Viihde

Tapani Brotheruksen talo täyttyi pakolaisista Chilessä 1970-luvun, sankaritarina nousi julkisuuteen kunnolla vasta nyt

Tapani Brotherus toimi nuorena miehenä diplomaattina Chilessä muutaman vuoden. KUVA: Yle Kuvapalvelu
Viihde 22.4.2019 7:00
Tiina Vuorikoski

★★★ Suomalaisdiplomaatti Tapani Brotherus on vasta nyt noussut kunnolla julkisuuden valokeilaan teoista, jotka tapahtuivat 1970-luvulla. Brotherus pelasti työtovereineen tuhansia ihmisiä Chilen sotilasjuntalta 1970-luvulla. Itse asiassa kuultuna -haastattelussa kahdeksankymppinen Brotherus huomaa olevansa sankareiden keskuudessa.

Brotherus kertaa Juho-Pekka Rantalan haastattelussa vuosikymmenten takaisia tapahtumia.

Pakolaisista ei silloin puhuttu, vaan "kutsumattomat vieraat" alkoivat tulvia Brotherusten kotiin ja eri maiden lähetystöihin. Ihmisiä tuli niin paljon, että Brotherusten talo oli tupaten täynnä.

Ei tukea Suomesta

Suomen virallista tukea Brotheruksella ei ollut. Kun Brotherusten luo Chileen tuli suomalaisia journalisteja raportoimaan tilanteesta, pakolaisia piti piilottaa komeroihin.

Mikä tahansa studiohaastattelu alkaa tuntua 40 minuutin kohdalla venytetyltä, kun sillä on kokonaisuudessaan mittaa 50 minuuttia. Chilen episodi pitää silti tiukasti näpeissään. Suurlähettiläsvuosille Iranissa ja Etelä-Afrikassa ei riitä samanlaista puhtia, vaikka kokemukset kiinnostavia ovatkin.

Brotherus kertoo halunneensa diplomaatiksi toiselle puolella maapalloa, koska "sinne ei ulkoministeriön huuto kiiri." Se kertonee paljon miehestä, joka ei omien sanojensa mukaan ehtinyt pelätä oman turvallisuutensa puolesta, vaikka auttoi turvaan hengenvaaraan joutuneita.

Hio kritiikin terävimmät kärjet

Presidentti Urho Kekkosen lähettämät nootit hän toimitti kuuliaisesti Chilen ulkoministeriöön, mutta sai kääntää ne itse. Diplomaatti hioi kritiikin terävimmät särmät – ja diplomatia saattoi jatkua.

Tapani Brotheruksen muistelut todistavat jälleen kerran, että totuus on tarua ihmeellisempää.

Brotheruksen haastattelu ja Invisible Heroes -sarja:
– Itseasiassa kuultuna: Tapani Brotherus, TV1 klo 20.50
– Brotherusten toiminnasta Chilessä kertova draamasarja Invisible Heroes alkoi TV1:llä sunnuntaina 21.4. Ensimmäisen osan uusinta tulee tänään klo 21.55.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sarja kiinnostaa minua erityisesti, koska Chilen tapahtumat 1973 herättivät minut poliittisesti, olin silloin 13-vuotias. Chile on aina ollut sydämessäni. Arvostan Tapani Brotherusta paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieniä suuria sankaritekoja nuo pakolaisten auttamiset ilman huutelua mediaan. Arvostan.

Sikälikin kiva lukea kun Kaleva on ennen vaaleja tuonut näkyvästi esille vain noita rikoksia mitä tapahtui auttaen erästä puoluetta vaalikampanjassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi olla vasemmalle kallellaan ollut, tämä Klint Itämetsän näköinen diplomaatti. Etelä- ja Väli-Amerikan kommunistihallintojen jahtaamat eivät sen sijaan tunnu kiinnostavan ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuori olin,kun Chilen vallankaappaus tapahtui..muistan. Brotheriukselle, rouvalle ja muille hatunnosto,rohkeita olivat ja auttoivat hädänalaisia. Eilinen dokumentti mielenkiintoinen ja varmaan tv-sarjakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

85
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
39
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image