Viihde

Sylvi-Helena on 26-vuotiaana työkyvytön ja varaton – do­ku­ment­ti­sar­ja kertoo köyhistä suomalaisista

Sarja ei halua surkutella vähävaraisten ihmisten elämää, vaan antaa näkökulmia katsojalle. Tarinansa kertoo myös Sylvi-Helena Raahesta.
Viihde 2.10.2019 7:00
Laura Krohn

Some Deep Story

★★★ Sylvi-Helena kävelee vähän huonosti astellessaan pihan poikki ruokkimaan eläimiään. Hän on vasta 26-vuotias, mutta elämässä on tapahtunut jo paljon. Ero, josta jäi käteen myyntikelovon talo. Lisäksi sairaudet, pahimpina skolioosi ja lonkkavaiva, ovat vieneet työkyvyn.

Raahelainen nuori nainen kertoo tilanteestaan avoimesti. Hän ei kuitenkaan surkuttele, vaan katsoo myös eteenpäin. Yrittämisen puutteesta häntä ei voi syyttää, mutta olosuhteet ovat mitä ovat.

Sylvi-Helena rakastaa eläimiä. Mutta saako pitää eläimiä, jos on varaton?

Some Deep Story -dokumenttisarjan uusi kausi kertoo köyhyysrajan alapuolella elävistä suomalaisista. Tilastokeskuksen mukaan heitä on lähes 700 000. Dokumenttisarjassa on haluttu antaa ääni näille vähävaraisille ihmisille informatiivisesti ja rehellisesti.

Aiemmin sarjassa on aiemmin käsitelty muun muassa kiusaamista ja syrjäytymistä.

Kolmessa uudessa jaksossa kuullaan myös viitasaarelaisen yksinhuoltajan elämästä. Hän ei meinaa pärjätä palkallaan, vaikka on kokopäivätyössä. Pääkaupunkiseudulla vieraillaan ruoka-avussa. Erityisesti kolmen nuoren naisen haastattelu on kiinnostava. He edustavat uudenlaista urbaania köyhyyttä.

Dokumenttisarja on ohjaaja Sami Kieksin käsialaa. Kaikki osat ovat nyt nähtävissä Areenassa. Perjantaista alkaen niitä esitetään myös TV1:ssä.

2.10. alkaen Yle Areena.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Tässä tulee mieleen, että onko fakta fiktioita vai fiktio faktaa? Vaihoehtoista totuuttako tässä tarjotaan? Elokuvan keino on maalailla tarinaa, joten vastuu on kai katsojilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sylvi-Helenalta jäi kertomatta yksi totuus, koska nollatulotilanne ei ole todellinen. Mikäli ei saa kuntoutustukea, tulee ilmoittautua Te-toimistoon työkyvyttömänä työnhakijana ja etuus on silloin työmarkkinatuki tai peruspäiväraha. Ett höpölöpö nollatuloille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nollatulo tilanne on täysin mahdollinen. Jos on syystä tai toisesta päällä työssäolovelvoite niin silloin työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa ei saa. Eikä se velvoite poistu vaikka olisi vuosia kuntoutuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hän on varaton, mutta ei hän ole 100 % työkyvytön. Työhaluton voi olla. Meillä on vaikeavammaisia ihmisiä, jotka vammastaan huolimatta tekevät töitä, koska haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaha, etälääkäri sieltä teki arvion tuntematta potilasta. Oletko sattumoisin vakuutusyhtiössä töissä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

60% työkyvyttömyys riittää täyteen eläkkeeseen ja se on tiukkaseula: 100% on jo kuollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Skolioosi ei estä työntekoa, olen tehnyt raskaita töitä skolioosini kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se kaikilla aina samanlainen se skolioosi? Minäkun olen pystynyt syövästäni huolimatta käymään töissä, niin pitäisikö minun vaatia kaikkia muitakin syöpäpotilaita töihin, koska minäkin voin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hän ei ole työkyvytön. Hänellekin olisi olemassa työ, jos hän haluaisi työtä tehdä. Hän ei ehkä pysty työhön, joka vaatii fyysisiä ponnisteluja. Mutta kaikki työ ei ole sellaista. Ei tarvitse olla vakuutusyhtiön lääkäri tajutakseen tämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Inhimillinen elämä on monelle vieras käsitys koska eivät ole koskaan saaneet sitä.Aina syrjity on kaikkien silmätikku ja pahan puheenaihe.Koulukiusattu on aina jäävä kaikesta toiminnasta sekä tukien piiristä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on jo yli miljoona köyhää ja määrä kasva tuhansilla kuukaudessa. Suomi oli jokus hyvinvointivaltio(markka-aikana), nykyään se on pahoinvointivaltio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidat olla niin nuori, että et tiedä aiemmista ajoista.

Suomessa oli vielä 1950 luvulla ihan absoluuttista alueellista köyhyyttä, kuin jossain Itä-Euroopan maassa nykyisin. 1960 luvun alussa tehtiin raha- ja tavarakeräyksiä köyhille "rajaseudun lapsille", ja jotkut heistä pääsivät Yleisradion vieraaksi Helsinkiin. Niilo Tarvajärven Palapeli ohjelmalla kerättiin myös varoja rajaseuduille.

Työttömyysturvaa ei ollut, joten järjestettiin siirtotyömaita "lapiolinjalla". Sinne piti perheellisenkin työttömän matkustaa toiselle puolen Suomea ja asunto oli lautaparakki yhteismajoituksena. Tämä muistutti suunnilleen marjoja poimivien thaimaalaisten tilannetta.

Kekkosen Suomesta muutti 300 000 ihmistä töihin Ruotsiin 1960 ja 1970 lukujen vaihteessa. He tulivat ostamillaan käytetyillä Volvoilla ja Saabeillaan kesälomille Suomeen kansan ihmetellessä hienoja ajopelejä. Suomessa elettiin vielä mopoaikaa maaseudulla.

Suomi nousi vasta 1980 luvulla Koiviston Suomessa pohjoismaiseen hyvinvointiluokkaan. Elintasossa ei ole enää isoja eroja pohjoismaiden välillä. Täytyy ihmetellä näitä markka-ajan ihannoijia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nohnoh, pysypä totuudessa. yhteiskunta erot kasvoi edellisen hallituksen toimista liikaa. erot toimeentulevien ja ei toimeentulevien välillä senkui laajeni, ja laajenee kokoajan. tähän ei vaikuta entisajan mopot, vaan röyhkeä politiikka jossa piti saada halpatyövoimaa että muutama tienaisi enemmän. tässä tottuus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään tilasto ei tue väitettäsi.

Suomen talous kasvoi ja työllisyys parani selvästi edellisen hallituksen aikana. Samoin valtion velanottotarve pieneni merkittävästi. Tunnettua on, että kunnossa oleva valtiontalous on köyhän ystävä. Tuloerot eivät kasvaneet. Työssä olevalla on enemmän rahaa käytettävissä kuin työttömällä.

Nyt Rinteen hallitus romuttaa valtiontaloutta jakamalla rahaa, jota ei ole olemassa muuten kuin lisävelkaa ottamalla. Tällainen on hyvin lyhytnäköistä politiikkaa ja tulee kolahtamaan kaikkein eniten köyhiin kun leikkauslinja odottaa tien päässä. Nuoremmat ikäluokat joutuvat tässä maksajiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallituksen aikana kasvoi leipäjonot, valtion velka, yritystuet, sosiaalimenot, 9 euron päiväorjuus, rikostilastot ja jne. Keskusta/kokoomus otti velkaa suomelle viimesen 10 vuoden aikana lähes 80 miljardia euroa. Rikastuiko käyhät valtion ottamasta velasta vai rikkaat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikas ei tarvitse valtion eikä köyhän rahoja, köyhä tarvitsee sekä valtion että rikkaan rahoja. "Päiväorjuudesta" pääsee helposti eroon, kun alkaa elättää itsensä työnteolla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fakta, että 2002 markka aikana asiat oli paremmin kuin nyt euroaikana 2019. De fakto!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oikeassa olet!
numerosokeus iski kansaan euron tullessa.
päättäjät eivät halua ihmisten todellisuutta nähdä.

nimim. rahaton työkyvyttömyyseläkeläinen, jolta kaikkia onnettomuusvammoja ei ajoissa diagnosoitu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koivistohan oli entinen suomen pankin pääjehu ja VARMASTI tiesi, että tyhjästä nyhjästy hyvinvointi oli kupla!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

77
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
70
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
49
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
43
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
42
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
18
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
16
Foodora-kuljetuspalvelu kannustaa kilpailulla ruokalähettejään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kyllä siinä tuntee ittesä ahdistuneeksi kun joutuu noissa lokeroissa asumaan mutta pakkohan se jossain on asua. Täytyy ... Lue lisää...
Metsä mökin Tonttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image