Kotimaa

Nuo­ri­so­sää­tiön toi­mi­tus­joh­ta­jal­le lähtöpassit – taustalla syytökset säätiölain rikkomisesta

Kotimaa 13.3.2018 20:41
STT

Nuorisosäätiön johtohahmoilta ei saatu tiistainakaan kunnollista selitystä julkisuudessa esitettyihin epäilyihin säätiölain rikkomisesta. Sen sijaan Nuorisosäätiö kertoi, että toimitusjohtaja Aki Haaro jättää tehtävänsä. Säätiövalvontaa hoitavan Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) mukaan Haaro ja sunnuntaina eronnut Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen hankkivat yhtiöilleen satojatuhansia euroja säätiölain vastaisesti.

Säätiövalvonta vaati Nousiaisen eroa jo perjantaina käräjäoikeuteen toimittamassaan hakemuksessa. PRH:lla ei kuitenkaan ole säätiölain mukaan mahdollisuutta hakea toimitusjohtajan erottamista, vaan se kuuluu säätiön hallituksen toimivaltaan.

Nuorisosäätiö tiedotti asiasta samaan tapaan kuin Nousiaisenkin erosta. Väärinkäytösepäilyjä ei mainita tiedotteessa sanallakaan. Säätiön mukaan Haaron tehtävien siirtämisestä uudelle toimitusjohtajalle mahdollisimman pikaisesti sovittiin hyvässä yhteisymmärryksessä. Haaro ei jätä tehtäväänsä heti, vaan hänen seuraajansa on tarkoitus aloittaa viimeistään syksyllä.

–  Uusi organisaatiorakenteemme astuu voimaan kesän jälkeen, ja tarvitsemme silloin uudenlaista osaamista, kertoi hallituksen nykyinen puheenjohtaja Mikko Henttonen tiedotteessa.

Henttonen ei kuitenkaan vastannut tiistaina STT:n yhteydenottoihin.

Säätiövalvonnan tiedot tulivat poliisilta ja verottajalta

Patentti- ja rekisterihallituksen valvonta- ja lakipäällikkö Terhi Maijala kertoi maanantaina, että PRH ja Nuorisosäätiö ovat hakeneet osia hakemuksesta salaisiksi. Maijala kertoi sen verran, että PRH:n näkemyksen mukaan rahoja on järjestelty Nuorisosäätiön kumppanin SSR Groupiin kuuluvan lahtelaisen rakennusliikkeen Salpausselän Rakentajien kautta Haaron ja Nousiaisen firmoille.

–  Lähdimme selvittämään tätä Yleltä saatujen tietojen perusteella vuonna 2016. Meillä heräsi epäily, toimitaanko kaikilta osin säätiölain mukaisesti vai onko mahdollisesti lähipiirietuja, jotka olisivat säätiölain vastaisia, Maijala kertoi maanantaina STT:lle.

Patentti- ja rekisterihallituksen tiedot ovat Maijalan mukaan peräisin verottajalta ja poliisilta.

Rahat ovat Maijalan mukaan päätyneet Neola- ja Greenport-nimisille yhtiöille. Neola tunnetaan myös aiemmin julkisuudessa esillä olleella Runnin kylpylä -nimellä.

Salpausselän Rakentajien toimitusjohtaja ei kommentoi asiaa, koska tiedotusvastuu on emokonserni SSR Groupin toimitusjohtajalla Arto Kukkosella. Kukkonen kertoi STT:lle maanantaina, että kyseessä on hänelle täysin uusi asia.

–  Jotta voin kommentoida tätä kunnolla, minun täytyy saada lisää tietoa siitä, mistä tässä on kysymys, Kukkonen sanoi.

STT ei useista yhteydenotoista huolimatta tavoittanut Nousiaista tai Haaroa kommentoimaan asiaa.

MAINOS

Kommentoi

Joku nuorisosäätiön hallintoon liittyvä henkilö jota ei epäiillä tai tutkita rikoksesta. Nykyinen tai entinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorisojärjestössä pätevöityneitä liikemiehiä.Tulevaisuuden nimiä valtakunnan terävimmälle huipulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

78
Rasismitutkija Vesa Puuronen: MV-oikeudenkäynnissä punnitaan sananvapauden rajat Suomessa – Kovemmat sanktiot tarpeen
39
Uusi valvontalaitteisto Kajaanintien ja Ratakadun risteykseen – seuraa myös liikennevalojen noudattamista
30
Vain joka kolmas jatkaa suoraan lukiosta jatko-opintoihin – tukikuukausia ei haluta käyttää kakkos- tai kolmosvaihtoehtoihin
26
ICT-ala vetää Oulussa – edessä on positiivinen työvoimahaaste
19
Euroopan komissio ehdottaa liikenneverkon ydinkäytävän jatkamista pohjoiseen – mahdollistaisi unionin rahoituksen liikenteen kehittämiseen
17
Tivolilaite jumittui teknisen vian vuoksi Oulun Hietasaaressa, pelastuslaitos auttoi 14 henkilöä alas puomitikkailla
15
Juhannusviikko alkaa Oulussa ukkosen jyrinässä ja kovassa tuulessa, epävakainen sää jatkuu koko viikon

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin kaakkoisosassa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Kainuun maakuntaan sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Inari. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rinteen pullistelu.

Rinne on mm. uhannut laittaa aktiivimallin romukoppaan ja nostaa reilusti pienimpiä eläkkeitä. Kokoomus on tyrmännyt jo ... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image