Kuvagalleria: Ter­wa­hölk­kä ja -ma­ra­ton juos­tiin jälleen Oulussa

Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Yli­opis­to­ti­laus

Keväällä 2020 Helsingin Sanomat uutisoi Oulun yliopiston muuttosuunnitelmasta, josta hämmästyneenä ulkomaalaissyntyinen, Suomessa työuransa tehnyt ja täällä edelleen asuva tutkija otti yhteyttä allekirjoittaneeseen tiedustellen ”mitä siellä Oulussa oikein tapahtuu?”. Hän kertoi käyneensä Linnanmaan kampuksella ja pitäneensä sitä hienona kokonaisuutena.

Yliopiston muuttosuunnitelman perusteluiksi on esitetty kyseenalaistettuja laskelmia sekä liuta toiveita ja oletuksia. Väite ”Linnanmaa on kaukana keskustasta” ontuu, kun tiedetään, etteivät useat huippuyliopistot sijaitse kaupunkikeskustoissa. Ranking-listoilla korkealla pysyvä University of British Columbia (UBC) on erillisenä laajana kampuksena niemen kärjessä, kauempana citystä kuin Linnanmaa keskustasta.


Hajasijoitetussa yliopistossa liikkuminen ennen Linnanmaan rakentamista oli vaivalloista ja aikaa vievää: Kontinkankaan parakeista keskustaan useisiin eri paikkoihin ja lopulta Linnanmaan kampukselle.

Linnanmaan houkuttelevuutta opiskelumiljöönä voi kehittää hyödyntämällä Linnanmaan sisäpihaa mm. opiskelijoiden ajanvietto- ja tutustumispaikkana – tai kielikouluttamisessa UBC:n tapaan.

Tiedeyliopiston houkuttelevuus opiskelua suunnittelevalle on opintosisällöt. Tulosta tekevät tutkijat, joiden intohimona on etsiä ja löytää vastauksia kysymyksiin. Tutkimuksen mahdollistavat laitteistot, tutkijayhteisön ilmapiiri tiedonjakamisineen ja muut aineettomat fasiliteetit, henkilökohtaista toimeentuloturvaa unohtamatta – rakennukset eivät tulosta tee.


Yliopiston muuttosuunnitelma näyttää kaiken kaikkiaan samalta kuin tupakka- tai lääketeollisuuden salainen tilaustutkimus: toimeksiantaja (todellinen hyötyjä eli rakennusalan yritykset) sanelee, millainen lopputulos halutaan (päätös ylipiston siirrosta/rakentamisesta), ja tutkimuksen suorittajan (yliopiston hallitus) on keksittävä menetelmät (perustelut siirrolle), joilla toimeksiantajalle saadaan muodostetuksi määritelty tulos.


Eila Kolehmainen,

Oulu