Viihde

Synk­kä­hah­moi­nen sankaritar tekee paluun Millennium-sarjan uudessa tulemisessa

Talvisessa Ruotsissakin voi tulla kuumat paikat, kuten Lisbeth Salander (Claire Foy) joutuu toteamaan moneen otteeseen. KUVA: NADJA KLIER
Viihde 9.11.2018 8:31
Tero Vainio

Se mikä ei tapa (The Girl in the Spider’s Web), Yhdysvallat/Britannia/Saksa/Ruotsi/Kanada 2018.
Ohjaus: Fede Alvarez. Pääosissa: Claire Foy, Lakeith Stanfield, Sylvia Hoeks.
Plaza & Star, Oulu.

Nordic noir eli pohjoismainen rikosfiktio ponnahti tällä vuosituhannella Euroopan kylmiltä kolkilta maailmanlaajuiseksi menestykseksi. Kaikkein suosituin lajin edustaja ainakin kirjallisella puolella on edesmenneen Stieg LarssoninMillennium-trilogia. Se sai myös skandinaaviset elokuvaversionsa, jotka nostivat päähenkilö Lisbeth Salanderia esittäneen Noomi Rapacen kansainväliseksi tähdeksi.

Hollywoodkin halusi lusikkansa tuottoisaan soppaan, ja David Fincher ohjasi sarjan ensimmäisestä romaanista Miehet jotka vihaavat naisia oman versionsa The Girl with the Dragon Tattoo. Siinä Salanderin nahkasaappaisiin astui Rooney Mara.

Kultaa munivasta hanhesta ei niin vain luovuta, ja Larssonin siirryttyä autuaampiin kirjailijaresidensseihin Norstedts-kustantamo palkkasi kirjailija-journalisti David Lagercrantzin jatkamaan Salanderin seikkailuja.

Nyt Lagercrantzin ensimmäinen Millennium-romaani Se mikä ei tapa on päässyt valkokankaalle, ja tällä kertaa teos on annettu suoraan Hollywood-studion huomaan.

Fincherin ohjaustyön tavoin henkilöt ja tapahtumapaikat ovat saaneet pysyä ruotsalaisina, vaikka elokuvan kielenä englanti toki onkin. Kuten tällaisissa tuotannoissa yleensä on tapana, näyttelijäkaarti on monikansallista. Ohjaajaksi on valikoitunut uruguaylaissyntyinen kauhun ja jännityksen ekspertti Fede Alvarez.

Millennium-teosten vetonaulana on niiden päähenkilö Lisbeth Salander.

Hän on hakkerietiikkaa goottilaisessa habituksessaan ruumiillistava, yhteiskunnan sääntöjen ulottumattomissa toimiva, psyykkisesti arpeutunut superantisankaritar.

Tällä kertaa hän saa jopa Batmanin tai James Bondin kaltaisia piirteitä. Maskuliininen tyyppi siis, mutta naiseuden tuomilla moderneilla lisäpisteillä. Salanderina murjottaa nousussa oleva britti Claire Foy, jonka suoritus on mukiinmenevä, muttei Rapacen intensiteetin tasolla.

Jostain syystä hyvän ja pahan välinen taistelu, olkoon mittasuhteiltaan kuinka laajaa tahansa, halutaan nykyään aina kääntää intiimiksi perhedraamaksi.

Näin myös tässä tarinassa, joka löytää antagonistiksi Salanderin sisaren (Sylvia Hoeks), pelottavan rikollisliigan johtajan.

Onko kyse jonkinlaisesta modernista narsismista, jossa haluamme uskoa, että kaikki liittyy loppujen lopuksi meihin itseemme ja omiin ongelmiimme?

Joka tapauksessa Se mikä ei tapa on tarinaltaan melkoista soopaa, mutta se kuuluu asiaan; niin olivat Larssonin itsensäkin kirjoittamat. Tarinankerronnan apuvälineenä jahdataan jälleen yhtä ydinkoodia, josta riippuu maapallon huomispäivä.

Teknologia on näissä tarinoissa eräänlaista maallista magiaa, jonka avulla voi kulkea vaikka seinien läpi.

Touhun uskottavuutta tärkeämpää on, että Alvarezin käsissä juoni liikkuu kerkeästi, ja hän myös osaa visualisoida tarinan temaattisia elementtejä näppärästi.

Esimerkkeinä vaikkapa Salanderin ja sisaren kontrastiset värimaailmat sekä vastakkaisten hissien kohtaus, jossa Salanderin henkinen etäisyys muista konkretisoituu.

Tero Vainio

MAINOS

Kommentoi

Luin jokin aika sitten tämän, Millenium-sarjan jatkoksi kirjoitetun, "Se mikä ei tapa," romaanin. Olisi saanut jäädä kirjoittamatta.
Stieg Larssonin Millenium trilogia itsessään oli hyvä ja ei todellakaan olisi kaivannut jatkoksi mitään. Mitä tulee tuohon elokuvaan, joka on nyt tehty em. jatko-osan perusteella, niin uskallan epäillä ilman katsomattakin, että ei kummoinen ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:34
Antti Rinnettä kuullaan tänään Kittilä-käräjillä – kuulusteluissa hän kommentoi potkuja käsitellyttä hotellitapaamista: "Tiedän, etten ollut humalassa"
10:32
Lumo valaisee Oulun viikonloppuna – valofestivaalille odotetaan ennätysyleisöä, järjestäjät kehottavat käyttämään joukkoliikennettä
10:24
Oulun kaupunki kysyy kaupunkilaisten kokemuksia päihteistä – tavoitteena parantaa ehkäisevää päihdetyötä
10:14
Osa Rautatienkatua suljetaan liikenteeltä kolmen päivän ajaksi
10:04
Taloyhtiön ja omakotiasujan annattaa tarkistaa poliisin rekisteristä, että lukituspalvelua tarjoavalla yrityksellä on lain edellyttämä lupa
10:00
Crown-sarjasta tuttu Claire Foy hyppäsi gootinmustiin saappaisiin ja rakastui talviseen Skandinaviaan: "Maailman kaunein kaupunki!" Tilaajille
9:46
Poliisi pysäytti 134 päihtynyttä kuljettajaa pikkujoululiikenteessä, lisäksi 24 etsintäkuulutettua jäi kiinni
44
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
34
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
18
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
17
Hyvät ihmiset, arvostakaa suomalaista koulutusta Lukijalta
16
Trumpin puheet Suomen metsien haravoinnista ovat väärinkäsitys – Niinistö puhui metsänhoidosta ja metsäpalojen tarkkailujärjestelmästä
14
Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät konsultteina mukaan hävittäjäneuvotteluihin: "Ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä"
8
Unkari murjoi Huuhkajia lohkovaiheen päätöspelissä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kittilän kunta

Minä olen kuvitellut lahjukset toisinpäin ja Rinne lahjuksen saajaksi. Nyt kun esitit asian, saanen minäkin esittää oman... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image