Viihde

Tintti imi tekijänsä kuiviin – myös Hergéstä kertova dokumentti jää ot­sa­töyh­töi­sen sar­ja­ku­va­san­ka­rin varjoon

Kun Georges Prosper Remi piirsi ensimmäisen Tintti-sarjakuvansa vuonna 1929 nimimerkillä Hergé, hän ei voinut aavistaa millaiseen maailmanmaineeseen hänen luomansa hahmot yltäisivät. Albumeja on myyty kaikkiaan noin 200 miljoonaa kappaletta. KUVA: GIBEY Christian
Viihde 12.6.2018 7:00
Ilari Tapio

Hergé, taiteilija Tintin varjossa

Yle Teema & Fem klo 20.45

*** Mikä on kaikkien aikojen paras Tintti-albumi? Sitä voivat tintistit miettiä katsoessaan belgialaisdokumenttia, joka kertoo enemmän sarjakuvareportteri Tintin kehityksestä kuin hahmon luojasta Hergéstä eli Georges Prosper Remistä (1907-1983).

Siinä katsannossa ohjelma ei täysin lunasta katsojalupaustaan. Toisaalta painon voi laittaa otsikon sanalle "varjossa". Remi tunsi jääneensä jonkinlaiseen epätodelliseen kuplaan Tintin ja muiden luomustensa vangiksi.

Osittain siksi taiteilija kärsi ajoittaisesta masennuksesta. Rakas työ imi hänet kuiviin.

Vaikka elämäkerta jää ohueksi, uran pääpiirteet dokumentti sentään hahmottaa.

Remin brysseliläinen lapsuus oli harmaa. Kun Saksa miehitti Belgian ensimmäisessä maailmansodassa, poika alkoi piirtää tarinoita veijarista, joka teki kepposia saksalaissotilaille.

Täytettyään 20 vuotta lahjakas nuorukainen pääsi piirtäjäksi katolilaiseen oikeistolehteen ja sai tehtäväkseen luoda lehden aatteisiin sopivan nuhteettoman sarjakuvahahmon. Silloin syntyivät sekä Tintti että Hergé, jonka Remi omaksui taiteilijanimekseen.

Otsatyöhtöinen reportteri ja hänen reipas kettuterrierinsä olivat vuonna 1929 välitön menestys, mutta ensimmäinen todellinen mestariteos oli 1930-luvun puolivälissä julkaistu Sininen lootus.

Maailmassa on myyty kaikkiaan noin 200 miljoonaa Tintti-sarjakuvakirjaa.

Paitsi aikansa allegorioina, joitakin albumeista voi tarkastella Hergén oman elämän avainteoksina. Varsinkin uran ja ensimmäisen avioliiton loppukauden tarinoissa sekä tunnelmissa on henkilökohtaisia sävyjä.

Mutta mikä on se paras albumi? Ehdotuksia?

MAINOS

Kommentoi

Ensimmäinen Tintti jonka olen koskaan lukenut oli Ihmeellinen Tähti, joka sai myöhemmin nimen Salaperäinen Tähti. Kovakantinen albumi jonka sisältö sai nuoren koltiaisen mielikuvituksen pyörimään hirmuisilla kierroksilla.
Olen myöhemmin onnistunut saamaan käsiini kyseisen albumin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seitsemäkymmentäluvulla ainakin oli albumien sisäkannessa kuvagalleria kaikista sivuhenkilöistä. Jo pelkästään sen laajuus oli huima. Samat hahmot saattoivat ilmestyä uudelleen tarinaan pitkänkin ajan jälkeen ihan luontevassa yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras on se, missä Duponteilla parta kasvaa raivoisasti. Ei vaan loistavia kaikki. Ehkä yksikään toinen sarjakuvateos ei ole onnistunut esittämään jännityskirjaan vertautuvaa pitkää tarinaa yhtä huolellisesti, jännittävästi ja hauskasti. Huimaa paneutumista kovan laadun tuottamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auringon temppeli on paras. Toiseksi parhaita on monia, sanotaan vaikka Lento 714.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

104
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
60
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
49
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
41
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
32
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
32
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image