Viihde

Synk­kä­hah­moi­nen sankaritar tekee paluun Millennium-sarjan uudessa tulemisessa

Talvisessa Ruotsissakin voi tulla kuumat paikat, kuten Lisbeth Salander (Claire Foy) joutuu toteamaan moneen otteeseen. KUVA: NADJA KLIER
Viihde 9.11.2018 8:31
Tero Vainio

Se mikä ei tapa (The Girl in the Spider’s Web), Yhdysvallat/Britannia/Saksa/Ruotsi/Kanada 2018.
Ohjaus: Fede Alvarez. Pääosissa: Claire Foy, Lakeith Stanfield, Sylvia Hoeks.
Plaza & Star, Oulu.

Nordic noir eli pohjoismainen rikosfiktio ponnahti tällä vuosituhannella Euroopan kylmiltä kolkilta maailmanlaajuiseksi menestykseksi. Kaikkein suosituin lajin edustaja ainakin kirjallisella puolella on edesmenneen Stieg LarssoninMillennium-trilogia. Se sai myös skandinaaviset elokuvaversionsa, jotka nostivat päähenkilö Lisbeth Salanderia esittäneen Noomi Rapacen kansainväliseksi tähdeksi.

Hollywoodkin halusi lusikkansa tuottoisaan soppaan, ja David Fincher ohjasi sarjan ensimmäisestä romaanista Miehet jotka vihaavat naisia oman versionsa The Girl with the Dragon Tattoo. Siinä Salanderin nahkasaappaisiin astui Rooney Mara.

Kultaa munivasta hanhesta ei niin vain luovuta, ja Larssonin siirryttyä autuaampiin kirjailijaresidensseihin Norstedts-kustantamo palkkasi kirjailija-journalisti David Lagercrantzin jatkamaan Salanderin seikkailuja.

Nyt Lagercrantzin ensimmäinen Millennium-romaani Se mikä ei tapa on päässyt valkokankaalle, ja tällä kertaa teos on annettu suoraan Hollywood-studion huomaan.

Fincherin ohjaustyön tavoin henkilöt ja tapahtumapaikat ovat saaneet pysyä ruotsalaisina, vaikka elokuvan kielenä englanti toki onkin. Kuten tällaisissa tuotannoissa yleensä on tapana, näyttelijäkaarti on monikansallista. Ohjaajaksi on valikoitunut uruguaylaissyntyinen kauhun ja jännityksen ekspertti Fede Alvarez.

Millennium-teosten vetonaulana on niiden päähenkilö Lisbeth Salander.

Hän on hakkerietiikkaa goottilaisessa habituksessaan ruumiillistava, yhteiskunnan sääntöjen ulottumattomissa toimiva, psyykkisesti arpeutunut superantisankaritar.

Tällä kertaa hän saa jopa Batmanin tai James Bondin kaltaisia piirteitä. Maskuliininen tyyppi siis, mutta naiseuden tuomilla moderneilla lisäpisteillä. Salanderina murjottaa nousussa oleva britti Claire Foy, jonka suoritus on mukiinmenevä, muttei Rapacen intensiteetin tasolla.

Jostain syystä hyvän ja pahan välinen taistelu, olkoon mittasuhteiltaan kuinka laajaa tahansa, halutaan nykyään aina kääntää intiimiksi perhedraamaksi.

Näin myös tässä tarinassa, joka löytää antagonistiksi Salanderin sisaren (Sylvia Hoeks), pelottavan rikollisliigan johtajan.

Onko kyse jonkinlaisesta modernista narsismista, jossa haluamme uskoa, että kaikki liittyy loppujen lopuksi meihin itseemme ja omiin ongelmiimme?

Joka tapauksessa Se mikä ei tapa on tarinaltaan melkoista soopaa, mutta se kuuluu asiaan; niin olivat Larssonin itsensäkin kirjoittamat. Tarinankerronnan apuvälineenä jahdataan jälleen yhtä ydinkoodia, josta riippuu maapallon huomispäivä.

Teknologia on näissä tarinoissa eräänlaista maallista magiaa, jonka avulla voi kulkea vaikka seinien läpi.

Touhun uskottavuutta tärkeämpää on, että Alvarezin käsissä juoni liikkuu kerkeästi, ja hän myös osaa visualisoida tarinan temaattisia elementtejä näppärästi.

Esimerkkeinä vaikkapa Salanderin ja sisaren kontrastiset värimaailmat sekä vastakkaisten hissien kohtaus, jossa Salanderin henkinen etäisyys muista konkretisoituu.

Tero Vainio

MAINOS

Kommentoi

Luin jokin aika sitten tämän, Millenium-sarjan jatkoksi kirjoitetun, "Se mikä ei tapa," romaanin. Olisi saanut jäädä kirjoittamatta.
Stieg Larssonin Millenium trilogia itsessään oli hyvä ja ei todellakaan olisi kaivannut jatkoksi mitään. Mitä tulee tuohon elokuvaan, joka on nyt tehty em. jatko-osan perusteella, niin uskallan epäillä ilman katsomattakin, että ei kummoinen ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:53
Poliisilla jättiratsia aamulla Oulussa, lähes 2 000 puhallutetun joukossa kaksi rattijuoppoa – toinen oli matkalla Alkoon, toinen äidinsä luota kotiin
14:44
Suuri sammutusajoneuvo hankittiin käytettynä Terrafamen palokunnalle – akkukemikaalitehtaan tuloon varaudutaan
14:30
Vaalikampanjoinnissa oli häirintää – Rinne kehotti kansanedustajia olemaan ihmisiksi
14:20
Presidentti Niinistö korosti kansanedustajille sitoutumista ja kansakunnan yhteistä etuja: "Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön"
13:59
Tukes muistuttaa: Kuumaa kertakäyttögrilliä ei tule heittää roskiin, väärin hävitetty grilli aiheuttanut kymmeniä paloja
13:49
Poliisi järeästi varustautuneena paikalle, kun väkivaltarikoksesta epäilty linnoittautui kerrostaloasuntoon Rovaniemellä – operaatio kesti tunteja
12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ”Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
55
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
39
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
25
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
23
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
23
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
15
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
10
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Eläkejärjestelmämme on maailman kolmanneksi paras sanoo kansainvälinen tutkimus. Mikäs siinä sitten on niin nerokasta? K... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image