Mielipiteet

Mainos
Lukijalta

Museoiden kokoelmat kuuluvat alueille ja niiden pitää olla saa­vu­tet­ta­vis­sa

Mielipiteet 10.1.2018 7:00
Juhani Kostet

Oulussa on herännyt vilkas keskustelu Pohjois-Pohjanmaan museon ja Kierikkikeskuksen tulevaisuudesta. Keskusteluun on noussut myös museon kokoelmien siirtäminen säilytettäväksi Museoviraston kokoelma- ja konservointikeskukseen Vantaalle. Viimeksi asiaa kommentoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja (Kaleva 9.1./Lukijalta).

Päättäjillä näyttää olevan yleinen käsitys passiivisista museokokoelmista eli siitä, että museoissa kerätään kokoelmia vain säilytettäväksi. Näinhän ei tietenkään ole. Kokoelmien tulee olla aktiivisessa käytössä perusnäyttelyissä, joiden pitäisi uusiutua tasaisin väliajoin ja vaihtuvissa näyttelyissä, joilla kerrotaan alueen asukkaille ja matkailijoille menneisyydestä aineellisen kulttuuriperinnön avulla.

Kokoelmat ovat paikallisen ja alueellisen identiteetin näkökulmasta tärkeitä. Ne tukevat väestön alueellisen identiteetin ymmärtämistä ja kehittymistä. Siksi kokoelmien pitää olla saavutettavissa.

Oulussa on vireä yliopisto, jonka kulttuurien tutkimus (arkeologia, kulttuuriantropologia ja historia) on kansallisesti ja kansainvälisesti korkeatasoista. Tutkimus tarvitsee myös aineellisen kulttuurin kokoelmia eli esineistöä.

Oulun suunnitelmat kokoelmien siirtämisestä Vantaalle. Museoiden kokoelmien siirto ja eläinmuseon jonkinasteinen .alasajo. estävät oman kulttuuriperinnön esittämisen ja tutkimuksen.

Kun Museoviraston kokoelma- ja konservointikeskus toteutui, ajatus oli sijoittaa sinne Museoviraston omat kokoelmat useista eri säilytystiloista. Tarkoitus ei ole koskaan ollut sijoittaa Vantaalle koko maan kokoelmia, vaan keskittyä omiin ja valtion muiden museoiden kokoelmiin sekä mahdollisuuksien mukaan muiden lähialueilla toimivien, valtion rahoittamien museoiden kokoelmien säilyttämiseen. Koko maan museokokoelmien sijoittaminen samaan paikka ei ole edes taloudellisesti ja teknisesti mahdollista.

"Kokoelmat ovat paikallisen ja alueellisen identiteetin näkökulmasta tärkeitä."

Museoviraston tehtävä on maan museotoiminnan kehittäminen. Vantaan kokoelma- ja konservointikeskuksen yksi tavoite on olla esikuva alueellisille kokoelma- ja konservointikeskuksille.

Oulun tapahtumat osoittavat selvästi, että sellaisille olisi suuri tarve. Kun Oulu tähtää Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026, voisi odottaa, että kaupunki keskittyisi kaikin keinoin museoittensa kehittämiseen ja Pohjois-Suomen arvokkaiden kokoelmien asianmukaisen säilyttämisen turvaamiseen. Viestit museorakennusten myynnistä ja kokoelmien .heittämisestä. saavuttamattomiin antaa aivan päinvastaisen kuvan kaupungin tavoitteista.

Juhani Kostet

pääjohtaja

Museovirasto

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Onkohan päättäjät ylittäneet valtuutensa? Vähemmästäkin on voinut saada lähtöpassit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kh:n puheenjohtaja Oikariselle kulttuuria edustavat torihotelli ja rantarakentaminen. Noillako eväillä Oulusta tulisi tehdä kulttuuripääkaupunki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että museoviraston pääjohtaja kirjoittaa tosiasiat museotoiminnan tehtävistä ja velvollisuuksista, Miten puutteellisilla ja omalaatuisilla tiedoilla oululaiset päättäjät ovat yrittäneet toimia, yrittämällä myydä ja hävittää muualle maakunnan kulttuuriperintöä. Kaupungin hallituksen puheenjohtajan kuten muidenkin päättäjien pitäisi perustaa ehdotuksensa ja suunnitelmansa faktoihin ja kehittää kaupunkia monipuoliseksi ja virkeäksi kulttuurikaupungiksi eikä näivettää ja hävittää historiallista perintöämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt viimein on valtakunnan kultturivastaavilla virkamiehillä mahdollisuus ottaa ohjat käsiin ja toimia kuten Kittilässä= erottaa taitamattomat virkamiehet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

surullista millaisia virkamiehiä meillä Oulussa on, kun ei edes tämä asia ollut tiedossa ennen näitä oikeutetusti kohuttuja ehdotuksia päästettiin julkisuuteen. Hyvä, että osaamattomuus tuli esille kun kun yt:t kuntaliitossuoja loppui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on Oululle häpiä aijjaa museot alas. Että vielä kulttuurikaupungiksi. Miten koululaiset, käyvätkö luokat nykyjään museoissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti museoiden johtajat Oulussa lukevat kirjoituksen. Jos vaikka perusfaktat ovat aiemmin olleet epäselvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"museoiden johtajat" ... eikö tämä teksti ole suunnattu kaupungin ja yliopiston päättäjille, joilla selvästi on suuria aukkoja sivistyksessä tämän asian suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuripa niin. Tämä alakaa näyttään siltä ,että Oulussa päättäjät ja virkaporras on niin vauhtisokeuden huumassa, jotta pakko karsia kaikki mitä liitoskunnista saadaan irti, jos ei muuten niin lakia rikkomalla ja kieroudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

77
Nuorten tupakointi vähentynyt, kannabiksen käyttö suomalaisten keskuudessa yleistynyt
76
Kerro meille: Mikä tärkeä tuote on kadonnut ruokakaupan hyllyltä? Mitä kaipaat sinne takaisin?
61
Jyväskylän yliopisto aloittaa esiselvityksen presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren gradusta - tutkii plagiointiväitteet
57
Oulu haluaa kaupunkilaisilta kehittämisideoita Ou jees! -kampanjalla –  "Sykkivä keskusta ja kyllä kylillä kelpaa"
45
Linnanmaan yhteiskampus etenee, alueelle kehitetään yritysaluetta - havainnekuviin piirretty myös raitiovaunurata
39
Suomi haluaa tehostaa ilmatorjuntaa yli 10 kilometrin korkeudessa - tarjouspyyntöjä uusista ohjuksista valmistellaan
35
Rinnettä alas jopa 80 kilometriä tunnissa – Kempeleen Köykkyriin Suomen neljäs alamäkiluistelurata

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Merja Kyllönen ylivoimainen !

Näistä presidettiehdokkaista harvoja joka keskittyi omaan sanomaansa eikä keskittynyt louskuttamaan muiden virheitä! Ehk... Lue lisää...
Nuusa

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.1.

Naapurit

18.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image