Ajokeli: Tiet ovat liuk­kaat ja lu­mi­sa­de hei­ken­tää nä­ky­vyyt­tä

Aluevaalit: Etsi Kalevan alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva ehdokas

Essee
Tilaajille

Viikon lo­puk­si: Tor­ni­ta­lot eivät ole mikään eko­te­ko – ­sil­ti Oulukin on mukana korkean ra­ken­ta­mi­sen buu­mis­sa

Maakuntakaupungit seuraavat Helsingin esimerkkiä kilpailemalla toinen toistaan korkeammista maamerkeistä, vaikka niiden suosiminen on monella tavalla ongelmallista.

Tiesittekö, että mitä korkeampi talo, sitä enemmän se kuluttaa energiaa? 20-kerroksisissa tai sitä korkeammissa taloissa sähkönkulutus on noin kaksi ja puoli kertaa suurempaa kuin korkeintaan kuusikerroksisissa taloissa. Ylipäänsä mitä korkeampi talo, sitä suurempi energiankulutus. Kaiken kaikkiaan tornitalot ovat kalliimpia rakentaa, ylläpitää ja myös purkaa.

Minä en tiennyt, ennen kuin luin viime keväänä arkkitehti Harri Hautajärven artikkelin Tiiviimmin, korkeammalle, tehokkaammin? pamfletista Kenen kaupunki? Helsingin kaupunkisuunnittelu ja kulttuuriympäristö törmäyskurssilla. Hautajärvi viittaa sekä ulkomaisiin että suomalaisiin tutkimuksiin, jotka osoittavat, että korkea rakentaminen kasvattaa rakentamis-, käyttö-, huolto- ja korjauskustannuksia. Katutasolla tornit lisäävät tuulisuutta ja varjoisuutta, mikä syö asumisviihtyisyyttä.