Viihde

Tanssii oululaisten kanssa

Jani Rasimus ja Vappu Pimiä ovat tämän kauden suosikit.
Viihde 13.4.2008 0:00
Carita Forsman
Jo kolmatta tuotantokautta MTV3:ssa pyörivä, huippusuosittu Tanssii tähtien kanssa -ohjelma hyödyntää perinpohjin oululaista tanssiosaamista. Vaikka kuluvalla ohjelmakaudella oululaista väriä on aikaisempia vuosia vähemmän, ei kyse ole tarjokkaiden loppumisesta, vaan tasoituksen antamisesta kenties muille.

Keväällä 2006, jolloin ohjelman ensimmäinen tuotantokausi alkoi, sen tanssiparien opettajista miltei kaikki olivat pohjoisen kasvatteja. Jopa tuomariston jäsenistä kolmelta neljästä löytyi oululaista taustaa, Mikko Rasilasta lähtien.

"Keke Armstrongin pari Helena Ahti-Hallberg ei ollut Oulusta, eikä Leena Harkimon pari Erik Hento", muistaa tuomaristossa kaksi tuotantokautta tuomaroinut, alan vahva paikallinen ammattilainen Merja Satulehto.

Toiselle tuotantokaudelle vuonna 2007, Sanna Hirvaskarin, Marko Keräsen, Katja Koukkulan, Jussi Väänäsen, Sanna Hennon, Juha Pykäläisen jälkeen, tulivat Aleksi Seppänen, Anna Sainila, Saara Huovinen ja Vesa Anttila, kaikki pohjoisen kasvatteja. Heidän rinnalleen ei mahtunut kuin kaksi muualta tullutta tanssijaa. Tällä kaudella kymmenestä parista vain neljä on Oulusta. Uusia tanssittajia ovat hurmaavat Jani Rasimus ja Kati Koivisto.

Paikallisten tanssiammattilaisten paljous ohjelmassa ei ole sattumaa, ilmiölle on selkeät syynsä.

"Yksi syy on paikkakuntamme erikoislaatuinen, pohjoinen henki. Kun olemme täällä kaukana muista, se pistää meidät sinnittelemään, kasvattamaan määrätietoisuutta sekä asettamaan selkeät päämäärät", Merja Satulehto selittää. "Mutta ihan käytännöntekijöitä on kaksi: Telemarkin Team sekä Oulun ammattikorkeakoulun tanssiopettajakoulutus", hän kiteyttää.

Perusta oululaiselle tanssimenestykselle istutettiin jo 1965, jolloin Telemark ry perustettiin.

"Telemark on aina ollut vahva ja Suomessa eräänlaisen veturin asemassa. Seura on kasvattanut vahvoja ammattilaisia, jotka ovat menestyneet niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin. Osa heistä käyttää nykyisin osaamistaan opettamisessa, kuten esimerkiksi minä, joka olen Telemarkin kasvatti myöskin", Satulehto kertoo.

Telemarkin varsinaiset veturit löytyvät perustajajäsenistä Asko ja Salme Raukovaarasta. Jälkimmäinen on edelleen aktiivisesti mukana ja ilokseen seurannut seuransa kasvattiensa menestymistä maailmalla. "Tottahan se on, ettei ketään heitä olisi tuolla ilman meitä. Olemme aina olleet niin innostuneita työstämme ja tuoneet mukanamme uusia tekniikoita ja osaamista. Työ on samalla vaatinut pitkäjänteisyyttä", sanoo päävalmentaja Salme Raukovaara. "Kaikki lähtee juniorityöstä. Silloin vielä kun Askokin oli mukana opettamassa, hän antoi pojille miehistä meininkiä ja urheilullista esimerkkiä. Lisäksi taitolajeissa on erittäin tärkeää aloittaa harjoittelu nuorena. Jo 7-8-vuotiaiden jalkaterän käyttö lähtee sieltä."

1960-luvulla Salme ja Asko Raukovaara kuuluivat siihen paikalliseen, kymmenen parin aikuisryhmään, joka keskittyi kilpailemiseen. "1970-luvulla päätimme siirtyä opetushommin, koska kilpailu kiristyi, taso nousi ja ikä alkoi tulla vastaan. Meillä kummallakin oli jo opettajakoulutusta, joten päätös siirtymisestä oli helppo. Samaan aikaan lapsioppilaiden määrä kasvoi"

Kehitys on ollut siitä lähtien nousujohteista, seuran läpi on kulkenut satoja kovatasoisia tanssijoita ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. "Muutaman viimeisen vuoden aikana lapset ovat tulleet ryhmiin entistä nuorempana. On mielenkiintoista nähdä, mitä heistä tulee vai lopahtaako into kesken. Itse jatkan niin kauan kun homma tuntuu mielekkäältä."

"Tämä on ollut kovaa työtä, ja vaatinut innostamista sekä läsnäoloa. Pääasia on kuitenkin mennä ilolla eteenpäin! Sellaisia tanssijamme ovat televisiossakin. Heitä on ilo seurata."

Tanssii tähtien kanssa -ohjelma
tänään MTV3:lla kello 19.25.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image