Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Vuo­ta­vien Nord Stream -kaa­su­put­kien lä­hei­syy­teen on ai­koi­naan upo­tet­tu ke­mial­li­sia aseita – putkien vau­rioi­ta pääs­tään tut­ki­maan mah­dol­li­ses­ti huo­men­na

Suomen ympäristökeskuksen mukaan vuotojen vaikutus kemiallisiin aseisiin on todennäköisesti pieni.

Helsinki
Kuva näyttää vuotokohdan Nord Stream 1 -putkessa.
Kuva näyttää vuotokohdan Nord Stream 1 -putkessa.
Kuva: SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT

Itämerellä Nord Stream -kaasuputkien vuotokohta sijaitsee alueella, jonne on aikoinaan upotettu kemiallisia aseita, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke) tiedotteessaan.

Syken mukaan Bornholmin allas on tärkein yksittäinen kemiallisten aseiden upotusalue Itämeressä. Kaasuputkien ensimmäinen vuoto havaittiin maanantaina Bornholmin saaren kaakkoispuolella. Sittemmin putkissa on havaittu yhteensä neljä vuotokohtaa.

Syken mukaan kaasuvuotojen vaikutus kemiallisiin aseisiin on kuitenkin todennäköisesti pieni, koska upotetut aseet sijaitsevat useiden kilometrien päässä vuotopaikoista.

Syke lisää, että vaikutuksiin liittyy kuitenkin epävarmuutta. Keskus kertoo jatkavansa asian selvittämistä yhdessä Helsingin yliopiston kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin kanssa.

Tutkimusryhmä vuotoalueelle huomenna

Kaasuputkien vaurioita Itämerellä päästään tutkimaan todennäköisesti huomenna. Asiasta kertoi Iltalehden mukaan Tanskan ulkoministeriön valtiosihteeri Jesper Möller Sorensen tänään Helsingin turvallisuusfoorumissa. Putkia ei ole vielä voitu mennä tutkimaan kaasuvuoden aiheuttaman vaaran vuoksi, Sorensen sanoi.

Asiaa tutkii EU:n alainen kolmen maan kansainvälinen tutkimusryhmä, jossa ovat Suomen ulkoministeriön mukaan mukana Tanska, Ruotsi ja Saksa.

Kaasuvuodot sijaitsevat Ruotsin ja Tanskan merialueilla. Eilisessä raportissaan YK:n turvallisuusneuvostolle valtiot totesivat, että vuodot aiheutuivat räjähdyksistä. Vedenalaisten räjähdysten voimakkuus oli 2,1–2,3 Richterin asteikolla, mikä vastaa useiden satojen kilojen räjähdyspanoksen räjäyttämistä, raportissa sanottiin.

Ruotsin yleisradio SVT kertoi tuoreeltaan tiistaina, että sekä Ruotsin että Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina Itämerellä kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä alueella, jolla Nord Stream -kaasuvuodot tapahtuivat.

Norjan parlamentin ulko- ja puolustusasiainkomitean puheenjohtaja Ine Eriksen Söreide puolestaan kertoi turvallisuusfoorumissa, että Norja on havainnut epäilyttävää droonitoimintaa omien kaasuputkiensa läheisyydessä. Tämän vuoksi Norja on nostanut valmiuttaan, Söreide sanoi Iltalehden mukaan.

Metaanin päätyminen ilmakehään merkittävin ympäristöhaitta

Putkista vuotava metaani ei aiheuta suurta vahinkoa alueen meriluonnolle, Syken tiedotteessa todetaan. Metaani ei juuri liukene veteen, ja vuotoalueen pinta-ala suhteessa koko Itämereen on pieni. Kun vuodot loppuvat, vesieliöt voivat Syken mukaan palata alueelle eikä metaani enää vaikuta elinolosuhteisiin.

Sen sijaan vuotavan metaanin päätyminen ilmakehään on merkittävämpi haitta. Syken mukaan metaani voimistaa ilmastonmuutosta ja on lähes 30 kertaa vahvempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Vielä ei tarkalleen tiedetä, kuinka paljon kaasua putkista vapautuu ja kauanko vuoto kestää. Tästä johtuen alustavat arviot vuodon ilmastovaikutuksista vaihtelevat Syken mukaan vielä suuresti.

Nord Stream -kaasuputkista purkautuneen metaanin määrä on Syken mukaan joka tapauksessa suurempi kuin Suomen vuotuiset metaanipäästöt.

Eilen kerrottiin, että Ruotsin yläpuolella on havaittu vuotojen jälkeen suuria metaanipitoisuuksia. Tutkijoiden mukaan metaanipilvi levittäytyy lähipäivinä koko Skandinavian ylle.

Tutkijat uskovat vuodon suuruuden olevan vähintään 80 000 tonnia metaanikaasua.