Kotimaa

Mainos

Asianajaja varoittaa: Tie­dus­te­lu­la­ki voi tehdä tuomareista poliisin ja Puo­lus­tus­voi­mien ku­mi­lei­ma­si­mia

Kotimaa 15.12.2017 18:27
STT

Tiedustelulaki uhkaa tehdä tuomareista kumileimasimia, jotka hyväksyvät myös suojelupoliisin ja Puolustusvoimien kyseenalaiset tiedustelulupapyynnöt, varoittaa asianajaja Markku Fredman, joka on laatinut lausunnon tiedustelutoiminnan valvonnasta.

Hallituksen esitys uusista tiedustelulaeista laajentaisi suojelupoliisin ja Puolustusvoimien toimivaltuuksia muun muassa verkkotiedustelussa, mutta pakkokeinoihin tarvittaisiin lupia tuomioistuimelta.

Tuomareilla ei Fredmanin mukaan kuitenkaan ole tosiasiallisia kykyjä arvioida luvan perusteita. Tuomarit myöntävät luvan poliisille, jos hakemus vain on muodollisesti kunnossa, ennustaa Fredman.

–  Jos hakemuksessa sanotaan, että on havaittu huolestuttavaa viestiliikennettä johonkin laitokseen, ei se tuomari rupea perehtymään, että pitääkö se paikkansa. Hän ajattelee, että jos näin on, niin lupa pitää myöntää.

Fredman perustaa arvionsa siihen, että jo nykyisin tuomioistuimet hyväksyvät liki poikkeuksetta esimerkiksi poliisin telekuuntelulupapyynnöt. Siinä missä huumerikoksissa tuomari tuntee aihepiirin, tiedustelussa ei, minkä vuoksi tuomari luottaa helposti poliisin arvioon. Se taas on ongelma ihmisten oikeusturvan kannalta, Fredman sanoo.

–  Toivon, että hallituksen esityksessä tunnustettaisiin, että tuomioistuinkontrolli ei tässä asiassa estä kepeillä, jopa väärillä perusteilla myönnettyjä tiedustelutoimenpiteitä.

Fredmanin kannanotosta kertoi ensin Advokaatti.

Tuomariliitto: Ongelma on

Myös Tuomariliiton puheenjohtaja Kimmo Vanne on huolissaan tuomareiden roolista uudessa tiedustelulaissa.

–  Tiedusteluasiat poikkeavat tavanomaisista rikosepäilyihin perustuvista pakkokeinoasioista, joiden käsittelystä tuomareilla on pitkät kokemukset. Varmasti on niin, että tuomarit joutuvat tilanteeseen, jossa he ovat enemmän luvan hakijan antamien tietojen varassa, ja se on ilman muuta jonkinasteinen ongelma.

Käytännössä luvat myöntäisi Helsingin käräjäoikeus. Vanne uskoo, että lupapyyntöjä tulee olemaan vähän ja myös tuomareiden koulutus auttaisi uudessa tilanteessa.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Asianajaja varoittaa...
Nojaa, vastuu siirtyy saman tien.
Porukka joka tekee laskut silmät kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeksi sanottuna: asianajajien työt vähenevät ja palkkapussi kevenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja jos. ns. hyvää veljeä ollaan tuomitsemassa kumileimasin heilahtaa veljen parhaaksi.
anteeksi vain mutta totta tämä..ja todisteita on riittämiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä oli vedetty vähän mutkia suoraksi. Kysymys on siis Suojelupoliisille tulevista oikeuksista ei poliisille, vaikka jutussa näin väitettiin. Suojelupoliisi ei ole osa poliisia. Kannattaa korjata tämä pieni lapsus. Hyvät viikonloput iltavuorolaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

182
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
121
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
52
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
47
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
39
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
37
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
35
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image