Viikko-Kaleva

Tästä kuvasta ei miljonääri tykkää

Seppo Saastamoinen on uskaltanut panna rahan pyörimään, vaikka Kajaanin näkymät ovat olleet usein synkät. KUVA: Kirsi Haapea
Viikko-Kaleva 7.11.2009 14:31
Pekka Karjalainen

Pohjois-Suomen äyrikuningas Seppo Saastamoinen ei ole 4,8 miljoonan tilillään tulojen kärjessä sattumalta. Kolmannen polven kauppias nauttii kaupankäynnistä. Kaupan hieromisesta, ostamisesta, oli kyse sitten kauppaan tulevasta tavarasta, ostettavasta yrityksestä tai pölynimurista.

Saastamoinen tinkaa tavaroita ostaessaan taatusti viimeisimmätkin alennukset. Jos myyjä tarjoaa tuhat kumivenettä kahdella satasella kappaleelta, saattaa liikemies tarjoutua ostamaan 10 000 venettä viidelläkympillä. Maksu heti käteisellä.

Kauppa käy. Saastamoinen nauttii. Hän rikastui tavaroiden kaupalla, myöhemmin yritysostoilla ja kiinteistöbisneksellä.

Vaikka upporikas mies pystyisi nyt ostamaan mitä tahansa, hänet on mahdoton kuvitella kaahaamaan punaisella Ferrarilla Kajaanin pääkadulla. Savoa viäntävä miljonääri käveleskelee luontevasti Kainuun korpeen leiritulille, lintumetsälle tai kalareissulle. Ja mieluiten poikiensa kanssa.

Nappaskengät ja liituraitapuku eivät istu Saastamoisen päälle. Lupsakkaasti puhuvasta kansanmiehestä ei äkkiseltään huomaa, että tässä tulee Kajaanin rikkain mies.

Rahaa ei törsätä. Nuuka savolais-kainuulainen miljonääri miettii, vertailee ja pähkäilee yhä moneen kertaan ostaessaan tavaroita itselleen tai kotiinsa.

Saastamoinen kaihtaa julkisuutta ja kauhistuu henkilöjutun tekemisestä itsestään. Hän muistuttaa jatkuvasti suostuneensa elämässään vain yhteen henkilöhaastatteluun - takavuosina synnyinkuntansa Kiuruveden Sanomiin. Tyylilleen uskollisesti Saastamoinen yrittää tinkiä, että jutun kuva voisi olla pieni, korkeintaan palstan kokoinen.

Suomen lehdet kuihtuisivat, jos ne olisivat riippuvaisia Saastamoisen avautumisista. Tai töppäilyistä. Hän on välttänyt skandaalit ja iltapäivälehtien lööpit.

Poikana Seppo Saastamoista - Supia - kiinnostivat jalkapallo ja hiihto koulunkäyntiä enemmän. Isän traaginen kuolema auto-onnettomuudessa siivitti hänen menoaan käytännön töihin. Merkonomina hän siirtyi jo kaksikymppisenä osakkaaksi ja myymälänhoitajaksi Kajaaniin Suomen Makasiiniin. Siitä urkeni kainuulainen menestystarina - pikku hiljaa, mutta sitten kiihtyen.

"Menestys tulee ennen työtä vain sanakirjassa" -mottonaan työnarkomaani uurasti pitkiä päiviä. Vielä muutamia vuosia sitten Saastamoinen saattoi huhkia myymäläremontin kimpussa vaikka läpi yön.

Entä jos käykin näin? Mitä sitten teen? Saastamoinen on murehtijatyyppi. Varsinkin nuorena hän saattoi vetää stressit perin pienistä asioista. Kauhuskenaariot muodostavat huippusijoittajalle hyvän työvälineen, joka on auttanut usein pulasta. Mutta liika on aina liikaa.

Lupsakkaan maalaismiehen sisällä sykkii piinkova liikemies, jolla on taito tehdä yrityskauppoja oikeaan aikaan. Rohkeutta häneltä ei puutu, ja hän osaa toimia oman riskirajansa sisällä.

Saastamoinen osaa kuunnella ja kerätä tietoa. Tarvittaessa hän pystyy muuttamaan mielipidettään, vaikkakin vähän kankeasti. Kerran hän väitteli työkaverinsa kanssa jostain asiasta. Yön yli nukuttuaan molemmat olivat muuttaneet mielipiteensä toisen esittämien perusteiden vuoksi. Kiista jatkui, mutta nyt päinvastaisista asetelmista.

Kajaanilaisissa Saastamoinen herättää yllättävän vähän intohimoja. Hän ei ole kupannut kaupunkia, vaan tullut toimeen omillaan. Edes kateellisia ei löydy paljon, sillä hänen myymälänsä ovat laskeneet hintoja. Miehen rohkeutta kiitellään, koska hän on uskaltanut panna rahaa pyörimään kaupungin usein synkistä näkymistä huolimatta.

Saastamoinen kulkee vastavirtaan. Perinteisten ketjujen ulkopuolella - vähän kuin kiusana.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita
9:41
Matkailuporoksi koulutettu kesy poro varastettiin Ylitorniolla marraskuussa
9:34
Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa
9:28
Kolumni: Kärpillä on käsissään positiivinen ongelma – juniorijoukkueiden taso on äärimmäisen kova

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image