Kotimaa

Kaksiosainen kapseli, ben­to­niit­ti­sa­vea ja yli 400 metriä kalliota päällä – katso kuvagalleria ydinjätteen lop­pusi­joi­tus­luo­las­ta

Ensimmäiset polttoainesauvat viedään Olkiluodon kallion uumeniin vuonna 2024 ja se on määrä sulkea 2100-luvulla. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 7.1.2018 8:45
Daniel Wallenius

Fennovoiman Pyhäjoelle kaavaileman ydinvoimalan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikka on yhä auki. Yhtiö selvittää loppusijoitusta Pyhäjoella ja Eurajoen Olkiluodossa, eikä sulje pois sitäkään, että ydinjätteet sijoitettaisiin parhaillaan Olkiluotoon louhittavaan loppusijoitusluola Onkaloon.

Onkalosta tulee maailman ensimmäinen ydinjätteen loppusijoitustila, johon sijoitetaan Olkiluodon kolmen ja Loviisan kahden ydinreaktorin käytetty polttoaine. Ensimmäiset polttoainesauvat viedään Olkiluodon kallion uumeniin vuonna 2024 ja se on määrä sulkea 2100-luvulla.

Fennovoiman jätteen loppusijoitus alkaa vasta 2090-luvulla ja paikan valinta on ajankohtainen 2040-luvulla.

Se kuitenkin lienee varmaa, että loppusijoitus tapahtuu samalla tavalla kuin Onkalossa. Suomessa ja Ruotsissa kehitetyssä loppusijoituskonseptissa polttoaineen radioaktiiviset aineet eristetään useiden suojarakenteiden sisälle.

Polttoainesauvat pakataan kupari-valurauta-kapseleihin, jotka vuorataan bentoniittisavella ja sijoitetaan yli 400 metrin syvyyteen louhitun tunnelin lattiaan porattuihin reikiin.

Lopuksi tunnelit täytetään ja suljetaan.

Katso lisää kuvia ydinjätteen loppusijoitukseen rakennettavasta luolasta tästä.

Lue lisää 06.01.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Alitettavasti tämä tekniikka on Uppsalan yliopistossa jo viime vuosikymmenellä todettu huonoksi. Kuparikuori ei kestä, vaan siihen tulee korroosiota ja se vähitellen hajoaa, jopa nopeammin kuin teoriassa voisi luulla. Eivät Posivalla pysty vastaamaan näihin tutkimusväitteisiin, vaan edelleen koittavat tutkia parempaa vaihtoehtoa mitä ei ole. Kokoajan ajatellaan, että kyllä me ihmiset keksitään, nythän on jo 2018. Valitettavan väärässä ollaan... ydinvoimaa tutkineena voin sanoa, että markkinavoimat, tai Pyhäjoen tapauksessa Poliittiset. Enäjävoimat jylläävät. FENNOVOIMA ei kannata, yritykset jääneet pois, maksajiksi jäävät yhä köyhtyvät kunnat ei veronmaksajat. Uusien tutkimusten valossa energian hinta romahtaa, akkuteknologia , aurinko ja tuulivoima kehittyy ja vesimoima riittää säätövoimaksi. 50e megawattitunnilta tulee viemään kunnat konkurssiin. Idiotismia valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen joka väittää itseään fiksuksi, tutustuu siihen mitä ydinvoima oikeasti on, mitä se tekee, mitä se ei tee ja miten se saastuttaa. Nykyteknologian tasolla se on ehdottomasti kustannustehokkain ja ympäristöystävällisin ratkaisu maapallon energiantuotantoon.
Turha hehkuttaa niitä tuulivoimaloita ja aurinkopaneeleita kun niiden vaatima tila on paljon paljon suurempi jos niillä halutaan tuottaa saman verran sähköä. Puhumattakaan siitä, kuinka niitä rakennettaessa joutsenet lentävät tarkoitusperäisesti aina pyöriviin lapohin ja yhden aurinkopaneelin alla on vähintään kymmenen liito-oravan ja citysammakon pesä.
Jos ei miellytä, tehkää Pentti Linkolat ja muuttakaa jonnekkin järvenrantaan kalastelijoiksi. Ei kiinnosta teidän itkuvirret ja maailmanpelastamiset jos ei faktat kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olis helpompi pussittaa voimayhtiön omistajat ja pomo henkilöt tarkka kuvaus oireista lappuun päälle ja että ei saa avata kuin 10000 vuoden päästä myös kunnan hallitus johonkin kelmuun ettei enään jatka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei käytettyä ydinpolttoainetta voi sijoittaa tavalliseen kaivokseen, kallion pitää olla ehjää eikä siinä saa olla tunneleita sinne tänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi kun vihervassareita tympii. Kuitenkin mielellään käyttävät sähköä. Pitäisikö se tuottaa kivihiilellä ja muilla fossiilisilla polttoaineilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei tympi ollenkaan. Mistä sinä meidän tympimiset tiedät. Eihän tuo mitään hyvää ole, mutta menköön. Kohta teitä porvareita tympii, kun pistetään Suomi seisomaan kaikkien aktiivimalleinen,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaako viherv ymmärtää sähköstä mitään. Eihän sellainen voi tympiä, mistä ei mitään ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä voi. Yleensä ne vihreät joiden kanssa olen jutellut ovat hyvin perehtyneitä sähköntuotantomuotoihin.

Se vanha kunnon hörötys "vihreät luulee että sähkö tulee töpselistä" on lapsellinen heitto nykypäivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän suomi siitä pysähdy jos aktiivi mallin vastustajat, eli työttömät menevät lakkoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muissa maissa ei ole tällaista suunnitelmaa varastoida jäte pysyvästi. Nyt jo tätä jätettä kierrätetään ja käytetään uudestaan polttoaineena. Eli ei tätä suomen jätettä kovin kauan tuolla luolassa pidetä vaan se tullaan tekniikan kehittyessä käyttämään ja kierrättämään uudestaan polttoaineeksi. Tämä kierrätys löytyy ihan googlaamalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo mutta kun suomessa mentiin tyhmyyksissään säätämään laki että käytettyä ydinpolttoainetta ei saa enää viedä maasta pois. Eikä sitä saa myöskään tuoda suomeen. Ja jälleenkäsittelylaitosta ei kannata rakentaa pelkästään suomen vähäisten ydinpolttoaineden käsittelyyn, joten ainoa mahdollisuus on sitten säilöä se kallioon.

Tai sitten toivotaan järkevämpää eduskuntaa, mutta todennäköisesti kaikki on jo haudattu ennenkuin se ihme tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

suunnitellaan ja rakennetaan meren lähelle. Meri kun saattaa nousta ja täyttää luolan.

Entä seuraavan jääkauden huomioiminen? Sen jälkeen loppusijoituspaikoilla on säteilyongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se luola täytetään muutenkin sen jälkeen kun loppusijoittaminen on saatettu loppuun. Ja seuraava jääkausi, noh, jos jääkausi hioo liki puoli kilometriä kalliota pois niin ehkä sitten. Toki se seuraava jääkausi on sen verran pitkässä kuusessa että silloin käytetyn ydinpolttoaineen radioaktiivisuus on laskenut alle luonnonuraanin aktiivisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heheh, 100 metriä kallion syvyyksissä on jo kirkkaasti nykyisen merenpinnan alapuolella. Taitaapi olla itämeren pohjankin alapuolella, ainakin siinä rannikolla.

Ei taida Suomesta sellaista paikkaa löytää jossa saat 100 metriä kalliota varaston päälle, ja samalla olet yhä edelleen ylempänä kuin lähimmän vesistön pinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kaksiosainen kapseli, ben­to­niit­ti­sa­vea ja yli 400 metriä kalliota päällä"

Miksi moiset turvatoimenpiteet, jos ydinvoima - kuten väitetään - on niin turvallista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähinnä siksi, että myös ne, jotka hyperventiloivat aina kun mainitaan joku sanoista säteily, ydinvoima tai uraani, voisivat tuntea olonsa turvalliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nono, eipäs nyt innostuta, Kyllä se on karsea päivä, johon heräämme taas, kun ydinvoimala posahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

342 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image