Viihde

Ylen UMK-tuottaja ei niele kritiikkiä Saara Aallon vii­su­mo­no­po­lis­ta: "90 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä"

Saara Aalto edustaa Suomea toukokuussa Portugalissa järjestettävissä euroviisuissa. KUVA: Anton Sucksdorff
Viihde 1.3.2018 16:19 | Päivitetty 1.3.2018 18:12
Nea Alanen

Uuden musiikin kilpailuun osallistuneet joutuivat pettymään, kun Saara Aalto valittiin euroviisuedustajaksi kilpailun ulkopuolelta. Musiikintekijöiden etujärjestön mukaan luottamus kilpailua kohtaan on murentunut.

Ylen Uuden musiikin kilpailun tuottaja Anssi Autio vastaa kritiikkiin Saara Aallon viisumonopolista ilmeisen tuohtuneena. Hän väittää, että Suomen musiikintekijät ry:n toiminnanjohtaja Aku Toivonen olisi itse osallistunut Uuden musiikin kilpailuun (UMK) ja purnannut oman yhtyeensä kohtelusta järjestönsä lehdessä.

– Toivosella oli oma biisi kilpailussa mukana. Hän on närkästynyt siitä, että laittoi rahaa kilpailuun, jossa ei menestynyt. Esittäisin vastakysymyksen: kuinka oikein on kirjoittaa oman järjestönsä lehdessä oman bändinsä huonosta kohtelusta, Autio tiedustelee.

Toivosen mielestä kysymys on erikoinen, eikä liity mitenkään UMK-asiaan.

– Minulla ei ole bändiä. Jos olisikin – ei ole olemassa mitään tuollaista Anssi Aution väittämää kirjoitusta, Toivonen puolustautuu.

– Kyllä olisi ihan oikein kirjoittaa esimerkinomaisesti oman bändin huonosta kohtelusta meidän lehteen, hän lisää.

Toivosen mukaan hän ei osallistunut viime vuoden UMK-kilpailuun omalla kappaleellaan. Suomen musiikintekijöiden sivulta ei löydy kirjoitusta, joka osoittaisi Aution väitteen todeksi.

Yle on saanut hyvää palautetta

Suomen musiikintekijät kritisoivat Yleä Uuden musiikin kilpailun sääntöjen muuttamisesta kesken kaiken. Musiikintekijöiden mielestä on epäoikeudenmukaista, että noin 300 UMK-osallistujaa hylättiin ja Saara Aalto valittiin euroviisuedustajaksi kilpailun ohi.

Autio ei niele kritiikkiä, jonka mukaan Yle olisi tehnyt väärin. Hänen mukaansa suomalaiset ovat toivoneet tunnettua, osaavaa ammattilaista Suomen euroviisuedustajaksi, ja Ylelle on tullut hyvää palautetta huomattavasti enemmän kuin huonoa.

– Meille satelee kiitoksia. Suomalaiset ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä Saara Aallon valintaan. Aalto on hyvä laulaja ja hän voi voittaa euroviisut, Autio vakuuttaa.

Aution mukaan ainoa suoranainen kritiikki asiasta on tullut Suomen musiikintekijöiden etujärjestön toiminnanjohtajalta Aku Toivoselta.

Musiikintekijöiden luottamus on mennyt

Toivonen on maininnut, että suomalaiset musiikintekijät eivät voi luottaa enää siihen, muuttuvatko euroviisuehdokasta valitsevan kilpailun säännöt jälleen, jos vastaava kilpailu vielä järjestetään.

Yle halusi löytää potentiaalisen viisuehdokkaan, jolla olisi mahdollisuuksia voittoon euroviisuissa. Suomen euroviisuklubi OGAE Finlandin puheenjohtaja Jouni Pihkakorven mukaan kansainvälisiltä faniyhteisöiltä on tullut sellaista viestiä, että Suomella olisi tänä vuonna hyvät mahdollisuudet voittoon X-factorissa hyvin menestyneen Aallon vuoksi.

– Kyllä 90 prosenttia Suomen kansalaisista on kiitollisia, että valitsimme Saara Aallon, Autio vakuuttaa.

Kilpailu muuttuu ajan mukana

UMK:n tarkoitus oli alun perin, että kilpailussa etsitään parasta suomalaista kappaletta euroviisuihin. Kritiikkiä UMK:a kohtaan on herättänyt myös se, että Saara Aallon kaikki kolme viisubiisiä ovat kansainvälisen tiimin aikaansaannoksia.

– Saaran levy-yhtiö Warner antoi vallan suomalaisille musantekijöille. Kun valitsimme Saaralle biisejä, niitä oli 23, joista yli puolet oli suomalaisia. Valintoja tehdessä olimme suhteellisen yksimielisiä siitä, mitkä kappaleet tulivat valituksi, Autio kertoo.

– Aktiiviset, optimistisen suomalaiset biisinkirjoittajat ottivat yhteyttä minuun, Yleen ja Warneriin ja kysyivät miten Saaralle voisi tehdä biisejä. Vastaus oli, että nyt ovat ovet auki. Sinne biisejä sisään vaan. Aikaa oli vaikka kuinka paljon.

Aallon biisivalinnat tehtiin vasta joulun jälkeen. Mutta eikö niiden pitänyt olla suomalaista alkuperää?

– Ilman muuta mieluummin suomalaista. Osaamista meiltä löytyy vaikka kuinka paljon. Jos minulta kysytään, niin ottaisin aina kotimaisen. Mutta en ota kotimaista vain sen takia, että se on kotimainen. Sen täytyy myös olla parempi.

Autio kannustaa ihmisiä tekemään musiikkia niin, että rima on korkeammalla.

– Esitysten suhteen rima on korkeammalla, artistien suhteen rima on korkeammalla. Pitää tehdä töitä sen eteen, että menestyy.

Yle ohitti 300 UMK-ehdokasta

Yleisradion järjestämä Uuden Musiikin Kilpailu on kaikille avoin tyylivapaa laulukilpailu, jossa kilpailukappaleen tulee olla ennen julkaisematon.

Tämän vuoden kilpailuun oli kaksi hakuaikaa: toinen keväällä ja toinen syksyllä 2017. Kilpailuun lähetettiin noin 300 laulua.

Kilpailijoiden joukosta ei löytynyt Ylen mukaan sopivia ehdokkaita, joten kaikki osallistujat saivat hylkykirjeen, ja euroviisuehdokkaaksi valittiin Saara Aalto kilpailun ulkopuolelta. Yleisradiolla on oikeus muuttaa kilpailun toteutustapaa.

Saara Aallon kolmesta kappaleesta (Queens, Monsters ja Domino) valitaan raadin ja katsojien äänestyksellä paras. Voittanut kappale valikoituu Suomen euroviisukappaleeksi.

Säveltäjien ja sanoittajien etujärjestö Suomen musiikintekijät ry on paheksunut julkisesti Ylen päätöstä muuttaa Uuden musiikin kilpailun sääntöjä kesken kilpailun.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (68)

Suomalainen sai tähän saakka äänestää asiakysymyksissä vain missikisoissa ja euroviisuissa. Nyt ei siis enää edes euroviisuissa.

Voisiko Saara Aallon lähettää myös missiehdokaaksemme Miss Universum-kisoihin?
Säästyisi yleveroa joihinkin merkittävämpiin tarkoituksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tuulesta tuo 90% on tempaistu? Palataan asiaan kun on aika ja kyky pyytää anteeksi. Etenkin sitten kun se kovin etukäteen toitotettu voitto ei lohjennutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensiksikin Ylen ohjelmat ja varsinkin radion musiikki on mennyt aivan mahdottomaksi. Radio suomi on ollut vuosikymmeniä ykköskanava mutta ei enää ole. Ei.
Toiseksi Ylen tehtävä ainoana tehdä euroviisuja on kyseenalaista.
Kolmanneksi. Saara Alto on mainio ja hyvä edustaja suomelle euroviisuihin. Hyvä!
Suomi on ollut mukana euriviisuiss jo vuosikymmeniä ja yhden kerran on osunut ja kaikkea mahdollista on kokeiltu.
Pulinat pois ja nyt on näin ja jos käy hyvin niin hyvä ja jos käy huonosti niin sitten tämäkään ei onnistunu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin totta tuo radiokanavien laskeva laatu. Radio suomi ja varsinkin oulu on kahden juontajan keskinäistä läpätystä milloin mistäkin kaikille tutuista arkiaiheista, tyyliin aamulla oli pakko panna pitkät kalsarit hekoheko ja äkkiä joku nasaaliääninen henkilö tai kaija koo jankuttamaan jotain yhtä sanaa.
Miksi kaikki paitsi (yle ykkönen) on tätä huttua? Mieluusti jotain asiallista asiaakin, kiitos.
Saara voi pärjätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ylen kanavat laitettaisiin maksukortin taakse, tulot romahtaisi, koska vain muutama tuhat eläkeläistä ottaisi kortin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina löytyy valittajia oli siellä edustamassa kuka tahansa. Tällä hetkellä Saara vaan on hyvä just siihen! Ja stailauksesta. Seuraatteko te ollenkaan muun maailman menoa vaan kuljetteko säkki päässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä on meille suomalaisille oikeanlaista positiivisuuden ja ystävällisyyden mallia tässä Aallon Saarassa. Harvinaisen aito ja vilpitön ihminen on hän. Koittakaamme imeä nuita piirteitä itseemmekin kukin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan Saara ehdottomasti paras laulaja, mutta se pukeutuminen ja stailaus on aivan yliampuvaa. Tyylikäs ja sensuelli pukeutuminen pukisi häntä niin paljon paremmin kuin paljastava ja rivo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pukeutuminen ja stailus Saaralla ovat nimenomaan hyvällä tavalla yliampuvaa tässä mustavalko-stailausmaassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulen että 90 prosenttia suomalaisista ei ole edes kiinnostunut koko viisuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä se tilastoharha tulee. 90% katsojista on tyytyväisiä, mutta 90% kansasta ei ole vähääkään kiinnostunut eikä viitsi edes telkkaria avata. Jos kärkikolmikko valitaan kilpailun ulkopuolelta, se on sama kuin Olympialaisissa valittaisiin 50km hiihtokilpailun voittajiksi Niinistön 2km hiihto, Niinistön 4km hiihto ja Niinistön iltapäiväkävely.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä mikä tuossa Aallossa on, mutta jokin siitä puuttuu. Tarttumapintaa ei löydy, vaikka taitoa on jonkin verran. Hajuton ja mauton. Nuo kolme biisiäkin ovat niin täydellisen mitäänsanomattomia ja geneerisiä rallatuksia, ihan kuin joku olisi kuunnellut viisubiisejä ja sitten niistä tietokone olisi antanut raportin, miten tällainen sävelletään. Oikein hämmästyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä vedettiin matto alta suomalaisilta musiikin tekijöiltä, nämäkin Aallon ei oo edes kotimaisia. Surettaa, töllö pysyy kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saara oli alkuun niin siveä neitonen mutta suuntaumisen jälkeen muuttunut härskin oloiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys ei ole musiikista eikä Saara Aallosta. Ylelle on tärkeintä tuoda esille sateenkaariagendaa, pelata sillä Euroviisuissa tunnepohjaista ja poliittista peliä sekä syöttää agenda yleisölle.

Ylellä ajatellaan, että jos parrakas nainen voitti aikoinaan, nyt kannattaa pelata samoilla korteilla. Koska Venäjä ei ole hyökännyt Suomeen, emme saa länsimailta säälipisteitä siitä. Mennään siis LBGT edellä.

On sääli, että sinänsä lahjakas esiintyjä Aalto tullaan samalla leimatuksi marginaaliin. Hänen kykyjään ei arvosteta, vaan pinnalle nostetaan ainoastaan sukupuolinen suuntautuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

90 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä yhteispäivystysten jonoihin, maailman korkeimpaan verotukseen, Euroopan vanhimpaan autokantaan, kanannahkapihveihin, maanteihimme, Suomen olympiamenestykseen... ihan kaikkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (68)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image