Viihde

Zahranin pakomatka Saudi-Arabiasta onnistui

Salwa Zahrani kertoo tarinansa rohkeasti nimellään ja kasvoillaan. Hän suunnitteli yöllä alkaneen pakomatkansa Kanadaan huolellisesti.
Viihde 15.8.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

Ulkolinja: Saudinaisten pako

★★★ Saudinaisten pako -dokumentin tapaiset ohjelmat herättävät kahtalaisia ajatuksia: Miten onnellinen voikaan olla omasta vapaudestaan. Ja miten vapautta voisi levittää sinne, missä siitä on pulaa?

Saudinaisten pyrkiminen pois ahdistavista perheoloista nousi esiin muun muassa talvella, kun uutisoitiin Thaimaahan paenneesta 18-vuotiaasta Rahaf Mohammed al-Qununista. Hän sai turvapaikan Kanadasta.

Pirkko Pöntisen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa dokumentissa haastatellaan kahta muuta Kanadaan paennutta saudinaista. Heistä toinen, Salwa Zahrani, kertoo tarinansa nimellään ja kasvoillaan. Pitkään ja huolella suunniteltu matka alkoi yöllä ilman kenkiä.

Väkivaltaa ja holhousta

Dokumentti nostaa esiin väkivallan, tiukat normit ja holhousjärjestelmän. Varsinkin ulkomailla opiskelleiden nuorten on vaikea sopeutua rajoittavaan kulttuuriin kotimaassaan. Stipendejä ulkomailla opiskelua varten myönnetään runsaasti.

Samanlaisia ongelmia on myös muualla. Dubain prinsessa Haya Bint al-Hussein pakeni kesällä Eurooppaan. Viime vuonna Hayan aviomiehen Muhammad ibn Rashid Al Maktoumin tytär, prinsessa Latifa yritti paeta Dubaista suomalaisen Tiina Jauhiaisen avulla. Pako ei onnistunut.

Saudi-Arabian mainetta on ryvettänyt myös Jamal Khashoggin kuolema. Kriittisesti kotimaastaan kirjoittanut Khashoggi katosi lokakuussa 2018 mentyään Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin. Myöhemmin Saudi-Arabia myönsi surman.

Rikas öljyvaltio Saudi-Arabia on absoluuttinen monarkia, jota hallitsee kuningas Salman. Häntä näkyvämmin esillä on ollut kruununprinssi Muhammad bin Salman. Hän nousee esiin useasti myös illan dokumentissa.

TV1 torstai 15.8. klo 22.05

Kanadaan on paennut naisia Saudi-Arabiasta. Dokumentissa haastatellaan heistä kahta.

MAINOS

Kommentoi

Kaikki pakkovallat kaatuvat - ja nykyään kiihtyvään vauhtiin, mikä on erinomaista.
Hyvä että yhä useampi ihminen pääsee pysyvästi pakoon alistajiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outoa, naiset haluavat paeta kansainvälisessä empatiatutkimuksessa kärkipäähän sijoittuneista arabimaista tutkimuksessa häntäpäähän sijoittuneisiin länsimaihin, Suomi näihin mukaan lukien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image