Viihde

Taneli Mustosen uudessa elokuvassa tehdään remonttia nor­ja­lais­ko­me­dian malliin – Sami Hedberg nähdään seitsemässä roolissa

Taneli Mustosen pohjoismaisiin hittikomedioihin perustuvat suomalaiset versiot on tehty myös suuret yleisöt mielessä. - Onhan siinä tietysti se aspekti, että elokuvan rahoittajat voivat olla helpommin kiinnostuneita, elokuvateatteri Starissa vieraillut Mustonen myöntää. KUVA: Anssi Juntto
Viihde 19.2.2020 23:46
Anssi Juntto

Uusintafilmatisoinnissa pyörä on keksittävä aina uudelleen, sanoo Luokkakokous-hupailujen jälkeen norjalaisen remontti-komedian Suomi-version ohjannut Taneli Mustonen.

Taneli Mustonen muistetaan suositun Luokkakokous-komedian ja sen jatko-osan ohjaajana. Tanskalaisiin alkuperäiselokuviin perustuvat komediat houkuttelivat elokuvateattereihin yhteensä yli 800 000 katsojaa.

Mustosen uutuuselokuva Se mieletön remppa perustuu parin vuoden takaiseen norjalaiskomediaan Norske byggeklosseriin, joka puolestaan on uusi sovitus samannimisestä klassikosta vuodelta 1972.

Mustonen ja hänen aisaparinsa, tuottaja-käsikirjoittaja Aleksi Hyvärinen tutustuivat norjalaistuottaja Kjetil Ombergiin oltuaan markkinoimassa Bodom-kauhuelokuvaansa South By Southwest -festivaalilla Yhdysvalloissa vuonna 2017. Omberg kertoi työn alla olleesta uusintafilmatisoinnista.

– Ajattelimme, että remonttihan on hauska komedian aihe. Tuli heti mieleen Tom Hanksin ja Shelley Longin tähdittämä Rahareikä 1980-luvulta. Sanoimme, että jos hanke etenee, meitä kiinnostaa tutustua käsikirjoitukseen ja katsoa, voisiko se toimia myös Suomessa, Mustonen selvittää.

Sami Hedberg urakoi remonttia aloittelevan Jalmarin lisäksi kuusi muutakin roolia. Kiti Kokkonen näyttelee vain Jalmarin puolisoa Maijaa.

Mustonen ei itse koe uusintafilmatisointien olevan mitenkään helpompi tie elokuvien tekemiseen.

– Minulla ei ole koskaan ollut ongelmaa sen kanssa. Jos on hyvä teksti, sitä on kiva lähteä työstämään, hän toteaa.

– Teatterin puolella ja maailmalla elokuvan parissa uudelleensovitukset ovat olleet arkipäivää aina. Entisaikoina olisi ehkä tehty niin, että olisi käyty katsomassa leffa maailmalla ja yritetty väsätä täällä perässä.

Taneli Mustoselle alkuperäisellä elokuvalla on arvoa eräänlaisena työkaluna. Alkuperäisteoksen analysoiminen ja purkaminen auttaa järkeilemään, mihin suuntaan omassa versiossa kannattaa lähteä.

– Itse en ole koskaan uskonut kuvasta kuvaan kopioimiseen. Yleisöä pitää kunnioittaa. Lähdetään aina siitä, että tehdään oman näköistä elokuvaa ja uskotaan siihen omaan tekemiseen.

Mustosen komedioiden alkuperäiselokuvat ovat olleet kotimaissaan menestyksiä. Vuoden 2018 Norske bygge­klosser oli sekin vuoden katsotuimpia elokuvia Norjassa.

– Luulen, että yksi syy sen menestymiseen oli reipas irtiotto alkuperäisestä elokuvasta. Minusta tuntuu, että se on aika olennainen juttu näissä. Täytyy ikään kuin keksiä pyörä uudelleen.

Mustonen havainnollistaa asiaa suomalaisella esimerkillä, Tuntemattomalla sotilaalla. Hän itse pitää Aku Louhimiehen versiosta, joka tuntuu syventävän monia asioita ja muutenkin puhuttelevan aiempia tulkintoja voimallisemmin.

Toisaalta uusintafilmatisointi kasaa ohjaajalle isot paineet. Moni ajattelee niiden olevan aina varmoja hittejä, vaikka niin ei Mustosen mielestä ole.

– Luulen, että suomalaiset menevät katsomaan elokuvia aiheen, näyttelijöiden tai tekijöiden takia. Siinä on joku sellainen kombinaatio, jossa täytyy saada oikeat rastit ruutuun. Elokuvan täytyy kiinnostaa. Uskon ja toivon, että olemme tehneet jotain sellaista, joka kiinnostaa.

Seuraavaksi Mustonen ohjaa täysin omaan ideaan perustuvan elokuvan, joka edustaa hänen toista suosikkigenreään kauhua. Mustosen yhdessä Hyvärisen kanssa käsikirjoittama englanninkielinen The Twin – paha kaksonen kuvataan ensi syksynä.

– Elokuva kertoo amerikkalaisesta perheestä, joka toisen kaksospojan menetettyään tulee viettämään välivuotta Suomeen, missä isällä on sukulaisia. Perheen eheytymistarina saa käänteen, kun 6-vuotias poika alkaa puhua, että veli ottaa häneen yhteyttä toiselta puolelta.

Norjalaiskoomikot Rolv Wesenlund ja Atle Antonsen olivat tehneet useampia rooleja Norske byggeklosser -komedioissa, niinpä Sami Hedbergkin pääsi urakoimaan pääroolin lisäksi kuusi pienempää roolia samaisen elokuvan suomalaisversiossa.

Hedbergillä peräti seitsemän roolia

Hedbergille Se mieletön remppa oli pitkäaikaisen unelman täyttymys.

Hän oli jo aikoinaan näyttelijän työstä haaveillessaan ja Teatterikorkeakouluun pyrkiessään miettinyt, kuinka hienoa olisi päästä tekemään eri hahmoja yhteen ja samaan elokuvaan.

Urakka itsessään oli työläs, ja päivät venyivät pitkiksi.

– Yhden kuvauspäivän aikana saattoi olla neljä eri hahmoa päällä. Kun maskin tekemiseen ja muuhun menee pari-kolme tuntia, kyllä siinä tietää tehneensä, Hedberg sanoo.

Taakkaa ei ainakaan keventänyt se, että metodinäyttelijänä Hedberg oli kiinni roolihahmoissaan koko kuvausten ajan.

– Vie tosi paljon energiaa miettiä, miten se tyyppi puhuu, mitkä sen eleet ovat, ja muu sellainen. Se on omaa aivotyötä, vaikka ei kuvatakaan.

Naispääosaa esittävälle Kiti Kokkoselle ei ollut eritystä haastetta siinä, että Hedberg oli milloin minkäkin roolihahmon nahoissa. Kokkonen on tehnyt teatterin puolella paljon revyitä, joissa vaihdetaan uusiin hahmoihin tiuhaan.

– Mutta olihan se mielenkiintoista, että oli Sami, minä ja Samin bodydouble Nino. Oli mielenkiintoista nähdä ja kokea, miten se tehdään. Oli se tietysti rytmillisesti haastavampaa kuin se, että olisi näytellyt suoraan näyttelijöiden kanssa.

Se mieletön remppa saa ensi-iltansa keskiviikkona 19. helmikuuta.

Taneli Mustonen

Elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja.

Kotoisin Outokummusta, asuu Helsingissä.

Opiskellut Taideteollisen korkeakoulun elokuvalinjalla.

Pitkät elokuvat: Ella ja kaverit (2012), Luokkakokous (2015), Bodom (2016), Luokkakokous 2 (2016), Se mieletön remppa (2020).

Amerikkalainen Variety-julkaisu nosti kymmenen lupaavimman pohjoismaisen ohjaajan listalle vuonna 2015.

MAINOS

Kommentoi

Nyt täytyy kyllä sanoa että turhaa työtä.
Ja toivottavasti jättää kauhukuvat ammattilaisille,se ei vain suomessa onnistu.
Siis käytiin kattoon tuo remppajuttu,turhaa touhotusta ja yliampumista,
ei naurattanut ,tämä vain minun mielipiteeni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo floppi elokuva ole aikoinaan jenkeissä tehty nimellä Money Pit , pääosassa tom Hanks. tuo tekele jossa ns.koomikko Hedberg on ei yllä lähellekkään alkuperäistä elokuvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image