Viihde

Viih­de­ko­lum­ni: Mitä tapahtuu päissä, joita ei näe

Taina Ronkainen, OMVF:n taiteellinen johtaja
Viihde 21.8.2010 0:00
Taina Ronkainen
Minulla ei ole aavistustakaan siitä, mitä burkaa tai hijabia kantavien muslimisyntyisten naisten päässä liikkuu. Henkilökohtaiset kohtaamiset ovat olleet vähäisiä, omat tunteet vaihdelleet feministisestä huolesta välinpitämättömyyteen. Ulkoministerimäisestä ottaa todella pahasti vastaan -fiiliksestä omapahan on asiansa -asenteeseen.

Kohtaamisia on ollut kaksi ulkomailla ja kaksi Oulussa.

Kerran pelkät silmät kysyivät selkeällä tanskan kielellä tietä Kööpenhaminassa. Pariisilaisessa tungoksessa jouduin liimautumaan hunnutetun naisen kylkeen, jolloin tajusin, että kangas oli hämmentävän ohut. Mietin, mahtaako häntä ottaa pannuun läheisyys tuntemattoman kanssa - yhtä paljon kuin minua vai enemmän. Tunsin hänen ihonsa lämmön, eikä hän kavahtanut milliäkään.

Joskus toimittajana valtakunnan media tilasi hankalan jutun rasismista. Maahanmuuttajaperheen kotiin oli heitetty polttopulloja. Sain ohjeet kovan linjan rikostoimittajalta jututtaa perheen äitiä ennen oikeudenkäyntiä. Olin yhteyksissä maahanmuuttoviranomaisiin ja asianajajiin, jotka toimittivat vetoavan kirjeeni perheelle. Sain ongittua jostain osoitteenkin, pysäköin autoni kadunvarteen ja toivoin, että perheenäiti kävelisi ohi. Halusin kertoa, että haastattelussa ei näytettäisi hänen kasvojaan. Oikeudessa perheen miehet hätistivät minut pois ja nainen piiloutui huiviensa suojaan. Parikymppiset syytetyt kikattivat tupakkahuoneessa. Ja minua masensi. Nainen piti minua varmasti röyhkeänä tunkeilijana.

Tänä kesänä työreitilläni olen nähnyt kaksi kokonaan burkaan kietoutunutta naista lähes päivittäin. Ohi pyöräillessäni he juttelivat jonkin matkaa bussipysäkistä. Näin heidän hampaansa, kun he nauroivat keskenään. Bussiin he tulivat aina asunsa ylimmäinenkin lieve kasvojen suojana. Oli kuumin hellekausi ja pyöräilin monesti heidän ohitseen punakkana, hikisenä, grillilihaa syöneenä. Pienessä topissa ja hameessa, joka nousi reisiä pitkin ylös. Katsoin silmiin ja tunsin katseen. Enkä saanut selvää mitä tiiviit ruskeat silmät tarkoittivat. Paheksuivatko läpimädän länsimaisen vapaamielisyyden ilmentymää vai välähtikö niissä ohikiitävä kaipuu vapauteen ja auringon hyväilyyn.

En tiedä satavarmasti onko burkakiellon vastustaminen fundamentalistin puhetta fundamentalistille. Äärirasismia, jonka verholla paapotaan epäinhimillisiä ideologioita maailman sivu. Vai onko burkakiellon kannattaminen sittenkin vain nurkkakuntaista suvaitsemattomuutta.

Kohtaamisistani en ole oppinut mitään. Pään sisään on vielä vaikeampi nähdä, kun sitä ei näe.

Kirjoittaja on OMVF:n taiteellinen johtaja.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

84
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
13
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image