Viihde

TV-arvio: Talvi asettaa ehdot, jotka vaikuttavat arkeen – he­li­kop­te­ri­sa­haus kuuluu talveen

Yhteispohjoismainen sarja esittelee talviosaamista Pohjoismaissa. Suomessa seurataan helikopterimetsuri Ossi Lukkarilan työtä Ranuan lumisissa metsissä. Helikopterisahaus vaatii ammattitaitoa. Sitä Lukkarilalta löytyy.
Viihde 4.1.2020 7:00
Silja Aitoaho

Snowhow – Pohjolan talvi

★★★ Lumisen metsän yllä kuuluu helikopterin säksättävä ääni. Kohta esiin ilmestyy metsuri Ossi Lukkarilan kuljettama helikopteri. Se ei ole mikä tahansa helikopteri niin kuin ei Lukkarilakaan ole mikä tahansa helikopterilentäjä.

Hän on helikopterimetsuri, jonka työtä on huolehtia siitä, että lumen painosta raskaat puut eivät kaatuisi voimalinjojen päälle ja aiheuttaisi sähkökatkoksia.

Helikopterin lentäminen on jo sinänsä vaikeaa, mutta nyt helikopterista roikkuu valtava saha, jossa on yhdeksän sirkkeliä. Pienikin virhe voisi katkaista sähköt kokonaiselta kaupungilta.

Vaarallisinta olisi sahan juuttuminen puuhun. Silloin helikopteri voisi paiskautua maahan. Helikopterimetsuri on kuitenkin ammattilainen, joka tietää mitä tekee. Siksi riski kannattaa ottaa.

Talviosaamista Pohjoismaissa

Uusi yhteispohjoismainen sarja esittelee talviosaamista eri puolella Pohjolaa.

Kylmän ja pimeän lahjoina meille on syntynyt erityisiä talvitaitoja, snowhowta. Esittelyssä ovat muun muassa jäätie tukkirekalle ja työ jäänmurtajalla.

Nykyaika vaatii meiltä uusia talvitaitoja. Ranualla Ossi Lukkarilan työ on ehkäistä talvisia sähkökatkoksia. Ilman sähköä Pohjolan talvessa selviytyminen olisi tässä ajassa mahdotonta.

Neliosaisen sarjan jokaisessa jaksossa talvea tarkastellaan eri näkökulmista. Täällä talvi on ankara ja asettaa reunaehdot, joiden sisällä ihmiset elämäänsä ja arkeaan elävät.

Joka vuosi talvi tuo tullessaan samat haasteet: pimeyden, liukkauden ja kylmyyden. Silti talvi on arkipäiväinen, vaikka nyt se näyttäytyy yhtäkkiä dramaattisena, taustamusiikkia myöten.

Kun ilmasto muuttuu, tutut talvipuuhat muuttuvat muistoiksi. Jo nyt hiihtokausi on Etelä-Suomessa keinolumen varassa. Miten käy Grönlannin kymmenentuhatvuotisen jäätikön?

TV1 lauantai 4.1.2010 klo 18.40

MAINOS

Kommentoi

Jos se saha jumittuisi puuhun, niin ne saa sen irti helikopterista. Ei se kopteri iskeydy maahan sen vuoksi että saha jäisi jumiin. Se olisi aivan hullua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image