Pääkirjoitukset

Home uhkaa toi­meen­tu­loa­kin

Pääkirjoitukset 12.1.2015 0:00
Pääkirjoitus

Jos työntekijä ei kykene työhön työpaikan sisäilmaongelman vuoksi, hänellä pitää olla oikeus siirtyä puhtaisiin tiloihin. Ellei se onnistu, ainakin toimeentulo on turvattava.

Rakennusten sisäilmaongelmat on pitkään tiedostettu suureksi kansantaloudelliseksi riesaksi. Myös niiden terveyshaitat tunnetaan, vaikka syyseuraussuhteita ei kaikissa tapauksissa kyetä aukottomasti todistamaan.

Osa sisäilmaongelmien vuoksi työkykynsä menettäneistä on pudonnut toimeentuloloukkuun. Tämä koskee varsinkin henkilöitä, jotka oireilevat työssä, mutta eivät työpaikan ulkopuolella. Puhutaankin työpaikkakyvyttömistä erotuksena täysin työkyvyttömistä (Kaleva 7.1.2015).

Työpaikkakyvytön saattaa jäädä kokonaan ilman korvauksia menettämistään ansioista. Tämä on selvä epäkohta. Jos työntekijälle ei kyetä osoittamaan puhtaita työtiloja eikä etätyö tule kysymykseen, tulee vähintäänkin varmistaa toimeentulo.

Sekä Kelan että eläkevakuutusyhtiöiden tämänhetkisen tulkinnan mukaan työpaikkakyvytön ei ole työkyvytön. Asiallisesti tulkinta on oikea, koska tällainen henkilö kykenee tekemään samaa työtä toisissa olosuhteissa. Tähän vedoten työntekijältä evätään sairauspäiväraha ja työkyvyttömyyseläke. Se puolestaan ei ole oikein.

Työpaikkakyvytön jää toimeentulossa niin sanotuksi väliinputoajaksi. Koska hän ei kykene tekemään työtä työnantajan hänelle osoittamassa paikassa, hän ei tietenkään saa palkkaa. Ja koska työpaikkakyvyttömyyttä ei lueta työkyvyttömyydeksi, sairastunut työntekijä jää ilman normaalisti työkyvyttömyyden ajalta annettavaa sosiaaliturvaa.

Epäkohta on ilmeinen. Työpaikan sisäilman vuoksi sairastunut ei ole itse syyllinen siihen, ettei hän voi työskennellä tällaisissa tiloissa. Niiden, joita sisäilman epäpuhtaudet eivät kiusaa, on vaikea ymmärtää, että samoissa tiloissa työskentelevistä yhdet sairastuvat mutta toiset eivät.

Yleisimpiä epäpuhtaan sisäilman aiheuttamia terveysongelmia ovat hengitystievaikeudet. Tupakointi on kuvaava esimerkki siitä, miten ihmiset reagoivat eri tavalla ärsykkeisiin. Jotkut pystyvät polttamaan koko ikänsä vailla suurempia terveysvaikutuksia kun taas useimmille tupakka aiheuttaa ainakin hengitystieoireita.

Lähtökohtana tulee olla, että työpaikkojen ja julkisten tilojen sisätilaongelmiin puututaan ja epäkohdat korjataan. Jos työtä ei kykene tekemään yhdessä paikassa, pitää osoittaa toinen työtila aina kun se on mahdollista. Ongelma on kuitenkin niin laaja, ettei ole realistista odottaa tilanteen muuttuvan merkittävästi paremmaksi lähitulevaisuudessa.

Koko ajan paljastuu uusia sisäilmaongelmatapauksia. Vaikka suomalaista rakentamista kuinka pidetään laadukkaana, edelleen tehdään karkeita virheitä, joiden seuraukset ilmenevät vasta vuosien kuluttua.
Tärkeintä on puuttua home- ja kosteusvaurioiden syihin, jotta kielteinen kehitys saadaan poikki. Tämä tarkoittaa rakentamisen laadun kohentamista ja parempaa huolenpitoa rakennuksista.

Korvausjärjestelmää on puolestaan kehitettävä niin, ettei kukaan jää väliinputoajaksi sisäilmaongelmien vuoksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Sillähän siitä sisäilmaongelmasta pääsee kun siirtyy työskentelemään ulkoilmaan,vai tuleeko sitten vastaan ulkoilmaongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihinkähän ulkotöihin kelpaa 45+ naispuolinen sosionomi, opettaja, sihteeri..? Miten keski-ikäisen koulutuskulut kustannetaan tai kuka kustantaa, kun eläkelaitoksetkin katsovat, ettei pääsääntöisesti yli 45 vuotiasta, jo usean ammatti- ja korkeakoulututkinnon omaavaa ihmistä kannata uudelleenkouluttaa.

Homeinen sisäilma aiheuttanut vaikean astman, haju- ja pesuaineyliherkkyyden, sekä kemikaaliyliherkkyyden. Miten elää, miten hoitaa päivittäisasionnit kun hengitys tukkeutuu, jos altistuu tupakansavulle, pakokaasuille, ihmisten pyykkiaineille haiseville vaatteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sairastat astmaa antamasi ohje ei toimi. Kylmä ilma ja viima pahentavat astman oireita ja hengenahdistusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattaa tulla vastaan myös ulkoilmaongelma mikäli astma on päässyt homeen takia jo niin pahaksi, että ulkohomeetkin aiheuttavat kohtauksen. Kylmä ilma on myös eräs astmakohtauksia laukaiseva tekijä.
Ne joille ulkotyö sairastumisesta huolimatta sopii, ottaisivat sen varmasti mielellään vastaan edes jonkinlaista elantoa ansaitakseen. Aiempi koulutus ja osaaminen eivät vain välttämättä kohtaa.
Irvailu kroonisesti sairastuneiden ihmisten kustannuksella ei ole hyvää käytöstä vaan osoittaa irvalijan täydellistä empatiakyvyttömyyttä ja sivistymättömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllättävän suuri osa sisäilmaongelmista ei johdu homeesta, tai kosteusvaurioista. Yksi suurimpia tekijöitä on väärin suunniteltu ja/tai säädetty ilmanvaihto. Pahimmillaan tämä voi johtaa pölypussi-ilmiöön, jossa rakennus toimii kuin suuri pölynimuri. Tähän ovat yleensä syynä väärin sijoitetut tuloilman ottoaukot, riittämätön tuloilman suodatus ja virheellinen ilman kierto tiloissa.

Ilmanvaihdon virheiden mittaaminen, kartoittaminen ja korjaaminen on yleensä helpoin ja edullisin keino päästä eroon sisäilmaongelmista. Usein riittää tuloilman suodatuksen tehostaminen, sekä virtausten ja paine-erojen säätö. Eteen on tullut myös tapauksia, joissa tulo- ja poistoilman kanavat on sijoitettu katolla lähes vierekkäin, eikä järjestelmässä ole kunnollista suodatusta. Ilmanvaihto toimii siis hiukkasrikastamona. Tällaisen rakennuksen tunnistaa kesäisin kaikkialle kertyvästä siitepölystä, joka saattaa pahimmillaan muuttaa kaiken neonkeltaiseksi. Tulee takuulla oireita, vaikkei allergikko olisikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö niitä työpaikkatiloja, kerrostaloja, kouluja jne. vois lopettaa tekemästä siellä vesisateessa!!!
Tekniikka kyllä on olemassa vuorenvarmasti. Olen itse rakentanut sillä tekniikalla yli sata isoa rakennusta,
kouluja, päiväkoteja,tuotantotiloja, seurakuntakeskuksia jne, viimeisten viidentoista vuoden aikana! Eikä
yhtään puhelua ole tullut että yhdessäkään kohteessa olis minkäälaisia sisäilma-ongelmia!!! Olen ihan mielen-
kiinnosta käynyt haastattelemassa esim. Vantaan kaupungille tehtyjen koulujen opettajia ja henkilökuntaa, mikä
on sisäilmatilanne. Ja kaikki on sanoneet ettei pienempiäkään ongemia ole ollut, vaikka on toimittu jo toista-
kymmentä vuotta! Rakennukset on tehty täysin valmiiksi tehtaalla, kuljetettu suurina elementteinä laveteilla
paikoilleen! Ei se senkummempaa ole! Pitäs tämmönen ihmisten (esim. koululaisten ) hengellä leikkiminen jo
loppua, kun kaikki tietää mistä on kyse!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olen aina ihmetellyt, kun rakentajat lähtee kuukaudeksi lomalle vuoden parhaana rakennusaikana. ei päätä, eikä häntää. tai tehtävä teltta päälle. sekin tulis halvemmaksi, kuin vuoden kahden päästä tulevat erinäköiset homeongelmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Karjalassa, Koillismaalla, Kainuussa ja Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

155 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

"Aamulehti vastasi tutkija Kimmo Kiljusen mielipidekirjoitukseen Työeläkevakuuttajien antamalla tiedolla. Jutun tiiviste... Lue lisää...
Mikä on eläkevelka?

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image