäytössä on sovelluksia, jotka tunnistavat ihmisen kasvojen perusteella.

Poliisi testaa kasvojentunnistussovelluksia aluksi omiin työntekijöihinsä, mutta myöhemmin niitä on tarkoitus hyödyntää rikosten tutkimiseen.

– Kasvojen vertailua käytetään maailmalla paljon. Ei me voida Suomessa tässä asiassa kivikaudelle jäädä, Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Arto Tuomela sanoo.

Hänen mukaansa kasvojentunnistusteknologialla voitaisiin estää rikoksia tunnistamalla kasvojen perusteella esimerkiksi henkilöitä, jotka käyttävät useita erilaisia identiteettejä.

– Tällä hetkellä tunnistusta tehdään manuaalisesti niin, että jos tapahtuu rikos ja alueella on kameravalvontaa, käymme kuvanauhan läpi ja koetamme tunnistaa rikosta tekevän mahdollisen epäillyn manuaalisesti vertailemalla kuvia. Jos häntä ei tunnisteta, kysymme tunnistusapua muilta viranomaisilta ja lopulta kansalaisilta, Tuomela valottaa.

Rikostarkastajan mukaan kasvojentunnistussovelluksella olisi käytössään erilaisia taustarekisterejä, kuten viranomaisten kuvapankkeja, joiden avulla se vertailisi mahdollisia ehdokkaita kuvanauhalla näkyväksi epäillyksi.

Sovellus ei anna sataprosenttista tunnistusta vaan se antaisi esimerkiksi sata vaihtoehtoa henkilöistä, jotka voisivat sopia kyseiseksi henkilöksi. Nämä ehdokkaat sitten käytäisiin manuaalisesti läpi.

Suomessa aletaan toukokuussa soveltaa EU:n tietosuoja-asetusta ja rikosasioiden tietosuojadirektiiviä, joissa muun muassa kuvatiedot on määritelty biometriseksi tunnisteeksi.

Tällä haavaa tunnisteita hyödynnetään esimerkiksi kännyköiden sormenjälkitunnistimissa ja työpaikoilla kulunvalvonnassa.

Lue lisää 12.01.2018 Kalevasta.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Eiköhän kansalaisia kytätä jo ihan riittävästi. Voisivat välissä parantaa hallinnnon valvontaakin, vaikka se ei taida poliisin intressi ollakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole sellaista rikosta, joitakin päihde- tai äkkipikaisuusrikosta lukuunottamatta, missä tekijä ei välittäisi jääkö kiinni vai ei.
Aika lailla harkitsemaan joutuisi rikollinen jos aina jälkeenpäin voitaisin osoittaa kuka oli rikoksentekopaikalla tekohetkellä. Lisäisi hurjasti myös syytömän epäillyn turvaa, kun voitaisiin osoittaa ettei ollut lähimaillakaan.
Eli minä ainakin annan isoveljelle vapaat kädet seurata sijaintiani vapaasti. Tiedä vaikka hätätapauksessa saan sen turvin apuakin nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskuntaan asennettava seuraavat rikostunnistukseen liittyvät laitteet poliisi on jo ansainnut ja jokainen on tunnistettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei kannata olla sinisilmäinen ja tyhmästi inttää, että rehellisellä ei ole mitään salattavaa. Sitähän nämä kaikki sähköiset tunnistautumiset sekä digitaaliset ajokortti- ja passikuvat on edeltäneet. Nyt alkaa olla jo kansalaisista kuvagalleria koolla. Iso veli valvoo enempi kuin arvaatkaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ongelmahan on siinä, että mikä tänä päivänä on sallittua, voi olla 5v päästä arveluttavaa ja 10v ihan rikollista. Toisaalta tietoja voi päätyä myös vääriin käsiin tai niitä voidaan väärentää yksilön etujen vastaisesti. Vaikkakin mahdollisuus siihen on Suomessa huomattavasti pienempi kuin monessa muussa maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on. Mitä vähemmän rekistereitä niin sen parempi. Passien ja muiden henkilökorttien biometrisiatunnisteita hyväksyttäessä harvemmin puhutaan siitä mitä nuo rekisterit mahdollistavat mikäli esim. laki muuttuu ja ne otetaan ns. käyttöön muissakin tilanteissa mitä ei alkuperäisiin perusteluihin kuulunut. Lait muuttuvat joten näiden biometristen tunnisteiden käytönvalvonnassa pitää olla erityisen tarkka. Väärissä käsissä nuo rekisterit ovat katastrofaaliset. Ja nykypäivänä tietovuodot ovat enemmänkin todennäköisempiä kuin toisinpäin. Haluatteko esimerkiksi olla vihollisen tekoälydronen tappolistalla, joka peilaa vuodettuun biometriseen rekisteriin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokeilkaapa Google-kuvat -sovellusta. Hakekaa omista kuvistanne henkilöiden (tai lemmikkien) nimillä. Osaa erottaa jopa koirat nimeltä. Aika hyvin tuntuu Googlella jo tunnistus toimivan. Löytää nätisti nimet kuvissa oleville ihmisille, vaikka käyttäjä ei niitä nimiä ole Googlelle (puhelimelle tai tietokoneelle) kertonut. Osaa ilmeisesti yhdistää kasvot kuviin nettijulkaisuiden perusteella (muuta selitystä en ole keksinyt).

Yksityisyys taitaa olla jo aikaa sitten menetetty. Onneksi poliisikin on jo herännyt tähän päivään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä me voidaan jäädä kivikaudelle tässä asiassa. Ei ole tarpeen luotteloida ihmisiä kaduilla vain varmuuden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös niitä ole jo käytössä miksi pitää testata häh ei ymmärrä. Valmis toimiva ohjelma jota käytetään pitäisi toimia suomessakin. Turhaan mwnee rahaa ja työaikaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rikostarkastajan mukaan kasvojentunnistussovelluksella olisi käytössään erilaisia taustarekisterejä, kuten viranomaisten kuvapankkeja, joiden avulla se vertailisi mahdollisia ehdokkaita kuvanauhalla näkyväksi epäillyksi."

Suomalaisista on olemassa monenlaisia rekistereitä. Mutta entäs nämä muut?
Joskus annetaan niin älyttömät vihjeet tekijästä ettei vaan kukaan tietyistä maista jäis kiinni.
Ja milloin perataan oikeuslaitoksen antamat tuomiot, jotka yleensä ovat aivan käsittämättömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan rikollisista jo nyt usein olemassa kasvokuva, mutta kun se julkaistaan se se pikselöidään tai osa kasvoista peitetään mustalla alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa pitää kaikki sosiaalisen median tilit mahdollisimman yksityisenä, vielä parempi mikäli niitä ei käytä ollenkaan. Tällöin teitä ei voida niin helposti profiloida esimerkiksi mainontaa varten. Lainsäädännöllisesti kasvojentunnistus pitäisi olla lähtökohtaisesti kiellettyä. Pahin skenario on se, että teidät skannataan esim. kauppaan mennessä ja teille tuputetaan yksilöityjä mainoksia. Tai esim. se,että viranomaiset luovat jokaisen liikkeestä rekistereitä valvontakameroiden avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin valmis koekaniiniksi, pientä korvausta vastaan. Näin eläkeläisenä ei pullonkeräys käy, kylmä ilma kun ei sovi kropalle ja kerjäämään en rupea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis "poliisin vanhat tutut" katsellaan jatkossa näyttöpäätteeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman kommentin voi esittää kaikista teknologioista. Yleensä vastaus on: huonommin. Kaikista en ole varma.

Kunhan poliisille asetetaan tämän teknologian käytölle rajat, joita valvotaan. Tavallisten kansalaisten liikkumista ei saa tallentaa jälkeenpäin arvioitavaksi, vain syyllisiä saa etsiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tolopasta otettu ylinopeuskuva on tosi selvä , rekisterinumeron ja kuljettajan voi tunnistaa mutta rikoksentekijöistä julkaistavat tuhruisia ja epäselviä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska usein nämä rikoksentekijöitä kuvaavat kamerat on hankittu halvimmalla hinnalla ja niiden laatu on mitä sattuu. Pahimmin näistä kärsii kaupat joissa edelleen on se ajatus liikenteessä, että turvallisuustekniikka on viimeisin asia mihin halutaan panostaa.
Ylinopeutta mittaavissa pöntöissä on heti kättelyssä otettu tärkeäksi osa-alueeksi tarpeeksi hyvälaatuiset kameratekniikat, että niiden tuottama kuva olisi mahdollisimman tarkka tunnistamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylininopeuskameroiden käyttöä on haluttu laajentaa rikostutkintaan, perusteluina varastettujen autojen löytäminen jne. Entäs poliisin testikäytössä olevat haalarikamerat, perusteluina poliisin oikeusturva. Nyt kasvojentunnistus. Ongelmana on vaan, että toimivaltuudet suorittaa valvontaa puuttuvat, puhumattakaan oikeudesta käsitellä tai rekisteröidä kuvadataa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Lapin itäosassa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

265 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eri ikäluokkien kulutusmahdollisuudet ja -tottumukset

yli 50% eläkeläisistä saa eläkettä alle 1500€/kk. Yli 50% työttömistä yksinhuoltajista saa erilaisten tukien myötä rahaa... Lue lisää...
Älä lässytä

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.1.

Naapurit

19.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image