Viihde

Tove Idströmin tarinassa siivooja ottaa vastuun – elokuva on ajankohtainen tänäänkin

KUVA: Blind Spot
Viihde 19.2.2019 7:00
Pekka Eronen

Kriitikko Pekka Eronen kertoo, miksi tosipohjainen tarina suomalaisista siivoojista kannattaa katsoa.

Eila

★ ★ ★ ★ Tove Idström kuoli 64-vuotiaana tämän kuun 7. päivänä. Tuotteliaan ja monipuolisen käsikirjoittajan muistoksi ohjelmistoon napattiin pikaisesti tosipohjainen työtaisteludraama yli 15 vuoden takaa.

Hyvin se on aikaa kestänyt. Onhan saneerausten ja yksityistämisien into tuottanut ankeita uutisotsikoita ihan näinäkin päivinä.

Kimmoke saatiin Rakennushallituksen härskistä tempauksesta ja sen seurauksista 1990-luvulla. Valtio irtisanoi palkkalistoilla olleet siivoojat laittomasti ja polkaisi saman tien pystyyn uuden yhtiön. Samat työntekijät kelpasivat sinne, mikäli olivat valmiita tinkimään jo ennestään niukoista palkkioistaan ja eduistaan.

Tapaus on tosi, mutta Idström kuvitteli siihen omat henkilöt, tapahtumat ja tunteet. Niin tuohtumus vääryyksistä sai iskevän muodon.

Vahvaa draamaa

Sari Mällinen tekee elämän kokoista sankaruutta hehkuvan roolin nelikymppisenä naisena keskellä höykytystä. Eila Salosella on työpaikka vaakalaudalla, hermoileva poika (Hannes Suominen) palaamassa vankilasta ja vastuun taakka niskassa. Laiskanpulskeasta avomiehestä (Ilkka Koivula) on lähinnä vain rallattelemaan.

Siksi Eila ei oitis liity lakkorintamaan, vaikka työkaverit rikkuriksi haukkuvatkin. Jonkun on pidettävä huoli arjen pyörityksestä.

Juuri siitä on viime kädessä kyse silloinkin, kun todella suuri luuta alkaa lakaista ja selviytymiskonstit on mietittävä uusiksi. Jonkun on myös uskallettava älähtää, kun iso koneisto vyöryy vastaan.

Eila on ohjaaja Jarmo Lampelan jäljiltä vahvasti arjen ja pesuaineen hajuista draamaa, mutta uskottava myötätunto siitä huokuu. Toivottavasti joku kirjoittaa tämmöisiä elokuvia vielä Idströmin jälkeenkin. Citysinkkujen suhdesuhinoiden lomassa jonkun pitäisi kertoa, missä Suomessa oikeasti mennään. (Suomi 2003)

Yle Teema & Fem tiistai 19.2. klo 21.55.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:54
Piippuun tippunut harakanpoikanen aiheutti pelastustehtävän Kaakkurissa – nuoret linnunpoikaset ovat arvaamattomia, pelastuslaitokselta huomautetaan
11:29
Britannia ja Ruotsi sopivat ilmapuolustuksen yhteistyöstä – Suomeenkin ehdolla olevat Gripen- ja Eurofighter-hävittäjät nostettiin kumppanuuden esimerkeiksi
11:07
Esperi Care kertoo tehneensä isoja muutoksia talven kohun jälkeen – hoitajaliiton mukaan laatu vanhusten hoivakodeissa on parantunut vain viranomaisten huomautuksesta
10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

80 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

7 vuotta peruskoulun jälkeen. Palkka 5450€/kk. Kokemusta 9 vuotta. Tulkki Lue lisää...
Aikaperuspalakka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image