Viihde

Suomi-iskelmää Hiuk­ka­vaa­ran­tiel­tä

Etelään kosittu. Toni Nygård viihtyy Oulussa ja suunnittelee studiotoimintansa laajentamista. KUVA: Arto Junttila
Viihde 26.3.2003 10:17
Arto Junttila
Viimekesäisen Meri Oulu -festivaalin kapellimestarin pestin jälkeen Toni Nygård veti hiukan henkeä. Hän kiersi Eurooppaa ennen kuin vetäytyi studioonsa. Talven ahkeroinnin jälkeen tuloksia alkaa pikkuhiljaa näkyä ja lähiviikkoina Tonin sävelkynän jälkeä kuullaan Dimitrin ja Juhamatin sinkuilla.

Tällä hetkellä Nygård hämmästyttää kuitenkin musiikkipiirejä sovittajana. Tätä Suomi tanssii -listalla on peräti viisi laulua, jotka ovat saaneet lopullisen asunsa Tonin studiossa. Esittäjinä ovat Virpi Piippo, Ari Hiltula, Dimitri, Ässät ja Nelinpeli.

"Sovittajan rooli vaihtelee tilanteesta riippuen. Esimerkiksi Nelinpeli halusi Rakkautemme rippeet -laululleen ulkopuolisen tuottajan ja sovittajan näkemyksen. Annoin oman panokseni ja laulustahan näyttää tulevan pojille läpimurtohitti", Toni arvioi.

28-vuotias Nygård on pyörittänyt omaa studiotaan Hiukkavaarantiellä kuutisen vuotta. Ennen firmansa perustamista hän opiskeli tuotanto- ja sävellyspuolta Englannissa, Leedsin College of Musicissa.

Takanaan Nygårdilla on kolmisensataa keikkaa; iskelmää Jore Siltalan ja rokkia Hit'n'Run-yhtyeen kanssa, mutta hänestä on aina tuntunut luontevalta vaikuttaa taustalla.

Viimevuotinen esiintyminen Suomen euroviisukarsinnassa ja menestys Seinäjoen tangomarkkinoiden sävellyskilpailussa ovat tuoneet Tonille työtarjouksia etelän isoilta levy-yhtiöiltä, mutta toistaiseksi hän on sanonut ei.

"Niin kauan kuin Oulussa töitä riittää pysyn mieluummin täällä. Itsenäisessä yrittämisessä on oma vapautensa. Ainoa isompi ongelma on ajanpuute. Vaikka studiotyöstä tykkäänkin, säveltäminen on lähinnä sydäntäni. Nyt siihen on jäänyt aikaa vain pari päivää kuukaudessa, mutta jatkossa pääpaino on säveltämisessä. Itse asiassa äskettäin suuri kustantaja kyseli minua vakisäveltäjän hommiin, mitä harkitsen", Toni kertoo.

Talven aikana Nygårdin pajassa on syntynyt tusina sävellystä. Toistaiseksi iskelmistä parhaiten radiosoittoa on saanut Ässien Rakkauden kasvot ja koulukaverin, Johanna Pakosen levyttämä Naisen sydän, joka oli viime kesän Seinäjoen sävellyskisan toinen.

"Kaiken kiireen keskellä olen satsannut taas tangokisaan parilla sävelmällä. Kilpailu piristää. Saa vähän jännittää, miten pärjää", sanoo Toni, joka on saanut kisademolleen laulajaksi Katja Ängeslevän.

Ja ei hän ole unohtanut toista demolaulajaansakaan, Jussi Saxlinia. Tämähän esitti euroviisukarsinnassa Tonin kirjoittaman Closest Thing to Heaven -balladin, ja silloin puhuttiin levyttämisestä.

"Biisit ovat valmiina ja Kisu (Jernström) on edelleen Jussin takana, mutta meillä molemmilla on ollut niin paljon muita kiireitä. Ensimmäinen sinkku tulee ulos kevään kuluessa", Toni uskoo .

Arto Junttila

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalaisesta vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
54
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
43
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
23
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
12
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image