Päätoimittajan kolumni: Maailma muut­tuu, mutta median tehtävä on kirkas

Kaupat: Ou­lu­lai­nen ruo­ka­kaup­pa on herk­ku­ja pur­sua­va näh­tä­vyys, jota tullaan ih­met­te­le­mään kauem­paa­kin

Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Yle: Po­lii­si­tut­kin­noil­la ja ri­kos­epäi­lyil­lä karu seuraus – yk­si­kään thai­maa­lai­nen ei ole jät­tä­nyt vii­su­mi­ano­mus­ta mar­jan­poi­min­taa varten

Thaipoimija Bunliang Wongwat poimi marjoja Rovaniemen lähistöllä kesällä 2022. Tänä vuonna yksikään thaipoimija ei ole vielä jättänyt viisumihakemusta Suomeen.
Thaipoimija Bunliang Wongwat poimi marjoja Rovaniemen lähistöllä kesällä 2022. Tänä vuonna yksikään thaipoimija ei ole vielä jättänyt viisumihakemusta Suomeen.
Kuva: Iiro Kerkelä

Kesäkuun ensimmäiseen päivään mennessä yksikään thaipoimija ei ole vielä jättänyt viisumianomusta marjanpoimintaa varten, kertoo Yle.

Viime vuonna Suomeen tuli lähes 4000 thaipoimijaa. Suomalaisista mustikoista, puolukoista ja muista metsämarjoista 90 prosenttia on ollut ulkomaisten poimijoiden keräämiä, joista thaimaalaisten osuus on ollut ylivoimaisesti suurin.

Ylelle asiaa kommentoineen Ulkoministeriön maahantuloyksikön päällikön sijaisen Katja Luopajärven mukaan alaa ravistelleet vakavat rikossyytteet ja ihmiskauppaepäilyt ovat kuitenkin muuttaneet maahantulon käytäntöjä täksi kesäksi.

Aiemmin Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) neuvottelu tarvittavasta poimijamäärästä Thaimaan viranomaisten kanssa, jonka jälkeen viranomaiset sopivat keskenään, kuinka paljon Thaimaa myöntää exit-viisumeja ja kuinka paljon Suomi maahantuloviisumeita.

Tänä kesänä TEM ei enää neuvottele Thaimaan viranomaisten kanssa, vaan yritykset hoitavat itse yhteydet Thaimaan viranomaisiin. Poimijat tarvitsevat Suomelta Schengenviisumin ja kotimaastaan niin sanotun exit-viisumin.

Lisäksi poimijoilta vaaditaan Schengenviisumin edellyttämä varallisuusvaatimus, joka on noin 30 euroa päivässä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.