Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Ze­lens­kyi penää pää­tök­siä pans­sa­ri­vau­nu­kes­kus­te­luis­sa – CNN: Yh­dys­val­lat luo­vut­ta­mas­sa 30 Ab­ram­sia Saksan Leo­par­dien rin­nal­le

Mediatietojen mukaan Saksan ja Yhdysvaltojen odotetaan ilmoittavan tankkien antamisesta Ukrainalle keskiviikkona.

Saksan on kehottanut kaikkia Leopard-tankkeja käyttäviä Saksan kumppanimaita kouluttamaan ukrainalaisia niiden käyttöön.
Saksan on kehottanut kaikkia Leopard-tankkeja käyttäviä Saksan kumppanimaita kouluttamaan ukrainalaisia niiden käyttöön.
Kuva: VALDA KALNINA

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi haluaa keskustelun panssarivaunutoimituksista päättyvän päätöksiin. Zelenskyi sanoi tiistai-illan lausunnossa, että liittolaisilla on panssarivaunuja se määrä, jota Ukraina on toivonut vahvistaakseen joukkojaan Venäjän hyökkäystä vastaan.

Saksalaismediat uutisoivat tiistaina, että Saksa on päättänyt toimittaa Ukrainaan Leopard-taistelupanssarivaunuja. Lisäksi hallitus on päättänyt hyväksyä Saksan liittolaisilleen myymien Leopardien toimittamisen Ukrainalle. Asiasta oltaisiin kertomassa Ukrainalle keskiviikkona.

Lisäksi Yhdysvallat suunnittelee lähettävänsä Ukrainaan noin 30 kappaletta moderneja Abrams-taistelupanssarivaunujaan, kertoo uutiskanava CNN. Kahden virkamieslähteen mukaan asia oltaisiin julkistamassa jo tällä viikolla.

Haavisto CNN:lle: "Erittäin hyvä uutinen"

Abramsien mukana ukrainalaiset olisivat saamassa käyttöönsä muutaman panssarivaunujen tukiajoneuvon, joita käytetään tankkien huoltotöissä kentällä. CNN:n mukaan Abramsien toimitusaikataulu on toistaiseksi epäselvä. Sotilaiden kouluttamisessa niiden käyttöön kuluu tavallisesti useita kuukausia.

Tiistaina Saksan hallituksen julkisuuteen antamien lausuntojen mukaan lopullista päätöstä tankeista ei ollut vielä tehty, mutta sen kerrottiin syntyvän "hyvin pian". Myöskään Valkoinen talo ei ole kommentoinut mediatietoja.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi CNN:lle antamassaan haastattelussa ennakkotietoja tankkien toimituksista.

– Tietysti jos Leopard 2 liikkuu ja Abrams liikkuu Yhdysvaltain puolella, niin Ukraina saa aseet, joita se tarvitsee alueidensa puolustamiseen. Se on erittäin hyvä uutinen, Haavisto kommentoi.

Saksa kannustaa kouluttamaan ukrainalaisia Leopardin käyttöön

Saksan uusi puolustusministeri Boris Pistorius sanoi tiistaina totuuden hetken olevan lähellä ja kertoi kehottaneensa kaikkia Leopard-tankkeja käyttäviä Saksan kumppanimaita kouluttamaan ukrainalaisia niiden käyttöön.

Tankkitoimitusten puolesta on puhunut erityisesti Puola, joka on kertonut olevansa valmis toimittamaan 14 Leopard-vaunua Ukrainalle, kun Saksa antaa lupansa.

Venäjällä Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on sanonut, että taistelupanssarivaunujen toimitukset Ukrainaan jättävät "pitkäaikaisen jäljen" Saksan ja Venäjän välisiin suhteisiin.