Viihde

Stalinin metodit taas käytössä Venäjällä – vallanpitäjät näyttävät pelkäävän nuorisoa

Nuori venäläismies Dmitri Ptselintseva saa keskustella lyhyesti lasikopin toisella puolella olevien sukulaistensa kanssa oikeudenkäynnin tauolla Penzassa. Ptselintseva kuuluu aktivistiryhmään, jota syytetään terroriteon ja vallankaappauksen valmistelusta. KUVA: Marko Lönnqvist
Viihde 25.4.2019 7:00
Ilari Tapio

Ulkolinja: Kreml vs. nuoriso

★★★★★ Oletko kasvisruokaa syövä ja airsoft-roolipeliä harrastava nuori?

Jos olet ja asut Venäjällä, voit joutua 15 kuukaudeksi tutkintavankeuteen ja saada syytteen terrorismista sekä vallankaappauksen valmistelusta. Vankeustuomio saattaa olla 20 vuotta.

Näin kafkamaisesti kävi Dmitri Ptselintsevalle ja hänen kymmenelle kaverilleen.

Samankaltaisessa ahdingossa on tutkintavankeuden jälkeen kotiarestiin määrätty 17-vuotias Anna Pavlikova ystävineen. Tyttöporukka erehtyi keskustelemaan politiikasta netissä ja pikaruokapaikassa.

Poliisi soluttautuu

Heistä ja monista muista tapauksista kertoo Marko Lönnqvistin erinomainen dokumentti.

Se alkaa venäläiseltä rap-keikalta ja leikkaa sieltä Kremlin kristallikruunujen alle, jossa presidentti Vladimir Putin ohjeistaa alaisiaan.

– Jos rap-musiikkia ei voi pysäyttää, sitä pitää johtaa ja ohjata oikeaan suuntaan, presidentti sanoo ovela ilme kasvoillaan.

Se on avainohje. Koneisto tekee työtä käskettyä ja yrittää ohjata nuorisoa "oikealle" tielle uhkailemalla, sensuroimalla, lavastamalla, kiristämällä ja jopa kiduttamalla. Metodit ovat tuttuja neuvostodiktaattori Josif Stalinin ajalta.

Avainsana on puolestaan internet. Se on viranomaisille vaikea valvottava, mutta konstinsa on siihenkin. Poliisi on muun muassa soluttautunut Telegramin ja muiden nuorten suosimien pikaviestipalvelujen ryhmiin.

Vallanpitäjät näyttävät pelkäävän nuorisoa

Tuore suomalaisdokumentti on huolellista työtä.

Se on monipuolinen ja moniarvoinen. Käsikirjoitus etenee sujuvasti mutta ei hätäisesti ja antaa aikaa myös Venäjän valtakoneiston äänenpainoille.

Avainlauseena mieleen jää: vallanpitäjät pelkäävät nuorisoa.

TV1 torstai 25.4. klo 22.00

MAINOS

Kommentoi

Yksipuolinen ja moniarvoinen. Kuten kaikki ne dokumentit, jotka paheksuvat Venäjän ihmisoikeusikkomuksia, mutta eivät onnistu näkemään suurempia ihmisoikeusrikkomuksia esim. USAssa. Suomessa ei uskalla monikaan tehdä samanlaista dokumenttia USAn vääristyneestä oikeusjärjestelmästä. Venäjällä ei sentään ole keskitysleirejä, joissa pidetään ilman syytteitä ihmisiä kymmeniä vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkialla pakkovaltaa käyttävät pelkäävät kansan mielipidettä, eli demokratiaa. Niin on aina ollut lienee myös aina oleva. Kuninkaat, keisarit ja tsaarit ovat sortuneet siinä missä kommunismit ja fasismit sekä uskonnolliset pakkovallat sotilasdiktatuurien kera.
Kiertokulku samojen virheiden loputon toistaminen näyttää olevan ihmisen pohjattoman typeryyden tulos viimeistään noin 100 vuoden välein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image