Kotimaa

Keskustan Kaikkonen luopuisi presidentin syn­ty­pe­rä­vaa­ti­muk­ses­ta, kokoomuksen Jokinen pitäisi kiinni

Kotimaa 7.5.2017 14:59
STT, Kaleva

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on valmis harkitsemaan presidentin syntyperävaatimuksen poistamista perustuslaista, kun lakia tarkastellaan seuraavan kerran laajemmin.

–  Ajattelen niin, että ei se oikein 2000-luvun tasa-arvoajattelua vastaa. Se ei kohtele Suomen kansalaisia samalla tavalla, Kaikkonen sanoo STT:lle.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen sen sijaan pitäisi kiinni perustuslain nykyisestä muotoilusta. Hänen mukaansa presidentin tehtävä edellyttää syntyperäisyyttä.

–  Tässähän on ollut myös keskustelua kaksoiskansalaisuudesta. Siinä yhteydessä sanoin, että jos lähtee tavoittelemaan Suomen presidenttiyttä, niin silloin pitäisi luopua toisesta kansalaisuudesta.

"Aikansa elänyt rajoitus"

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen sanoo, että Suomen perustuslakia olisi syytä muuttaa niin, ettei presidentin tarvitsisi olla syntyperäinen Suomen kansalainen.

–  Ymmärrän, että syntyperäisyyden vaatimus valtionpäämieheltä ja ministereiltä oli perusteltu aikoinaan itsenäisyyden alussa, kun oli tarve vakiinnuttaa nuori itsenäisyys ja tasavalta. Mutta mihin tarvitaan syntyperäisyyden vaatimusta presidentiksi valittavalta 2010-luvulla? Ojanen kysyy.

Ojasen mukaan monissa Länsi-Euroopan demokratioissa ei vaadita syntyperäisyyttä, vaan kansalaisuus riittää, vaikka presidentin valtaoikeudet olisivat hyvinkin laajat.

–  Minusta syntyperäisyyden vaatimus tarpeettomasti rajoittaa merkittävää – ja koko ajan kasvavaa – osaa ei-syntyperäisistä Suomen kansalaisista asettumasta ehdolle presidentinvaaleissa. Samalla vaatimus tarpeettomasti rajoittaa äänestäjien valinnanvaraa löytää heille sopiva ehdokas.

Suomessa syntyperäisyyttä edellytettiin aiemmin myös ministereiltä, mutta tämä vaatimus poistettiin viime vuosituhannen lopulla.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen avustaja kertoi STT:lle sähköpostitse, ettei ministeri kommentoi asiaa sunnuntaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Presidentin on aivan ehdottomasti oltava syntyperäinen suomalainen! Tässä näkee, miten näissä kepun ehdotuksissa ei ole päätä eikä häntää!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä sitten kun todella suuressa kansansuosiossa kylpevä suomalais-venäläinen henkilö yllättäisi presidentinvaaleissa ja ilmoittaisi ulkopoliittisen linjan muutoksista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvä juttu kerran kaikkonen on tätä mieltä.
Sitten myös annetaan rikolliselle mahdollisuus osallistua presidenttn vaaleihin ehdokkaaksi.
Muuten ei tuo systeemi vastaa 2000 luvun tasa-arvoajattelua.
Alkaa mennä nämä jutut nyt liian suvaitsevaiseksi ja tasa- arvo pelleilyksi jossa uhataan maan turvallisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näin epävarmoina aikoina on presidentin hyvä olla aivan syntypeäinen suomalainen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

*Kuvitelkaa tähän liuta kirosanoja* Tottakai nyt presidentin pitää olla suomalainen. Se ei ole mikään aikansa elänyt rajoitus.

Ilmeisesti tällä pohjustetaan sitä että EU määrää pian suomen presidentiksi jonkun sattumanvaraisen uusaatelisen. Maaorjuutta kohtihan tässä mennään, olemmehan ensimmäinen sukupolvi joka on köyhempi kuin vanhempamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Kyllä, juuri näin. Eli aloittaja on hyvä, ja miettii uudestaan ketkä täällä näitä taloustalkoita todella tekeekään. + pä... Lue lisää...
Taloudellisesti riip...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image