Kotimaa

Oi­keus­asia­mies on saanut jo kymmeniä kanteluita toi­meen­tu­lo­tues­ta – Kela purkaa jonoja kesään asti

Kela on ruuhkautunut pahoin toimeentulotuen asiakkaista. KUVA: tomi vuokola
Kotimaa 21.2.2017 5:00
Virpi Niemistö

Kelan toimeentulohaun käsittelyajoista, sähköisen järjestelmän ongelmista ja asiakaspalvelun ruuhkista on tullut jo yli 40 kantelua eduskunnan oikeusasiamiehen toimistoon.

Oikeusasiamiehen toimisto on pyytänyt Kelalta selvityksiä kansalaisten kanteluissa mainituista epäkohdista. Kela on jo antanut osan selvityksistä.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja tekee johtopäätöksensä tilanteesta näillä näkymin maaliskuussa.

Eduskunnan oikeusasiamiehen toimisto voi esimerkiksi antaa huomautuksen tai toimenpidekehotuksen, jos viranomainen ei täytä velvollisuuttaan tai kansalaisen perusoikeudet eivät toteudu.


Toimeentulotuen myöntäminen siirtyi kunnilta Kelalle vuodenvaihteessa. Kelan arvion mukaan asioijien määrä on kasvanut vuodentakaisesta lähes 60 prosentilla.

Kelan osastopäällikön Anne Neimalan mukaan ruuhkia toimistoissa puretaan nyt myös viikonloppuisin.

Kelan hallituksen puheenjohtaja Terttu Savolainen kertoo, että uusia työtekijöitä on päätetty tämän vuoden puolella rekrytoida yli 50.

– Myös toimeentulotuen siirron ajaksi työhön otettujen määräaikaisten työt jatkuvat kesään saakka.

Savolaisen mukaan Kelan pohjoisessa piirissä hakemukset saadaan käsiteltyä seitsemän päivän määräajassa, mutta etelämpänä on menty yli.

MAINOS

Kommentoi

Olen monisairas vaikeasti vammatunu onnettomuudessa. Onko muut saaneet kelalta maksusitoumuksia kyyteihin lääkäriin. Minä olen joutunu perumaan monet lääkäriajat kun en pääse sinne. Olis sen verran terve et pääsis edes bussille kävelemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tälläistä kiusantekoa tällä kertaa. Että tentteihin luvun ja kesätyönhaun lisäksi pitää vastailla Kelan turhan päivisiin kyselyihin. Kesäopiskelu ei ole ennen ollut pakollista joten mistä moiset kiusaus kyselyt?

Hyvä asiakas
Lähetämme tämän viestin, koska tarvitsemme liitteitä xx.xx.17 saapuneeseen toimeentulotukihakemukseesi. Hakemuksen käsittelyä varten tarvitsemme seuraavat liitteet:
Toimita oppilaitoksen selvitys, jos et voi suorittaa kesällä opintoja.
Selvitä myös, jos mitä kesätöitä olet hakenut ja mistä.
Kesäajan opiskelijoilla edellytetään opintotuen kesätuen hakemista ja opintolainan nostamista.
Toimita liitteet xx.xx.17 mennessä Kelaan. Voit lähettää liitteet verkkopalvelussa vastaamalla tähän viestiin. Jos emme saa liitteitä, joudumme mahdollisesti hylkäämään hakemuksesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kela valehtelee edelleen ja pyytää anteeksi 2 viikon odotusaikoja. Olen odottanut ja 4 vikkoa eikä mitään kuulu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkyttävää toimintaa. Täysin lainvastaista. Ensimmäisen päätöksen sain 14pv hakemuksen jättämisestä (10 arkip),rahat tilillä 16pv jälkeen. Päätöksessä virheitä. Valitus sekä uusi hakemus sisään,ne edelleen käsiteltävänä. Nyt mennyt 15 pv ja "käsiteltävänä"-ilmoitus ollut sähköisen asioinnin etusivullani 6 pv. Laskut kertyvät,viivästyskorkoja tullut. Aivan uskomaton farssi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä taas malliesimerkki Sipilän hallituksen lainvalmistelun tasosta. Onkohan siellä vielä mikään mennyt putkeen? Minä en ainakaan usko enää kertaakaan, kun Sipilä taas kohta antaa sataprosenttisen tukensa jollekulle ministerilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KALEVA. Laittakaa Suomen häpeähallitukselle viestiä, ja kertokaa näistä mielipiteistä heille. Suomen nykytilan takia. Kertokaa se näille puupäille.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työhaluisille kyllä löytyy töitä joten ei muuta kuin kaikki tuet vain pois kaikilta niin alkaapi löytyä tienestiä näille yhteiskunnan loisille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietää: Työkkärit pitää nyt huolen työttömien työhön pääsystä. Kyllä se kansa lähtee töihin, jos on oikeaa palkkatyötä.! Sitä kun ei ole, niin silloin koko kansa on työttömyysturvalla.! Tiedoksi tämä sinullekkin.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläni kesti toimeentulotukipäätöksen saaminen "vain" 4 viikkoa. Reippaasti rikottiin lakia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos toimeentulotuen perusteet ja hakeminen kuitteineen ovat Kelassakin entisenlaiset, ei ole päätösten viipyminen yllätä. Kelassa perustoimeentulo olisi mahdollista järjestää toisinkin. Hyvää tässä on se että nyt nähdään käytännössä yhdessä paikassa kuinka paljon byrokratiaa on sosiaalitoimiston toimeentulotuki pitänyt sisällään eri eri kuntien sosiaalitoimistoissa ja kuinka tarpeellinen olisi yksi ainoa perustulo perustoimeentulona. Summa ja asiakkaathan ovat ihan samat. Olisi myös helpompaa muuttaa itse toimeentulotukea tai se perustuloksi kuin ryhtyä kehittämään verkkopalvelua sen hakemista varten. Kelan palvelussa puuttuu vielä se ettei yhteistyötä sen ja sosiaalitoimiston välillä enää tarvita eikä useimpien asiakkuuteen ole sekoitettu sosiaalityötäkään. Silti heillä on ongelmia käsitellä hakemukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne oli helposti ennustettavissa jo lähes vuosi sitten, kun oli nähty mitä kaikkea hallitus tulee leikkaamaan köyhiltä, sairailta ja työttömiltä. Jonojen purkamiseksi hallituksen tulisi osoittaa lisäresursseja Kelalle, sillä koko ruuhka on hallituksen leikkauksista lähtöisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä on nyt se Sipilän kuuluisa digitalisaatio ja oiskohan voinut palkata kelaan lisä henkilökuntaa talvivaaraan hukaituilla rahoilla (kauppa ei käy kun ei ole rahaa ostaa edes ruokaa) ja paljonko tulee lisää maksuhäiriö merkintöjä kun ihmisillä ei ole varaa makksaa edes 10-20€ laskuja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elikö Kelan suuri johto siinä käsityksessä, että aiemmin kuntien hoitama työ hoituisi Kelalta ihan muiden hommien ohessa? Ilmeisesti oikean puolueen jäsenkirja ollut ainoa pääsyvaatimus tuonkin viraston johtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei varmaan vie nälkää pois tuenhakijalta jos oikeusasiamies antaa huomautuksen. Sillä ei ole yhtään mitään väliä onko se huomautus vai moitteet,jos tuen hakeminen kestää kuukausia,nälkä on ja pysyy. Suomessa on jo kuulemma 400,000 toimentulon saajaa,jos näiltä loppuu rahat ja päätöstä pitää odottaa kuukausia,kapina mieli kasvaa aivan varmasti. Mutta hallitus suojelee vain omia rikkaita kavereita,ei korvaa hetkauta köyhän huutoon ja lasten mahojen murinaa. Sipilälle mietittävää päivällis pöytään,kun itse syöt sisäfilettä perheen kanssa,ajattele edes sekuntti suomen köyhiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlaista suorituskykyä muissakin julkisissa laitoksissa. Minulla kokemusta Tullin ja Metsäkeskuksen yli vuoden käsittelyajoista. Asiakasta, elis Sinua ja minua ei tarvitse kuunnella kun palkka juoksee joka tapauksessa. Yksityisellä puolella tulisi potkut tällaisesta toiminnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimeentulotuen siirto Kelalle on ollut tiedossa etukäteen,eikä se ole mikään selitys rikkoa toimeentulolakia 3 luku 14a §Kyvytöntä toimintaa niin eduskunnassa kuin kelalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehysriiheessä 2014 tehtiin poliittinen päätös perustoimeentulotuen siirrosta Kelalle. Siitä lähtien on Kelalla ollut aikaa valmistautua uuteen tehtävään. Kela ei riittävästi kuullut kuntien arvioita työmäärästä tai henkilömäärästä joka tarvitaan että homma hoituu lain asettamassa käsittelyajassa. Itsepintaisesti Kela teki omat arvionsa ilman parempaa tietämystä ja ne meni kovin alakanttiin. Lisäksi Kela ei ottanut huomioon toimeentulotuen luonnetta, se on todellakin viimesijainen etuus ja se on asiakkaan saatava määräajassa ja ilman ihmeempiä kommervenkkejä. Leikkimistä viimesijaisen turvan kanssa ei pidä tehdä. Vuoden alun hakemusmäärä on vasta alkusoittoa. Osa kunnista on tehnyt päätöksiä maaliskuun loppuun asti ja sen jälkeen tulevat nämäkin asiakkaat Kelaan. Eli uusi suma on tulossa, toivottavasti Kela varautuu etukäteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhyys ja kurjuus ja työttömien määrä kasvaa. Häpeähallituksen takia. Ihan kuten olen siitä puhunut jo vuosikausia. Sama suunta jatkuu konkurssiin saakka.! Ihan fakta tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä.

Sadevaroitus: Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa voi sataa iltapäivästä alkaen rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Hyvä kirjoitus. Hyviä esimerkkejä siitä, miten työstä on tehty ahdistavaa on kotisairaanhoitajat ja siivoajat, joiden ty... Lue lisää...
Liian suuret alueet ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image