Viihde

Tove Idströmin tarinassa siivooja ottaa vastuun – elokuva on ajankohtainen tänäänkin

KUVA: Blind Spot
Viihde 19.2.2019 7:00
Pekka Eronen

Kriitikko Pekka Eronen kertoo, miksi tosipohjainen tarina suomalaisista siivoojista kannattaa katsoa.

Eila

★ ★ ★ ★ Tove Idström kuoli 64-vuotiaana tämän kuun 7. päivänä. Tuotteliaan ja monipuolisen käsikirjoittajan muistoksi ohjelmistoon napattiin pikaisesti tosipohjainen työtaisteludraama yli 15 vuoden takaa.

Hyvin se on aikaa kestänyt. Onhan saneerausten ja yksityistämisien into tuottanut ankeita uutisotsikoita ihan näinäkin päivinä.

Kimmoke saatiin Rakennushallituksen härskistä tempauksesta ja sen seurauksista 1990-luvulla. Valtio irtisanoi palkkalistoilla olleet siivoojat laittomasti ja polkaisi saman tien pystyyn uuden yhtiön. Samat työntekijät kelpasivat sinne, mikäli olivat valmiita tinkimään jo ennestään niukoista palkkioistaan ja eduistaan.

Tapaus on tosi, mutta Idström kuvitteli siihen omat henkilöt, tapahtumat ja tunteet. Niin tuohtumus vääryyksistä sai iskevän muodon.

Vahvaa draamaa

Sari Mällinen tekee elämän kokoista sankaruutta hehkuvan roolin nelikymppisenä naisena keskellä höykytystä. Eila Salosella on työpaikka vaakalaudalla, hermoileva poika (Hannes Suominen) palaamassa vankilasta ja vastuun taakka niskassa. Laiskanpulskeasta avomiehestä (Ilkka Koivula) on lähinnä vain rallattelemaan.

Siksi Eila ei oitis liity lakkorintamaan, vaikka työkaverit rikkuriksi haukkuvatkin. Jonkun on pidettävä huoli arjen pyörityksestä.

Juuri siitä on viime kädessä kyse silloinkin, kun todella suuri luuta alkaa lakaista ja selviytymiskonstit on mietittävä uusiksi. Jonkun on myös uskallettava älähtää, kun iso koneisto vyöryy vastaan.

Eila on ohjaaja Jarmo Lampelan jäljiltä vahvasti arjen ja pesuaineen hajuista draamaa, mutta uskottava myötätunto siitä huokuu. Toivottavasti joku kirjoittaa tämmöisiä elokuvia vielä Idströmin jälkeenkin. Citysinkkujen suhdesuhinoiden lomassa jonkun pitäisi kertoa, missä Suomessa oikeasti mennään. (Suomi 2003)

Yle Teema & Fem tiistai 19.2. klo 21.55.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

töissä käydään pakosta jos muuta elättämis mahdollisuuta ei ole Lue lisää...
pakko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image