Kotimaa

Nopeudeltaan rajoitetut henkilöautot tulossa nuorten käyttöön – samaan ajo­neu­vo­luok­kaan traktorien kanssa

Henkilöauton on tarkoitus tarjota vankempi vaihtoehto mopoautolle. KUVA: Ilkka Laitinen
Kotimaa 24.1.2018 17:08 | Päivitetty 24.1.2018 20:20
STT, Kaleva

Nopeudeltaan rajoitetut henkilöautot ovat tulossa Suomessa nuorten käyttöön. Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti keskiviikkona, että se aikoo mahdollistaa nuorten ajamisen tällaisilla henkilöautoilla.

Tarkoituksena on tarjota mopoautoille vankempi vaihtoehto. Tämä olisi yksi mahdollisuus lisätä nuorten, alle 18-vuotiaitten kuljettajien turvallisuutta.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.)pitää tärkeänä, että nuorille on tarjolla liikkumiseen erilaisia vaihtoehtoja.

– Keskustelu nuorten liikenneturvallisuudesta on tärkeää, ja meidän tulee kaikin keinoin sitä parantaa. Pidän tärkeänä, että nuorilla on mahdollisuus liikkua sujuvasti. Olemme nyt tehneet perusteellisia selvityksiä ja keskustelleet EU-tasolla erilaisista mahdollisuuksista ratkaisun löytämiseksi. Nopeudeltaan rajoitetut henkilöautot ovat yksi keino parantaa tilannetta, Berner sanoo tiedotteessa.

Voimaan ensi vuoden alussa?

Ministeriö on selvittänyt asiaa syksyllä yhdessä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kanssa. Tarkoituksena on muokata henkilöautoja traktorin ajoneuvoluokkaan T1. Hankkeen aikana määritellään nopeudeltaan rajoitettujen henkilöautojen maksiminopeus sekä tarkemmat ajoneuvoja ja nopeudenrajoittimia koskevat tekniset vaatimukset. Samoin tarkastellaan sovellettavia ajokorttivaatimuksia.

Muutoksia tarvitaan ainakin ajoneuvolakiin ja ajokorttilakiin. Muutoksia tehdään myös asetuksiin ja Trafin määräyksiin.

Säädösmuutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Rattiin ehkä myös vanhuksia

Autotuojat ja -teollisuus ry kommentoi ministeriön ilmoitusta nopeusrajoitteisista henkilöautoista tuoreeltaan keskiviikkoiltana. Autotuojien mielestä uudistus on tervetullut, koska se parantaa alle 18-vuotiaiden liikenneturvallisuutta selvästi ja myös alentaa nuorten liikkumisen kustannuksia.

Yhdistys tuo lisäksi esiin mahdollisuuden, että nopeusrajoitetuilla henkilöautoilla voisivat ajaa ajokortistaan jo luopuneet seniorit.

Liikenne- ja viestintäministeriön erityisasiantuntija Erik Asplund kertoi illalla STT:lle, että ikääntyneiden mahdollisuutta käyttää hitaampia henkilöautoja ei ole ainakaan vielä erikseen selvitetty.

– Mutta tuntuisi loogiselta, että ne vanhemmat suomalaiset, joilla on nyt oikeus käyttää mopoautoa, saisivat ajaa myös nopeusrajoitetulla henkilöautolla, Asplund arvioi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (196)

Suomen tiet on niin heikossa kunnossa, että 80km/h on sopiva vauhti. Autojen ei tarvi sen kovempaa kulkea. Loppuu kuolonkolarit, jne. Ihmisten asenne päivittyy järkitasolle. Vanhaan aikaan oli kaikki hyvin, autot ei kulkenut kuin korkeintaan 70km/h. Missä saa ajaa 280km/h Missä saa ajaa 150km/h. Onko paljo pyydetty, jos eu,n romahtamisen kunniaksi säädettäis edes yksi kunnon laki. Autot 80 km/ h kulkeviksi. Sitten säästettäis tien yläpidoissakin, kun kelpaa kuoppaisempikin tie. Ennen ne oli sorateitä. Aikakausi oli muutenkin tervettä sellaista. Nyt kaupatkin on kilometrien mittaisia, vaikka ostovoima on kohta nolla. Tuttavani on nukkeporukassa, hän sanoi, me ei päätetä, EU, päättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autot oli Ruotsissa jo 70 luvulla nuorison käytössä...ei oo kun 40 vuotta Suomi taas jäljessä Ruotsia. Olisi monta ihmishenkeä säästynyt jos Suomessakin olisi saanut ajaa eepatraktorilla...
Suomessa sallitaan ajaa kalliilla muovikorisella kyhäilmällä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän nyt tuulee Bernerin hatussa. Vai vielä nuorille autot ja huonokuntoisille vanhuksille, jotka ei kykene normi autollakaan ajamaan. Nykynuorista iso osa on jatkuvasti kännykkää kävellessäänkin räplääviä laahustavia törmäilijöitä, jotka vähät välittää mitä ympärillä tapahtuu. Kun ei raskaan liikenteen "ammattilaisillekaan" ole saatu järkeä keskittyä vain ajamiseen ilman kännykkää korvalla, niin millä ihmeellä ministeri aikoo tämän uuden ongelmaryhmän hoitaa,ei riitä mikään määrä poliiseja valvomaan näitä törmäilijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina puhutaan, että pienet autot mm, mopoautot on vaarana liikenteessä. Ja mitenkä niin.? En ole koskan kuullut, että lehdessä lukisi....Mopoauto murskasi tiellä rekka-auton, rekka- auto tuhoutui täysin, mopoauto selvisi lommoitta. Kylä se pieni on täysin vaaraton. Kaikki autot pitää muuttaa pieniksi, kuorma-autoja myöten, näin vähäinen tavarakuljetus, sekin ehditään tekemään pienillä kuormureilla. KTS, netista 1930- 1950 luvun pienet kuormurit. Vältymme kaikilta pahoilta kolareiltakin. Ja säästämme valtavat tien kunnossapitomaksutkin, maailma menee soratiemallille, kuten pitääkin. Se on faktaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elä huoli! Netistä löytyy mallikohtaiset ohjeet joilla nopeudenrajoittimet voi kokonaan disabloida tai vaihtoehtoisesti säätää "nopeusrajoituksen" isommaksi. Eiköhän siinä käy niin, että nuoriso ajelee näillä "rajoitetuilla" henkilöautoilla hyvinkin muun liikenteen tahdissa ja jopa vauhdikkaamminkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mopoautoille 60km/h nopeusrajoitukset. Niillä ei saa päästä kovempaa. Henkilöautoille muutos siten, että ne kulkevat kaasu pohjassa 80 km/h. Perusteluina turvallisuus, sekä tien kunnossapitomaksujen säästö. Soratiet takaisin. Saadaan kuntiin ja kaupunkeihin paljon aitoja työpaikkoja. Taloussuhdanne on nykyään jo 1940 luvun luokkaa. Pitää muuttaa suhdanteen mukaiseksi autot ja tiestöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikkaitten perheiden lapsien kotkotuksia, eihän henkilöauton hintaisia mopoautojakaan ole kuin pääasiassa Kauniaisissa ja Pohjanmaan maajussien lapsilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porissa on mopoautoja aika paljon enemmän kuin muualla Suomessa. Tiesitkö että velaksi ostetaan eniten...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopa joo...ja sitten vaan nuoriso kilvan tilaamaan viritysosia niin kuin mopoihin. Vai muka hitaasti kulkevia...hah

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä pomoille sitten keksitään? Mopoja kuitenki on huomattavasti enemmän kuin mopoautoja... ja isompi vaara niissä on. yks keulaan ajo ja sekin tahalleen mopoautoon ja nyt jo tälläsä tehään. Montako mopo onnettomuutta on tapahtunut mikä on johtanut kuolemaan??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mopojen päälle on helppo ajaa isompien kulkupelien. Eli, mikä onkaan vaarallinen tiellä.!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiheuttavat isommilla ajoneuvoilla enemmän riskejä liikenteessä. Ei mitään järkeä! Liikenne alkaa takkuilemaan entistä enemmän kun joudutaan ohittamaan isompia ajoneuvoja. Parempi vaihtoehto olisi ostaa bussikortti tai polkupyörä. Saisivat vahingossa liikuntaa kun joutuisivat pysäkille kävelemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohitat sitten mopoauton tai hitaasti ajavan "oikean" auton, niin joudut tekemään sen vastaantulevien kaistan kautta. Jos ohitettava ajoneuvo on 2m pidempi, niin ei siinä kyllä suurta eroa ohittaessa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja, jos tiellä mennä sököttelee mopoauto, ja takana ajeleva henkilöauto päättää lähteä ohittelemaan tätä mopoautoa, menen tuon romun edelle, mitä se tänne liikenteeseen on tuollaisella vekottimella lähtenyt. Ja ohitus alkaa, ja henkilöauto ajautuu mopoauton kylkeen, sattuu pahasti, hyvin ikävästi. No, kukas on vaarallinen ja kenelle. ? Ajelin itse pienellä vanhalla traktorilla viime syksynä kotiini, kävin sen ostamassa vierikunnasta. Rekka-auto hikoili takanani, hengitti melkein selässäni kiinni, näytin hänelle merkkiä, että ota nyt hyvä mies välimatkaa, muuten käy pienemmälle pahasti. Hän tajusi jättäytyä taaemmas, kohta hän lähti kuin ravihevoinen laukkaan, näytin merkkiä, että mene mene nyt edelle kun noin kiire on. ETTÄ, kuka se on vaarallinen ja kenelle....?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä teiden kunkku luulet olevasi. Enemmän riskejä aiheuttavat tavallasi ajattelevat kuljettajat, jotka näkevät vain muiden aiheuttavan riskejä. Kävele itte vaan, tai pyöräile, jos liikenneturvallisuus huolettaa. Varo ettet liukastu ja muista käyttää kypärää jos omena sattuu putoamaan päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (196)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan eteläosassa sekä tukalaa hellettä maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

329 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ensinnäkään, tämä ei pidä paikkaansa. Ei ole ketään jotka "aina" saa töitä, eikä ketään jotka eivät "koskaan" saa töitä,... Lue lisää...
Väsynyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image